GRDOVIĆEVO ISKUŠENJE

Hrvatski stručnjak zna kako treba protiv najboljeg svjetskog igrača!

22.11.2016 u 11:30

Bionic
Reading

Baš kao što će MNK Nacional biti domaćin jedne skupine Elitne runde UEFA Futsal Cupa, iz koje samo pobjednik odlazi na Final Four, domaćinstvo druge skupine dobio je i klub Brezje Maribor, jedno od najvećih iznenađenja u ovom natjecanju, koji vodi hrvatski stručnjak Robert Grdović

Na svega 100-tinjak kilometara do kraja tjedna igrat će se dva (op. a., od ukupno četiri) turnira Elitne runde UEFA Futsal Cupa.

U Zagrebu je Nacional domaćin turnira, a u srijedu igra protiv Araza. U drugom kolu, u četvrtak Nacional će odmjeriti snage protiv Hamburga, a subota donosi pravi spektakl, okršaj protiv aktualnog prvaka Europe, ruske Ugre.

Skupina 3 igrat će se u Mariboru, a uz slovenskog prvaka Brezje koji vodi hrvatski stručnjak Robert Grdović igrat će španjolski Inter FS, za koji pak nastupa Ricardinho, u ovom trenutku i najbolji igrač futsala na svijetu, Ekonomac Kragujevac iz Srbije i češki Chrudim.

I sâm plasman malenog Maribora, kluba koji postoji tek koju godinu, ali koji je u prošloj sezoni bljesnuo i osvojio dvostruku krunu, u ovu rundu natjecanja je veliko iznenađenje. Međutim, ovdje ambicije ne prestaju.

'Slovenski je futsal po rejtingu na visokom 12. mjestu u svijetu, a kako smo u kvalifikacijama pobijedili i Španjolsku 1:0, jasno je da se i u klupskom dijelu nadamo čudu. Zašto se ono ne bi dogodilo i drugi put', optimističan je bio direktor slovenskog kluba Danilo Burnač


Jedan od oslonaca Maribora je i 25-godišnji domaći igrač Matej Fideršek

'Nadam se da ćemo imati snage i znanja suprotstaviti se ovim ekipama. I da do zadnjeg odlučujućeg dvoboja, u subotu protiv madridskog Intera, možemo doći s tri, četiri ili u najsretnijoj varijanti - šest bodova. A onda... No sve su to samo naša nadanja, a pravo stanje ćemo vidjeti na parketu.'

Jedan od glavnih pokretača uspjeha slovenskog kluba je i hrvatska futsal legenda i stručnjak Robert Grdović, koji bi eventualnim sportskim čudom mogao zasjeniti i Antu Čačića, aktualnog hrvatskog izbornika, koji je vodio nogometnu momčad Maribora te 2013. ušao u skupine Europske lige.

'Prvu utakmicu igramo protiv srpskog Ekonomca, istog onog koji je u prethodnoj rundi pobijedio hrvatskog prvaka Nacional 5:1. Gledao sam snimku s te utakmice i mogu konstatirati kako je rezultat nerealan, odnosno da je i Nacional imao svoje prigode. Ipak, iskustvo Ekonomca, koji već osam sezona igra u ovoj fazi natjecanja, te iskustvo Ukrajinca Valjenka i Azerbajdžanca Borisova, bili su prevaga. Nadam se da mi uz pomoć publike možemo iznenaditi.'

U četvrtak vas čeka ogled protiv češke momčadi Chrudim.

'A što reći za Čehe, momčad koja je već deset godina u završnicama ovog natjecanja. Glavne uzdanice su im braća Michal i Roman Mareš te Lukaš Rešetar, igrač s kojim sa i ja igrao još 2008. u Splitu. Pridodamo li im još četiri, pet Brazilaca, jasno je da će i u toj utakmici biti teško.'

Za kraj, u subotu najteži suparnik, ali i najlakša utakmica - madridski Inter, trostruki prvak Europe. Kako zaustaviti Ricardinha, najboljeg igrača trenutačno na svijetu?

'Bit će to šlag na tortu svega ovog što smo napravili u europskim utakmicama, jer već sada smo napravili čudo. A kako zaustaviti Ricardinha? Nikako. Uživat ćemo gledajući njegove poteze. Stvar je i u tome, što u Interu ima još vrhunskih igrača, nekoliko španjolskih reprezentativaca.'

Uoči odlaska u Ukrajinu na prethodni eliminacijski turnir imali ste problema s ozljedama, kakva je sada situacija?

'Na svu sreću, puno bolja. Svi su igrači zdravi i spremni. A vjerujem i izuzetno motivirani', zaključio je u razgovoru za tportal.hr Robert Grdović, možda i novi junak mariborskog nogometa.

Domaćin skupine 1 je kazahstanski Kairat Almaty, a osim njega nastupit će Nikars Riga iz Latvije, Real Rieti iz Italije i FC Feniks iz Kosova.

Utakmice turnira skupine 4 igrat će se u Lisabonu, a uz domaći Sporting nastupit će Dinamo Moskva iz Rusije, mađarski Eto Gyor i rumunjski Targu Mures.

Samo će pobjednici svakog od turnira izboriti mjesto na završnom turniru četiri najbolje momčadi Starog kontinenta, koji će biti održan u travnju sljedeće godine.