HALILOVIĆEVA KOŠARKA +

Inovacija trenera koji je radio s mladim Draženom: Garantiram uspjeh!

11.06.2015 u 08:30

Bionic
Reading

Iskusan košarkaški trener Rusmir Halilović tijekom 50-godišnje karijere imao je priliku raditi s mnogim mladim košarkašima kako bi im usadio radne navike te im, pomoću stručno pripremljenih vježbi i napornih treninga, ispravio loše strane i do savršenstva popravio preciznost skok-šuta. Samo podatak da je pune četiri godine radio s Draženom Petrovićem u njegovoj tinejdžerskoj dobi - dovoljno govori. Sada je svojim inovativnim programom naziva KOŠARKA+ otišao korak dalje...

Upravo ogromno iskustvo koje ima 67-godišnji Halilović posljednjih mjeseci intenzivno u jednoj od dvorana Cedevite u sklopu Zagrebačkog velesajma prenosi na mlade košarkaše željne dodatnih treninga. Svojim posebnim načinom rada i uzastopnim ponavljanima Halilović garantira uspjeh u kratkom periodu, u što smo se uživo mogli uvjeriti na nekoliko prezentacija.

Svoj posebni program Halilović je nazvao KOŠARKA+, a jedan od onih koji su oduševljeni njime je i najtrofejniji hrvatski trener Mirko Novosel. Na prezentaciji su bili i bivši NBA košarkaš Gordan Giriček te hrvatski reprezentativac Damjan Rudež, trenutačno član NBA momčadi Indiana Pacers.


'Zahvaljujući vremenu koje su izdvojili dobri ljudi, kao što su stanovnik američke i europske Kuće slavnih Mirko Novosel, igrači s NBA iskustvom Gordan Giriček i Damjan Rudež, poznati Fibin sudac Srđan Dožai i drugi, uspio sam uz pomoć ambicioznog 14-godišnjeg Lovre Žaje pretvoriti san u stvarnost. Pokazao sam kako je sustav KOŠARKA+ ispred svog vremena jer, najkraće rečeno, stvara dodanu vrijednost', kazao je za tportal.hr Halilović, a uz spomenute goste imao je veliku podršku svog prijatelja i bivšeg košarkaša Igora Baroša, zatim autora knjige o Draženu Petroviću 'Godine zmaja' Marjana Crnogaja, KK Cedevita, klupskih trenera Matije Brkljačića i Hrvoja Uroića Marinka Aleškovića i naravno obitelji.

'Prezentacija je bila sjajna! Uvijek sam govorio da je svaki dodatni rad plus za igrača. Svi naši vrhunski igrači stvoreni su ovakvim radom - jer su naporno radili', kazao je nakon prezentacije Novosel.


Halilović se nadovezao kako bi pojasnio o čemu se točno radi:

'Što je KOŠARKA+? Program je inovativan po programskim sadržajima, zatim dinamici razvoja, tehnologiji edukacije, a uz to nije u koliziji s klupskim trenažnim programima. Kao dodana instruktivna ili, bolje rečeno, individualna nastava-edukacija primjenjiv je i prihvatljiv i u razvoju mladih, ali i već formiranih igrača', dodao je Halilović i pojasnio o čemu je riječ…

Tajna Draženova uspjeha

'Dražen je bio formiran na bazi tzv. mentalne košarke. Bio je kreator dobrih pozicija za šut, kako za sebe tako i za suigrače. U današnje vrijeme afirmacija bi mu bila otežana jer edukatori danas forsiraju destrukciju igre i tzv. kažnjeničke izmjene što ubija mentalni potencijal igrača u razvoju', kazao je ta temu Dražena Petrovića – s kojim je radio u njegovoj tinejdžerskoj dobi – Halilović.


'Slijede faze općeg i specifičnog fizičkog razvoja, T&T usavršavanja i specijalizacije kako bi Lovrin genetski potencijal došao do punog izražaja, a hrvatska košarka dobila vrijedno pojačanje na deficitarnoj poziciji razigravača. Kamo sreće da projekt KOŠARKA+ mogu konzumirati i drugi mladi košarkaši, kao što su recimo Skokna, Mikšić i drugi u kojima sam prepoznao ogroman potencijal. Dodana vrijednost je zagarantirana!'

Hrvatski košarkaš s bogatim europskim i NBA iskustvom Gordan Giriček nakon prezentacije kratko je kazao:

'Nisam imao priliku gledati Lovru prije početka ovog projekta, ali moram reći kako mu je šut - za njegove godine – fenomenalan i samo treba ovako nastaviti raditi. Uvijek sam govorio da treba inzistirati na detaljima i toga sam se držao kada sam počeo trenirati košarku.'

Iskusni trener Halilović, koji iza sebe ima tisuće sati treninga, posebno je ponosan na ovu inovaciju ili, kako je on voli nazivati, izum:

'Ova inovacija je posvećena onima koji vjeruju u nju: igračima koji žele podići svoje vrijednosti, zatim trenerima koji se žele specijalizirati za rad s mladim košarkašima, poslodavcima koji žele stvoriti profit, tj. višak vrijednosti te promotorima dobrih inovacija', pojasnio je Halilović, ističući da više puta tjedno uz nekoliko mladih igrača, koji žele postati najboljima na svijetu, mukotrpno radi. Rezultati koje je u kratkom periodu uspio napraviti su zaista – čudesni.

'Lovre je strahovito napredovao u preciznosti šuta. U ostalim segmentima također, ali ono što smo napravili sa skok-šutom u kratko vrijeme posebno me veseli', dodao je.


Za kraj je Halilović, koji ima puno više energije i entuzijazma od nekih mlađih kolega, kazao:

'Svaki trener i svaki promatrač doživljava košarku na svoj način; u jednoj, dvije ili tri dimenzije. Cijeli život gledam omiljeni sport, koji mi je postao i hobi i posao, iz raznih znanstvenih pozicija. Pamtim samo lijepe stvari svojih kolega i svoje loše. Na osnovi toga osmislio sam projekt naziva KOŠARKA+ i podijelio ga u tri poglavlja – programa, a to su: IGROKAZ - napadačke vještine, zatim FIX - obrambena moć i DOMINO - tehnološka edukacija. Ponavljam, uspjeh je zagarantiran', završio je Halilović, dodavši kako se nada da će ova inovacija uskoro hrvatskoj košarci podariti još nekoliko vrhunskih igrača.