SINKRO-SESTRE

I led i voda uče zajedništvu i žrtvovanju za tim

15.02.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Studenticu Petru Pažin očekuju nastupi u sinkroniziranom klizanju na ožujskom Trofeju Zagrebačkih pahuljica i na travanjskom Svjetskom prvenstvu u Švedskoj, a maturanticu Antoniju nastupi za Mladost na najvećim domaćim natjecanjima

Petra (21) i Antonija (18) Pažin klizanjem su se počele baviti još u predškolskoj dobi. Kad je Petri bilo deset godina, umjetničko klizanje zamijenila je sinkroniziranim. Danas, kao seniorka, nastupa u Zagrebačkim pahuljicama. Antonija je kao devetogodišnjakinja led zamijenila vodom, umjetničko klizanjem sinkroniziranim plivanjem. Danas je seniorka zagrebačke Mladosti.

'Ne znam kako bih potrošila dan da nema treninga', iskreno će Petra, studentica nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Antonija je učenica četvrtog razreda Prve gimnazije.

Sestre ističu da svakodnevne obaveze, na fakultetu i u školi te na ledu i plivalištu stignu ispunjavati zahvaljujući organiziranosti. Kad su kamenčići u mozaiku svakodnevnih zadaća posloženi kako valja, sve se stigne, no pomakne li se samo jedan kamenčić ukrivo, dolazi do raspada sistema.

Petra je sa sinkroniziranim plivanjem proputovala većim dijelom Europe, a bila je i u Kanadi i u Sjedinjenim Američkim Državama. U nezaboravnoj uspomeni ostao joj je nastup na Svjetskom prvenstvu u Kanadi, pred petnaestak tisuća gledatelja, znalaca rekli bismo, koji su istinski bodrili sastave.

'U Kanadi svaka škola ima klizalište', pripominje Petra.

'Imamo i psihologa', obavještava, 'koji nas potiče da budemo složne, da psiha ne utječe na naš nastup. Imam tremu, ali pozitivnu. Kad nastupiš pred punom dvoranom, želiš pokazati što si napravio. Imam grižnju savjesti ako propustim trening.'

Na srcu joj je zajedništvo ekipe:

'Koliko god kao članice sastava bile različite osobe, sve imamo isti cilj.'

Zajedništvo krasi i sinkronizirano plivanje. Antonija kaže da na treningu vježbaju stopostotnim intenzitetom. Moraš imati sluh, ritam, da se možeš uživjeti u koreografiju. Sinkroniziano plivanje silno je zahtjevno.

'Toliko nam se proširio kapacitet pluća da svaka od nas može preroniti po 50 metara', obavještava Antonija.

Treće mjesto Mladosti na otvorenom prvenstvu Španjolske u Barceloni jedno je od najvećih inozemnih dostignuća Antonijinog sastava.

'No prije godinu i pol nastupile smo na otvorenju Europskog vaterpolskog prvenstva u Zagrebu pred krcatim tribinama, u ozračju očekivanja nastupa hrvatske reprezentacije. Sve to te podigne', priznaje Antonija.

Petru u ožujku očekuje domaći nastup na Trofeju Zagrebačkih pahuljica,a u travnju sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj. Antoniju očekuje natjecanje za Hrvatski kup, zasad odgođeno zbog vremenskih neprilika, a u svibnju državno prvenstvo u Rijeci.

'Ne mogu zamisliti da mi se djeca ne bi bavila sportom', podvlači Petra.

'Sport te nauči žrtvovati se za tim', zaključi Antonija.

U obitelji Pažinovih, koji su dobili četiri cure i dva dečka, kako kažu Petra i Antonija, najdulje u natjecateljskom sportu ostale su upravo njih dvije. Zahvaljujući trudu, talentu i roditeljskoj potpori.