HOĆE LI MU ZAMJERITI?

Iranski izbornik, zbog kojeg je nastradao Hrvat, nije se suzdržao zbog onoga što je vidio na tribinama: Bolje da ste ostali kod kuće!

Bionic
Reading

U prvoj utakmici u skupini B na Svjetskom nogometnom prvenstvu Engleska je na stadionu Khalifa International uvjerljivo svladala Iran sa 6:2, a komentar je dao iranski izbornik Carlos Queiroz koji se osvrnuo i na neka nenogometna događanja

Strijelci za europske doprvake bili su Jude Bellingham (35), Bukayo Saka (43, 62), Raheem Sterling (45+1), Marcus Rashford (71) i Jack Grealish (89), dok su pogoci za Iran djelo Mehdija Taremija (65, 90+13-11m).

'Moje gledište je jednostavno i vrlo pragmatično. Utakmica je bila gotova nakon prvog poluvremena, a jedini cilj nakon toga bio je uživati ​​u igri, ostati hrabar i pokušati igrati naš nogomet. Razlika je bila od samog početka između vrlo natjecateljskog nogometa, koji igraju Englezi, i naših igrača koji nemaju isto iskustvo. Ali mi pobjeđujemo ili učimo. Danas smo puno naučili od ove engleske momčadi i bit ćemo bolje pripremljeni protiv Walesa', kazao je Portugalac Carlos Queiroz, koji je na mjestu izbornika Irana naslijedio Hrvata Dragana Skočića koji nije skrivao ratočarenje takvim raspletom.

'Došli smo ovdje zbog nogometa. Nije mi jasno zašto su neki navijači protiv ekipe. Ako neće navijati za nas, bolje da su ostali kući', dodao je.

Portugalac Querioz, koji je vodio Iran na Svjetskom prvenstvu 2018., rekao je da je ponosan na svoje igrače zbog političkog pritiska s kojim su se morali nositi te je pozvao Englesku i nadolazeće protivnike u skupini B Wales i Sjedinjene Države da ih razumiju.

'Nadam se da će imati hvale za naše igrače za hrabrost da pokušaju igrati utakmicu.Jer nije u redu doći na ovo Svjetsko prvenstvo i tražiti od njih da rade stvari koje nisu njihova odgovornost, to nije njihova misija.Oni su ovdje da ljudi odaju počast ljudima, donose ponos, donose radost i sreću ljudima. To je razlog zašto su ovdje.'

Inače su se svi iranski nogometaši suzdržali od pjevanja himne. Kapetan Alireza Jahanbakhsh nedavno je rekao da će igrači zajedno odlučiti da li hoće li ili ne pjevati državnu himnu u znak podrške žrtvama prosvjednog pokreta u Iranu. Tijekom vikenda nekoliko iranskih nogometaša izrazilo je sućut obiteljima poginulih tijekom prosvjeda i solidarnost s prosvjednim pokretom koji je meta represije iranskih vlasti.

  • +9
Utakmica 1. kola B skupine Svjetskoga prvenstva Engleska -Iran Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

I iranski navijači koji su navijali za svoj tim koji je danas izgubio od Engleske također su bili tužni zbog situacije u svojoj zemlji, gdje vlasti guše prosvjedni pokret koji je započeo u rujnu nakon smrti mlade Iranke u pritvoru zbog nošenja neprikladne odjeće.

Među tisućama navijača neki su stigli iz Irana, a drugi su u Kataru kao pripadnici dijaspore. Mnoge od njih nosile su majice s natpisom 'Žena život sloboda', što svjedoči o njihovom protivljenju iranskim vlastima. Slogan s majica osvanuo je na transparentu postavljenom na stadionu prije početka utakmice, ali je kasnije uklonjen.

Prije utakmice brojni Iranci na društvenim su mrežama pozvali navijače na stadionu da u 22. minuti utakmice skandiraju ime Mahse Amini, koja je umrla u pritvoru u 22. godini. No, ništa se nije dogodilo u 22. minuti utakmice.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal