MILIJUNI NA RAČUNu

Iako je NBA liga prekinuta devetoricu igrača to uopće nije briga jer imaju ugovore kakve nema nitko na svijetu; poznat je i razlog

08.04.2020 u 13:41

Bionic
Reading

Da svi košarkaši u NBA ligu nemaju jednaka prava, kada je isplata plaća u pitanju, razotkrila je kriza zbog pandemije koronavirusa

Naime, kada je početkom ožujka prekinuta NBA sezona na minimalno 30 dana tada se nitmo nije pitao što će biti s plaćama igrača, ali nakon što je ta stanka produžena za još najmanje mjesec dana (a vjerojatno i duže) postalo je jasno kako bi se moglo dogoditi da igrači ne dobiju sve svoje dogovorene plaće. Ali ne svi.

Kako se doznaje devetorica NBA igrača dobila su dosad čak 90 posto dogovorene plaće usprkos činjenici da je još uvijek moguće otkazivanje kompletne sezone. Hoće li se sezona uspjeti završiti i odigrati doigravanje (play-off) nije znao reći niti komesar NBA lige Adam Silver.

Kao što je poznato svi vlasnici NBA klubova imaju pravnu osnovu smanjiti igračima dogovorene plaće zbog izvanrednih okolnosti, ali opet postoje i oni koji su 'jako zaštićeni.' Zašto? Jer sje devetorica igrača zahvaljujući svojim menadžerima dobila ugovore kakve nema nitko od ostatka igrača u ligi.

Tako američki novinari doznaju kako su spomenuti igrači klijenti Klutch menadžerske agencije koju predvodi svjetski poznati agent Rich Paul koji je inače dugogodišnji prijatelj LeBrona Jamesa koji je ujedno njegov najpoznatiji klijent. Ukratko, svi igrači kojima je Rich Paul dogovarao ugovor dobili su mogućnost da im unaprijed na račun sjedne čak 90 posto godišnje plaće plate. Naravno, sva devetorica to su i iskoristili i do 31. ožujka sav novac im je uplaćen, a oni su:

  • LeBron James, John Wall, Kentavious Caldwell-Pope, Dejounte Murray, Miles Bridges, Darius Bazley, Darius Garland, Terrance Ferguson i Trey Lyles.

Također se doznaje kako slične ugovore, ali s drugom agencijom imaju Kevin Durant, Kyrie Irving i Blake Griffin koji su dobili većinu dogovorene godišnje plaće, a što će biti s ostalim igračima - među kojima je i najbolje plaćeni Hrvat u povijesti Bojan Bogdanović - nije poznato. Sve ovisi o odluci čelnicima NBA lige (i liječnika) hoće li se sezona nastaviti…