ambiciozni vlasnik

Ima samo 22 godine i milijarde na računu pa je kupio nekada moćan engleski nogometni klub; evo detalja o klincu kojem je majka najbogatija Ruskinja na svijetu

11.02.2021 u 13:02

Bionic
Reading

Engleski nogometni klub Sunderland uskoro će dobiti novog vlasnika, ali ta vijest ne bi odjeknula da se ne radi o 22-godišnjaku koji je odlučio kupiti nekada veliki klub

Vijest kako će 22-godišnji Kyril Louis-Dreyfus uskoro postati većinski vlasnik nekada velikog nogometnog kluba poprilično je odjeknula.

Naravno, trenutak da se kupi bio je idealan jer trenutačno su članovi treće lige (LEAGUE ONE) i drže vrlo dobro sedmo mjesto (od 3. do 6. mjesta play-off odlučuje o ulasku u Championship, op.a.).

S novim vlasnikom na čelu i novim kapitalom plan je da se što prije vrate u Championship, a konačni cilj je naravno Premier liga.

No mnogi se pitaju otkud tako mladom poslovnom čovjeku takav novac? Odgovor glasi da mu je otac Robert Louis-Dreyfus, bivši većinski vlasnik slavnog francuskog kluba Olympique Marseille, koji je prije toga bio i izvršni direktor tvrtke Adidas.

Riječ je o uspješnom poslovnom čovjeku koji je preminuo 2009. godine u dobi od 63 godine, a dio nasljedstva njegov sin Kyril odlučio je investirati u Sunderland.

Prema procjenama stručnjaka, zaklada kojoj je vlasnik Kyril vrijedna je više od dvije milijarde britanskih funti. No važno je naglasiti i kako njegova majka Margarita Louis-Dreyfus (rođena Bogdanova), koja još drži vlasnička prava u Marseilleu, teži prema Forbesu ukupno oko 5,6 milijardi dolara i trenutačno je najbogatija Ruskinja na svijetu.

Tu vijest službeno je objavio i Sunderland, ali još se čeka da sve odobri Engleski nogometni savez liga (EFL).

Dodajmo kako BBC javlja kako je dosadašnji vlasnik Sunderlanda Stewart Donald, poslovni čovjek koji je radio kao izvršni direktor osiguravajuće kuće Bridle Insurance, dobio dopuštenje za prebacivanjem vlasničkog udjela na Kyrila Louis-Dreyfusa. Dakle, svi preduvjeti su riješeni.

Inače, kako pišu engleski mediji, Kyrila Louis-Dreyfusa često se može vidjeti u loži na domaćim utakmicama ove sezone, nakon čega su počele kružiti priče kako ih je došao kupiti. Na kraju se to i ostvarilo te je postao najmlađi vlasnik nekog kluba u Engleskoj. A oni koji ga poznaju kažu da je čak i ambiciozniji od svog oca koji je od Olympique Marseillea napravio jedan od jačih klubova u Europi.