LIGA PRVAKA

Imamo prve četvrtfinaliste, Bayern i PSG nisu dozvolili iznenađenja

05.03.2024 u 23:05

Bionic
Reading

Nogometaši njemačkog i francuskog prvaka Bayern Münchena i Paris Saint-Germain prvi su putnici u četvrtfinale nogometne Lige prvaka

Bayern je u uzvratnom susretu osmine finala u Munchenu pobijedio Lazio sa 3-0 nadoknadivši poraz 0-1 iz prve utakmice igrane u Rimu, dok je u drugom susretu večeri PSG na gostovanju u San Sebastianu porazio Real Sociedad sa 2-1 potvrdivši pariških 2-0.

Bavarci su u Munchenu napokon pružili sjajnu predstavu, dominirali su praktički cijeli susret, imali su daleko više prilika i udaraca (22 / 4) i sasvim zasluženo su izborili 12. slavlje u posljednjih 13 nastupa u osmini finala LP. Dva gola je zabio Harry Kane (39, 66), a jednog Thomas Muller (45+2).

Prvu veliku priliku njemački sastav je imao u šestoj minuti, iz izgledne pozicije je pucao Leroy Sane, ali je Ivan Provedel bio siguran. U 14. minuti je opasno pucao i Jamal Musiala, ali je Provedel sjajno reagirao. Uslijedili su i udarci Sanea, Raphaela Guerreira, te Harryja Kanea, ali bez promjene rezultata.

Najbolju priliku u prvom dijelu gosti su imali u 37. minuti. Mattia Zaccagni je zavrnuo loptu u šesnaesterac, Matthijs de Ligt nije najbolje očistio i lopta je došla do Cire Immobilea koji je iz blizine pucao glavom pored gola. Kazna za promašenu priliku je stigla dvije minute kasnije. Guerreiro je pucao nakon povratne lopte, no loše je zahvatio loptu, međutim Harry Kane se snašao i glavom pogodio za 1-0.

U posljednjim trenucima prvog dijela Bayern je zabio i drugi gol. Guerreiro je izveo korner, lopta se odbila do De Lighta koji je opalio iz prve, a Thomas Muller glavom skrenuo loptu u mrežu. Bio je to njegov 54. gol u Ligi prvaka, te 104. pobjeda u 148 nastupa u elitnom natjecanju Starog kontinenta. Samo Cristiano Ronaldo ima više pobjeda (115).

Bayern je sve dvojbe otklonio u 66. minuti, Sane je odlično pucao, Provedel još jednom obranio, no Kane je posprebio odbijanac za svoj drugi gol na utakmici. Bio je to njegov 33. gol ove sezone, te šesti u Ligi prvaka uz tri asistencije. Engleski napadač je sve bliže osobnom rekordu u Ligi prvaka koji je postavio u sezoni 2017/18., kada je upisao sedam golova i dvije asistencije za Tottenham.

  • +3
Bayern - Lazio Izvor: EPA / Autor: ANNA SZILAGYI

U drugom susretu PSG nije dozvolio nikakvo iznenađenje na Anoeti ostvarivši pobjedu 2-1 uz dva gola Kyliana Mbappea (15, 56), dok je utješni gol za domaćine zabio Mikel Merino (89).

Gosti su imali zicer već u desetoj minuti. Kylan Mbappe je probio po krilu ubacivši loptu pred vrata do Bradleyja Barcole koji je pucao, ali je Alex Remiro odlično reagirao. Pet minuta kasnije PSG je poveo. Ousmane Dembele je odlično uposlio Mbappea koji je "slomio" čuvara i sjajnim udarcem iskosa pogodio za 1-0.

Sve dvojbe oko mogućeg čuda razriješene su u 56. minuti kada je Mbappe pobjegao španjolskoj obrani zabivši za 2-0.

Sjajni francuski napadač je stigao do brojke od 46 golova u Ligi prvaka i sa 25 godina i 76 dana postao drugi najmlađi igrač koji je postigao najmanje 45 golova. Mlađi od njega je bio tek Lionel Messi koji je do brojke od 45 golova stigao sa 24 godine i 257 dana.

  • +2
Real Sociedad - PSG Izvor: EPA / Autor: Juan Herrero

Domaćin je u završnici utakmice tražio utješni gol, ali su Mikel Oyarzaba u 73. i Martin Zubimendi tri minute kasnije bili neprecizni, dok je u 79. minuti Gianluigi Donnarumma obranio udarac Benata Turrientesa. Ipak, u 89. minuti domaćin je smanjio na 2-1 golom Mikela Merina koji se najbolje snašao u kaznenom prostoru.

U srijedu su na rasporedu još dva susreta osmine finala, Manchester City i FC Kopenhagen, te Real Madrid - RB Leipzig. City je u prvom susretu u Kopenhagenu pobijedio sa 3-1, dok je Real slavio u Leipzigu sa 1-0.

Preostale četiri utakmice na rasporedu su idući tjedan. U utorak, 12. ožujka sastaju se Arsenal - Porto (0-1), te Barcelona - Napoli (1-1), a dan kasnije igraju Atletico Madrid - Inter (0-1), te Borussia Dortmund - PSV Eindhoven (1-1).