NEMORALNA PONUDA

Hrvatski stručnjak dobiva ključnu ulogu u australskom nogometu!

08.09.2014 u 08:46

Bionic
Reading

Prema izvorima bliskim Australskom nogometnom savezu, na jednoj od ključnih pozicija u njihovom savezu dogodit će se kadrovska promjena. Kako doznajemo, dosadašnjeg tehničkog direktora, Nizozemca Hana Bergera, zamijenit će hrvatski stručnjak

A prema tom izvoru, Nizozemca bi trebao zamijeniti naš Romeo Jozak, nogometni stručnjak koji već godinama periodično odlazi u Australiju i drži predavanja.

Berger je bio u ovoj ulozi od 2009, a mandat mu je završio nakon ispadanja Australije na SP-u u Brazilu. Nešto ranije ove godine Berger je postao direktor u FC Sydneyju te se znalo da će završetkom mandata napustiti i Australski nogometni savez.

Iako još uvijek nema službene potvrde, razgovori između Jozaka, bivšeg šefa Dinamovog omladinskog pogona, te čelnih ljudi Australskog nogometnog saveza (FFA) počeli su još prije Svjetskog prvenstva, a dogovor je navodno postignut 12. kolovoza.

Neslužbeno doznajemo da se vrijednost ugovora procjenjuje na dva milijuna australskih dolara godišnje, a s obzirom na važnost funkcije, očekuje se da će trajati četiri godine. Neki će reći da ovu nemoralnu ponudu nije mogao odbiti...

Očito su u FFA-a procijenili da bi od Jozaka imali što naučiti, uz podsjetnik da je on odbio i posao u londonskom Arsenalu, odnosno Irskom nogometnom savezu.

U prosincu prošle godine hrvatski je stručnjak posjetio Australiju te je tada u razgovoru za Sydney Morning najavio ovakvu mogućnost.

'Možda ću u budućnosti i razmišljati o odlasku iz Hrvatske, to jest o dolasku u Australiju', rekao je prije osam mjeseci 41-godišnjak koji je nekoliko godina radio i u Kanadi.

'Ovdje sam da pomognem australskim igračima svojim iskustvom i spoznajama. Mislim da imam dobre ideje za vaš nogomet', naglasio je u prosincu prošle godine Jozak.

Osim što je doktorirao na nogometnim temama te ima akademsko nogometno obrazovanje, Jozak ima i ogromno iskustvo s opipljivim rezultatima.

U svojoj ulozi voditelja Dinamove nogometne akademije nadgledao je razvoj igrača poput Luke Modrića, Eduarda da Silve, Vedrana Ćorluke, Nike Kranjčara, Dejana Lovrena drugih.

U posljednje vrijeme radio je kao tehnički direktor u HNS-u te je bio odgovoran za sve dobne momčadi ispod U-21, s time da treba naglasiti da je u to vrijeme, u 2013, hrvatska U17 i U20 reprezentacija igrala na svjetskim prvenstvima.