'vatreno krštenje'

Igor Bišćan debitira u HT Prvoj ligi, evo gdje možete gledati susret Intera i Rijeke

19.10.2018 u 14:05

Bionic
Reading

Prvu utakmicu 11. kola Hrvatski Telekom Prve lige danas (petak, 19. listopada, 18 sati, Arenasport 1) u Zaprešiću igraju Inter i Rijeka. Gosti stižu s novim trenerom, nakon što je Matjaž Kek odstupio, momčad s Rujevice preuzeo je Igor Bišćan. I domaćin je 'pojačan', na klupu se nakon mjesec dana suspenzije vraća Samir Toplak

U posljednjih je 11 službenih utakmica Rijeka pobijedila tek fenjeraša Rudeša i niželigaša Križevce u Kupu, a nakon poraza od Gorice neočekivano je klub napustio sjajni trener Matjaž Kek koji je tako titulu trenutno najdugovječnijeg trenera u ligi prepustio Samiru Toplaku.

Odlazak Keka šokirao je navijače Rijeke, no klub je brzo reagirao predstavljanjem novog trenera - Igora Bišćana. Dolazak bivšeg kapetana Dinama na klupu Rijeke izazvao je otvoreno negodovanje navijačke skupine Armade, no bez obzira na to predsjednik Damir Mišković s njim je potpisao četverogodišnji ugovor.

Danas će Bišćan imati i službeni debi u Hrvatski Telekom Prvoj ligi, no u vrlo je nezahvalnoj situaciji. Rijeka za pobjedu ne zna puna dva mjeseca, Rudeš je 'pao' još tamo 19. kolovoza, u 4. kolu. Od tada Rijeka ima četiri remija i dva poraza...

Bišćan je zadovoljan dobivenom prilikom.

'Rijeka je klub koji misli dugoročno i ozbiljno, a i ja sam osoba koja voli ambiciozne i ozbiljne projekte. Prvi dojmovi iz kontakta s ljudima iz kluba su jako dobri. Momčad tek trebam upoznati. Kvaliteta je ovdje, a na meni je da izvučem najviše što se može. Volim vrijedne igrače, poštene dečke, borce, fajtere, koji će iz poštovanja prema klubu bez kalkulacija dati sve od sebe. Volim igrače koji su spremni podnijeti žrtvu za kolektiv', kazao je Bišćan.

Osvrnuo se novi trener Rijeke i na činjenicu da su navijači iskazali otvoreno nezadovoljstvo zbog njegovog imenovanja.

'Bilo je to davno. Zaista se ne sjećam što sam učinio, no sigurno da nije bilo primjereno. Ako se netko osjeća povrijeđen, ispričavam se. Shvaćam iz ove perspektive da sam pogriješio. To mogu pripisati nezrelošću i godinama. Na meni je da se radom i ponašanjem dokažem onima koji su rezervirani prema meni i pokažem da sam kao osoba i stručnjak dovoljno dobar da me podrže i shvate da nema potrebe za tenzijama. Koncentrirat ću se na rad pa vidjeti što dalje', zaključio je.

Bišćan u debiju na klupi Rijeke ne može koristiti suspendiranog veznjaka Grahovca. Budući da je reprezentacija Hrvatske igrala prošlog tjedna na Rujevici, Bišćan i igrači odradili su kratke pripreme u Umagu. Branič Velkovski, ofenzivci Gorgon i Acosty zbog ozljeda su po posebnom programu trenirali proteklog tjedna i neće biti u konkurenciji za nastup protiv Intera.

  • +10
Hrvatski telekom Prva liga, 10. kolo, HNK Gorica - HNK Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Zaprešićki Inter je također u velikoj krizi, u prošlom je kolu svladao Lokomotivu 2:1, a prije toga je imao neugodan niz od četiri poraza. Uz sve nedaće na terenu, nakon neugodnog poraza od Slavena u Koprivnici, Interov je trener Samir Toplak zaradio jednomjesečnu suspenziju.

Pod vodstvom njegovog pomoćnika Lađevića Inter je upisao poraze od Dinama i Osijeka, da bi u prošlom kolu iznenađujuće uspio savladati hit momčad Lokomotive. Rano je Lokomotiva povela golom Kastratija, no Interov je ofenzivac Mamut s dva gola uspio u potpunosti preokrenuti rezultat u korist domaćina. Bila je to iznimno vrijedna pobjeda za momčad iz Zaprešića koja je zbog prethodnog niza od četiri uzastopna poraza stigla u poziciju da je iza nje na tablici samo ove sezone očajni Rudeš.

Sada se Toplak napokon vraća na klupu nakon jednomjesečne suspenzije.

'Svemu dođe kraj, pa tako i mojoj suspenziji. Veselim se povratku na klupu jer sam se zaželio utakmica, bilo mi je teško biti udaljen od momčadi. Kažnjen sam zbog grijeha koji je bio toliko velik da zbog njega nisam mogao spavati. Naravno da je to sarkazam, ali što mi drugo preostaje kada vidim da se prijetnje kažnjavaju s dvije utakmice, a moja psovka s mjesec dana', kazao je Toplak.

  • +7
Inter - Lokomotiva - 10. kolo HT Prve lige Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Osvrnuo se trener Intera i na promjenu trenera kod suparnika.

'Rijeka stiže s novim trenerom, no to su situacije koje su mi se često događale otkako vodim momčad Intera. Sigurno je da novi treneri razbude ekipu, donesu novi elan i vjetar u leđa. Mi se time ne zamaramo. Naš je osnovni cilj biti pravi, te pokušati zapapriti Riječanima. Uoči početka sezone smatrao sam kako je Rijeka glavni favorit za naslov prvaka jer su promijenili tek jednog do dva igrača, znatno manje u odnosu na Dinamo. Prevario sam se u procjeni jer je očito kako je u Rijeci negdje zapelo. Moram napomenuti kako Rijeka i dalje rijetko gubi. U Velikoj Gorici je poražena, no domaćin je u prvom poluvremenu trebao dobiti dva crvena kartona i u tom bi se slučaju utakmica okrenula na stranu Rijeke', zaključio je.

Susret s Rijekom zbog suspenzija moraju propustiti Milan Ćulum i Tomislav Valentić.

Statistika je debelo na strani Rijeke, Inter je posljednji put u međusobnim susretima na svom terenu slavio još u kolovozu 2012. godine. Od tada je 11 utakmica završilo pobjedom Rijeke uz pet remija...