ima se, može se...

Hrvatski sport ovakvu pomoć može samo sanjati; evo s koliko će stotina milijuna eura Švicarci 'pogurati' svoje sportaše

  • Autor: Ivan Žurić/Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2020 22:41
  • Objavljeno 13.05.2020 u 22:41
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Daniel Teuscher / Zuma Press / Profimedia

Švicarska vlada je odlučila s 350 milijuna franaka (oko 332,5 milijuna eura) pomoći profesionalne nogometne i hokejaške lige, uz uvjet da se taj novac ne troši na plaće igrača s visokim primanjima...

Vodstvo Švicarske nogometne lige još uvijek nije odlučilo hoće li biti nastavka prvenstva prekinutog početkom ožujka pandemijom koju je izazvalo širenje koronavirusa. Natjecanja hokejaša na ledu je otkazano, kao i Svjetsko prvenstvo elitne skupine u ovom sportu, kojem je Švicarska ove godine trebala biti domaćinom.

'Ugroženi su temelji švicarskog sportskog sistema posljedicama koje je izazvala pandemija, kao što su kolaps u prodaji godišnjih i ostalih ulaznica, otkazivanje velikih i manjih sportskih natjecanja te otkazivanje sponzorskih ugovora', stoji u priopćenju švicarske Vlade koja će ukupno 500 milijuna franaka potrošiti u spašavanje posrnulog sporta.

Čak 350 milijuna franaka, što je oko 332,5 milijuna eura, pripada nogometu i hokeju na ledu.

'Iskustva prethodnih ekonomskih i financijskih kriza nam pokazuju da je sport više i trajnije pogođen krizama nego što je to slučaj s ekonomijom', pojasnili su iz švicarske Vlade.

Novac će klubovima biti isplaćen u formi zajmova, ali 'federalni zajmovi ne smiju biti korišteni za financiranje iznadprosječnih plaća'.

Vlada je stavila na raspolaganje dodatnih 150 milijuna franaka za druge sportove i rekreaciju.