Filip Peraić za tportal

Hrvatski umjetnik otkrio nam je sve o naručenim crtežima NBA zvijezda i priči ESPN-a

07.11.2023 u 10:45

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatski umjetnik Filip Peraić zbog naručene ilustracije NBA zvijezde Jamesa Hardena završio u svim većim američkim medijima, javio se tportalu

Kao što je poznato, dizajner i ilustrator iz Zadra Filip Peraić godinama surađuje sa svjetski poznatim tvrtkama kao što su IBM, Nike, Adidas, Sony, Forbes, Rimac Automobili i ostali. Njegova djela mogu se vidjeti OVDJE.

>> Hrvatski umjetnik zbog naručenog portreta ljutite NBA zvijezde postao vijest u SAD-u

U košarkaškom svijetu najpoznatiji je po velikom broju ilustracija Jamesa Hardena, jednog od najboljih NBA igrača posljednjih godina s mnogim rekordima.

O njemu je prilog napravio i CNN, vezan upravo za Hardena. Nedavno je košarkaš u velikoj razmjeni poslan iz Philadelphia 76ersa u Los Angeles Clipperse, a centralna figura u priči ESPN-a i većine američkih medija nakon toga postao je i hrvatski umjetnik Filip Peraić. Razlog je Daryl Morey, glavni menadžer Sixersa koji je surađivao s Hardenom i u Houston Rocketsima, a koliko ga cijeni, govori i podatak da je 2018. godine naručio od Peraića posebnu ilustraciju tog košarkaša za zid svoje dnevne sobe. Iako poslije verbalnog sukoba i razmjene uvrijeđeni Harden s njime više ne želi razgovarati…

Cijela ova priča te činjenica da se Peraić spominje kao spona između Moreyja i Hardena iznenadila je hrvatskog umjetnika.

'Naravno, pomalo mi je luda činjenica da sam centralna figura u priči ESPN-a uz dva lika, jedne od najmoćnijih ljudi cijele NBA lige. Novinarka Ramona Shelburne htjela je znati što više o meni i mom radu i bio je to opušten razgovor', ispričao je za tportal Zadranin Peraić.

'Novinarka ESPN-a koncipirala je članak tako da bude priča o meni kao simboličnoj sponi između Hardena i Moreyja. Daryl joj već dugo govori o mom radu pa je htjela da budem važan dio featurea. Laskavo je čuti kako cijeli tekst završava rečenicom u kojoj Daryl moj rad naziva 'jednom od njemu dragocjenih stvari'', dodao je Peraić.

Morey je poznat po tome što je u dva navrata u velikoj razmjeni klubova došao do Hardena: 2012., dok je bio u Houston Rocketsima, te 2022. u Philadelphia 76ersima. Doveo ga je jer je bio uvjeren da će osvojiti NBA naslov…

Na pitanje kako je došlo do suradnje s njim Peraić kaže:

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

'Daryl Morey je velika podrška mom radu već godinama. U svom domu ima izložena moja dva velika rada izrađena posebno za njega. Kada je redizajnirao dom, s dizajnericom i njegovom suprugom birali smo boje blagovaonice, prilagođene tako da odgovaraju umjetničkim djelima. Također, kada je predstavljao portret Joela Embiida, koji sam napravio, inicirao je da to objavimo tijekom All-Star vikenda te predlagao u koje doba dana da tempiramo objavu i tweet da me može što više promovirati. Stvarno je pristupačan tip i drago mi je da cijeni moj rad.'

Zahvaljujući ljubavi prema košarci – što u Zadru nije slučajnost – te ilustracijama Hardena, Peraić ima pune ruke posla. I postao je svjetski poznat.