samo za tportal

Igor Štimac dao važan savjet Zlatku Daliću, ali i dodao: Čuvajmo Rakitića, umjesto da mu sudimo

25.09.2019 u 12:40

Bionic
Reading

Bivši hrvatski, danas indijski nogometni izbornik, Igor Štimac došao je na desetak dana u Hrvatsku, a u njegovom su društvu bili i vodeći ljudi indijskog nogometnog saveza, s kojima je posjetio čelnike HNS-a te probao dogovoriti prijateljsku utakmicu za ožujak 2020. godine

Igor Štimac, bivši nogometaš, a zadnjih godina čovjek s trenerske klupe, koji je bio i hrvatski izbornik, dok danas obnaša istu funkciju na klupi Indije, nakon obveza u azijskim kvalifikacijama za SP u Kataru 2022. godine, u kojima je ostvario i veliki rezultat 0:0 protiv baš tog Katara, stigao je na desetak dana u Hrvatsku.

U nedjelju je s indijskom delegacijom bio u posjetu HNS-u, a primili su ih predsjednik Davor Šuker i izvršni direktor Marijan Kustić. Razgovaralo se o mogućnostima tehničke podrške Hrvatskog nogometnog saveza indijskim kolegama kako bi se podupro razvoj nogometa u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

No dogovarana je i prijateljska utakmica za ožujak 2020. godine.

'Da, bili smo kod naših prijatelja iz Hrvatskog nogometnog saveza i pokušavamo dogovoriti prijateljsku utakmicu za termin u ožujku. Naravno, još je prerano sve potvrditi jer trebamo vidjeti kako će proći neke kvalifikacijske utakmice. Ali se nadam da ćemo nešto uspjeti dogovoriti', rekao je u razgovoru za tportal Igor Štimac, kojeg smo uhvatili u trenucima u kojima se zabavljao sa sinom Nikom. Jer kratki boravak u domovini želio je iskoristiti za maksimalno druženje s najbližima.

Naravno, hrvatska nogometna reprezentacija neizostavna je tema razgovora sa Štimcem, tim prije što će nakon osam godina pred punim Poljudom igrati službenu kvalifikacijsku utakmicu.

  • +35
Nogomet; Slovačka - Hrvatska; kvalifikacije za Euro 2020.; 6.9.2019. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Izbornik Dalić u ponedjeljak je objavio popis na kojem se našlo, očekivano, i ime Ivana Rakitića.

'Već sam rekao, odmah nakon što se krenulo pisati je li Rakitić potreban ili ne, da se Hrvatska nikad ne smije odreći takvog igrača. Trebamo ga čuvati, umjesto da mu sudimo. Tim prije što nije izostao iz nekog hira, već je očito imao problem s klubom, zbog čega nije bio maksimalno fokusiran na nogomet. Naravno, sve ovisi o tome je li Rakitić, odnosno bilo tko, spreman igrati i žrtvovati se za Hrvatsku.'

S obzirom na broj igrača koje Hrvatska ima u veznom redu, a tu su još Modrić, Brozović, Kovačić, Badelj, pa onda i Vlašić te Pašalić, to su očito slatke brige za izbornika Dalića.

'Igrač takvog iskustva uvijek je neophodan, izborniku se s njim nude nova rješenja. Ali kako on, tako i svi drugi moraju shvatiti da će se i bez njih moći. Brozović i Kovačić igraju izvrsno, Vlašić isto kontinuirano igra i siguran sam da Zlatko ima miran san po tom pitanju. O Luki ne treba ni trošiti riječi jer čak i kad Realu loše ide i kad ga tamo kritiziraju, on za Hrvatsku igra na top nivou. I zato ne bih da sada netko od slatkih stvara gorke brige. Siguran sam da će izbornik Dalić, na treninzima, vidjeti tko mu može dati najbolje u tom trenutku.'

Tim prije što nas samo tri dana nakon ogleda s Mađarskom (10. listopada) čeka teška utakmica kod Walesa (13. listopada).

'Apsolutno tako. Jer da nam se ne dogodi kao u Azerbajdžanu, da su igrači potrošeni. Wales je i puno ozbiljnija momčad od Azerbajdžana, a vidjeli ste kako se do bodova ne može ako niste 100 posto u utakmici. Prema tome, ostavimo izborniku Daliću da sam procijeni tko će mu u kojoj utakmici više koristiti.'

Može li dolazak na Poljud, pred 30-ak tisuća navijača, biti dodatni pritisak za mlađe igrače?

'Siguran sam da će im svima pun Poljud biti poticaj, ali i da bi mlađim igračima, koje je možda bolje spriječiti da ne trče pred rudo, to moglo stvoriti pritisak i da bi u toj utakmici možda bilo bolje koristiti igrače s više iskustva', zaključio je Igor Štimac.