NARAVNO, AZIJSKOJ

I dva hrvatska trenera idu po naslov u Ligi prvaka

01.05.2013 u 18:28

Bionic
Reading

Uefina Liga prvaka polako stiže do svoje završnice dok se azijska tek danas počinje 'kotrljati'. Možemo biti ponosni, jer dvije, od 32 momčadi, vode i dva hrvatska trenera - oba Zlatka, Kranjčar i Dalić

Po uzoru na najelitnije klupsko natjecanje, odnosno Uefinu Ligu prvaka, u utorak počinje i 11. izdanje azijskog natjecanja, s time da su među 32 momčadi iz Azije, u konkurenciju za najbolju kontinentalnu momčad samo prvaci i doprvaci zemalja, a ne kao u Uefinoj - momčadi koje su bile treće i(li) četvrte a stigle su kroz kvalifikacije.

U azijskoj Ligi prvaka natječu se momčadi iz 14 zemalja, a dosad je najuspješniji bio korejski Pohang Steelers, koji je dosad tri puta uzimao ovaj trofej. Aktualni je prvak korejski Ulsan Hyundai, s time da se tek posljednjih četiri sezone igra samo jedna finalna utakmica.

Među konkurentima za naslov u ovom natjecanju sada su i dva hrvatska trenera, Zlatko Kranjčar, koji se s iranskim Sepahanom natječe u skupini C, a suparnici su mu Al Ahli iz Saudijske Arabije, Al Nasr iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te katarski Al Gharafa.

U skupini D pak s momčadi iz Saudijske Arabije, koji je prošlog petka uzeo i trofej Princ kupa, Al Hilalom je Zlatko Dalić. Njihovi su suparnici Al Ain iz UAE-a, katarski Al Rayyan te iranski Esteghlal.

Zanimljivo je da među trenerima, koji su većinom neazijskog porijekla, ima još nekoliko renomiranih imena a svakako najzvučnije je Marcella Lippija, koji u skupini F vodi kineski Guangzhou Evergrande. Tu su još i Belgijanci Michel Preud'homme i Eric Gerets, Talijan Walter Zenga. Od igrača vrijedno spomena je ime francuskog napadača Djibrila Cisséa, bivšeg reprezentativca Malija Frédérica Oumara Kanoutéa, ali i bivšeg igrača Zagreba i Rijeke Radomira Đalovića

Od hrvatskih igrača koji će ove sezone igrati u Ligi prvaka, najzvučnije ime je Mihael Mikić, koji igra za japansku Sanfrecce Hiroshimu. Darko Matić već je legenda kineskog Beijing Guoana, a Eddyja Bosnara, koji igra za korejski Suwon Bluewings, sjećamo se iz vremena igranja za zagrebački Dinamo.