KLADITE SE PAMETNO

Hrvatskoj bi probleme mogao stvarati skok i - Batum

10.08.2013 u 11:16

Bionic
Reading

Dva od dva. Francuska je bila bolja od Njemačke i u drugoj prijateljskoj utakmici te dvije reprezentacije koja se igrala ovaj tjedan.

Strijelci Trikolora ovaj put nisu bili tako raspoloženi, barem ne u drugom dijelu susreta. Nakon što su u prvih 20 minuta postigli 41 koš, Francuzi su  u nastavku naletjeli na malo čvršću njemačku obranu što je rezultiralo postizanjem 33 koša s njihove strane. U drugoj utakmici s Njemačkom, inače prvoj na međunarodnom turniru gdje osim ove dvije zemlje u Strasbourgu igraju i Grčka te Hrvatska, učenici Vincenta Colleta imali su problema u uspostavljanju dominacije.

Njemačka je bolje otvorila susret i držala vodstvo sve do potkraj prvog dijela. Francuska je, naime, prvi put povela tek u 18. minuti (34:32). Ipak, jednom kad su došli do vodstva, nisu ga više ispuštali. Dvoznamenkastu prednost imali su u 33. minuti (65:55), a susret su bez previše stresova okončali sa +8. U sastavu se, kako je bilo i najavljeno, ukazao i Tony Parker. Najbolji francuski igrač na parketu je proveo 18,5 minuta te za to vrijeme postigao 10 koševa uz minimalnu potrošnju lopti. Za dvicu je šutirao 1/2, za tricu 1/1, a bio je stopostotan i sa linije slobodnih bacanja. Razigravač San Antonio
Spursa bio je jedan od četvorice igrača s dvoznamenkastim učinkom - 10 je zabio i Petro, 17 Batum, a centar Ajinca briljirao je sa 21 ubačajem (9/10 sa linije slobodnih) i sedam skokova.

'Imali smo jedan težak početak. Bili smo u zaostatku, ali smo znali da se u utakmicu možemo vratiti tako što ćemo biti više disciplinirani i čvršći u igri. Crna točka današnje utakmice s Njemačkom bile su izgubljene lopte kojih smo imali 17, ali cilj ovoga turnira je da napredujemo svakodnevno. Nalazimo se u pripremnom periodu i stvari će se vratiti u normalu', smatra izbornik Collet, a najbolji igrač Ajinca je dodao:

'Osjećao sam se jako dobro, dobio sam dosta lopti i igrat ću sve čvršće i jače. Osjećam da sam se jako dobro uklopio u momčad i nadam se da će se to nastaviti'.

Upravo tih 17 izgubljenih lopti, kako je Collet i sam rekao, najvažnija je stvar koju može zamjeriti svojim pulenima, iako su svojom igrom Nijemce natjerali da ih oni izgube čak 22. Svakako bi svi francuski navijači voljeli vidjeti bolji šut za tricu od 6/17 (35 posto) te bolje izvođenje slobodnih bacanja (22/28, 79 posto). Collet je prilično ravnomjerno rasporedio minutažu pa je najviše na parketu proveo Batum (24 minute), a iznad 20 minuta bili su još samo Diaw sa 22 i Ajinca sa 20,5 minuta provedenih na parketu.

Hrvatska je sinoć bila blizu pobjede nad Grčkom, ali napadački skok je presudio i posljednji napad, a to je ono što je mučilo Hrvatsku cijeli susret. 12 ofenzivnih skokova, premoć grčke visoke linije u svakom pogledu (32:20 u skoku), 19 slobodnih više na strani Grčke, a sve to okrunjeno je košem Printezisa u zadnjoj sekundi nakon dva napadačka skoka.

Dvoznak.com

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje


Početkom posljednje četvrtine Grci su poveli sa 72:60, no Hrvati su uzvratili tricama i uhvatili priključak za 79:77 preko Bogdanovića, Ukića i Simona. Bogdanović je s pet uzastopnih poena donio 85:85 (dva bacanja i trica), ali je krilo Olympiakosa košem nakon promašaja Mavrokefalidisa donijelo pobjedu.

'Odlična trening utakmica protiv superiornije momčadi. Vidi se da su snažniji i agresivniji, a mi smo napravili par glupih prekršaja što se refletiralo na rezultat. No, on mi i nije bio toliko važan koliko to da isprobam sve igrače i da još jednom vidim na čemu smo. Zadovoljan sam jer za utakmicu skauting nismo radili i dečki su odlično reagirali', kazao je izbornik Repeša, a prenose Sportske.

Repeša je logično rotirao momčad, Darko Planinić i Mario Delaš jedini nisu igrali. Otvorio je sa Ukićem, Bogdanovićem, Tomasom, Markotom i Tomićem, Bogdanović najuvjerljiviji sa 25 poena (4/6 trica), uz jako dobre role Ukića i Tomasa. Osim što su nadigrani od Grka, Tomas i Žorić na petici su brzo ušli u probleme sa faulima što je otupilo hrvatsku agresivnost.

Danas će protiv Francuske ponovno skok biti izazov, Francuzi tu sudjeluju sa četiri igrača na oba kraja parketa i potrebno je puno koncentracije da se oni obuzdaju.

'Ne zamaramo se rezultatom, nama ove utakmice trebaju da vidimo gdje smo, da rastemo kroz susrete sa jakim ekipama', napominje Ukić.

Repeša niti danas neće imati Šarića na raspolaganju, jučer su četvorku pokrili Markota, Andrić i Rudež, danas bi Mario Delaš mogao dobiti priliku. Ono što Repešu može veseliti je čak 59% šuta iz igre jučer, primjerice Grci su dobili iako su imali tek 49 %. Skok i slobodna su presudili, ali šuterski je Hrvatska već sada na odličnom nivou.

'Imamo ideju igre, trčimo prema naprijed i to izgleda dobro u dosta situacija. Naravno da je pred nama još puno rada', iskren je Repeša.

Pred Hrvatskom je najprije Francuska, Repeša ih je jučer vidio protiv Njemačke i otprilike zna što ga čeka. Nisu previše mijenjali u odnosu na prošlu godinu, novo ime je tek Ajinca pod košem, ali i on je igrač sa NBA iskustvom.

Hrvatska obrambeno može odgovoriti, vjerojatno ćemo vidjeti Tomasa na Parkeru kao najopasnijem igraču, barem u onoliko minuta koliko mu francuski izbornik da. Probleme bi Hrvatskoj mogao stvarati Batum, jer Repeša sa Tomasom na Parkeru gubi jakog obrambenog aduta na toj poziciji.