analiza tportala

Ovi su igrači najveći dobitnici i gubitnici Dalićevog eksperimenta u mini-ciklusu koji je zaključen porazom Hrvatske; Dalić može mirnije spavati, ali…

15.10.2020 u 10:23

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija još uvijek je najprestižnija sportska družina u Lijepoj našoj. I zato se s pozornošću prati svaki novi detalj, koji otkriva kakvu ćemo imati reprezentativnu budućnost i hoćemo li i dalje imati razloga za slavlja

Još od potvrde plasmana na Euro 2020, kada je Hrvatska na Rujevici u studenome 2019. godine svladala Slovačku 3:1, svi smo s nestrpljenjem čekali i odlazak na europsku smotru, s nadom da ćemo doživjeti barem približno iste trenutke sreće i veselja kao i u ljeto 2018., tijekom svjetskog prvenstva u Rusiji.

Nažalost, dogodio se taj vrag, koronavirus, svijet je praktički stao, a Euro je prebačen na ljeto 2021. godine.

Naravno, nitko u tom trenutku nije razmišljao što bi ta odgoda mogla donijeti i kako se odraziti na reprezentaciju.

A rujansko, prvo okupljanje nakon deset mjeseci, donijelo je razloge za brigu. Jer prvenstveno protiv Portugala, Hrvatska je izgledala bezidejno. No, imao je Dalić objektivnih problema jer neki su tek odigrali jednu ili dvije utakmice, neki su na okupljanje stigli s odmora, a nije bilo ni Luke Modrića odnosno Ivana Rakitića. U tim trenucima nije se dalo ni naslutiti da će Rakitić samo koji tjedan kasnije reći i definitivno 'zbogom' reprezentaciji.

Ali koliko god ta rujanska epizoda, u kojoj je nakon poraza od Portugala (1:4), stigao i poraz kod Francuza (2:4), toliko je ta druga utakmica ipak unijela novu nadu, jer izbornik Dalić na tom je ispitu, i to jako teškom, priliku pružio mladom 23-godišnjem Filipu Uremoviću, ali i nešto iskusnijem Dariju Melnjaku, kojem su to bile prve minute u službenim utakmicama za reprezentaciju.

I obojica su svoju priliku očito iskoristili, jer Filip Uremović je bio starter u sve tri listopadske utakmice. Melnjak je od prve minute krenuo protiv Švicarske i Švedske, dok je protiv Francuske priliku dobio ipak iskusniji u reprezentativnom okruženju Borna Barišić.

  • +34
Hrvatska - Francuska, UEFA Liga nacija, 14.10.2020. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U tom periodu, između dva reprezentativna ciklusa, Rakitić je donio odluku o prestanku igranja za reprezentaciju, ali zato su ostali igrači uhvatili formu. I već su utakmice koje smo gledali od prošlog tjedna, posve vratile vjeru u reprezentaciju. Važnu ulogu u cijelom tom procesu odigrao je i izbornik Dalić, koji je donio par odluka, počevši isprobavati i druge sustave igre, ali i ukazavši još više povjerenja igračima od kojih se u budućnosti očekuje da zamijene one glavne.

Istina, bili su oni već u Dalićevom kadru, ali sada s puno većom odgovornošću. Prije svih tu mislimo na Duju Ćaletu Cara, Nikolu Vlašića, Josipa Brekala i Brunu Petkovića. Ni Mario Pašalić ne može se požaliti na tretman, iako je on od spomenutog kvinteta možda i najmanje profitirao, jer protiv Francuske nije igrao na svojoj klasičnoj, već krilnoj poziciji.

U prijateljskoj utakmici protiv Švicarske, Dalić je priliku pružio Domagoju Bradariću te Anti Budimiru, i obojica su pokazali da se na njih itekako može i mora računati.

Naravno, sve su ovo slatke Dalićeve brige, jer kako nam je Ćiro Blažević nakon utakmice rekao, sada reprezentacija ima novu dozu 'svježe krvi, mladosti i agresivnosti, što uz već prekaljenog i nezamjenjivog Luku Modrića, potom i Marcela Brozovića te Ivana Perišića, mladog ali iskusnog golmana Dominika Livakovića, Andreja Kramarića, nadamo se i 'probuđenog' Matea Kovačića, daje jamstvo da ćemo i u budućnosti moći uživati u reprezentativnim uspjesima.

Gubitnici? U ovom mini-ciklusu ih zaista nije bilo i cijeli tzv. eksperiment je napravljen pažljivo i uspješno.

S time da moramo i staviti neke upitnike, na koje će izbornik morati pronaći odgovor, jer dojam je da Domagoj Vida trenutno nije na razini nastupa iz Rusije, a što najbolje potvrđuje podatak, da je obrana u zadnjih 18 utakmica u njih čak 16 primala golove. Nekad i više od jednog, a često i vrlo lagane.

Sigurni smo da Vida nije zaboravio igrati nogomet, ali možda bi mu trebao novi izazov, baš kao što je trebao Dejanu Lovrenu, koji je iz engleskog prvaka Liverpoola, preselio u nešto ipak manje atraktivni Zenit. Ali sve s namjerom da vrati stari sjaj.

Filip Uremović

  • Na desnom je bočnom sjajno zamijenio ozlijeđenog Šimu Vrsaljka, ali i iz 'konkurencije' izbacio Tina Jedvaja, kojem to u stvari niti nije prirodna pozicija. S obzirom na godine, a tek su mu 23, bek ruskog Rubina iz Kazana još bi dugo mogao ordinirati po desnoj strani

Nikola Vlašić

  • Još dok se Rakitić nije oprostio od reprezentacije, Nikolu Vlašića vidjelo se kao legitimnu zamjenu za 'Raketu'. Sada, nakon što je donedavni dokapetan rekao 'zbogom', Vlašić je dobio dodatni poticaj, što je i potvrdio u ovim utakmicama zacementiravši se u početnoj postavi

Josip Brekalo

  • Mladi 22-godišnji krilni napadač i igrač Wolfsburga spremno je dočekao priliku izbornika Dalića i s dva gola odnosno asistencijom u zadnje tri utakmice pokazao da se na njega mora maksimalno ozbiljno računati