DOČEK U ZAGREBU

Hrvatski paraolimpijci oduševljeni pažnjom u Londonu

11.09.2012 u 16:44

Bionic
Reading

U zagrebačkom hotelu Antunović u utorak je održana konferencija za novinare povodom povratka hrvatske paraolimpijske reprezentacije sa 14. POI, koje su se od 29. kolovoza do 9. rujna održale u Londonu, i na kojima su hrvatski predstavnici osvojili dvije srebrne i tri brončane medalje

S najvećeg svjetskog natjecanja sportaša s invaliditetom od hrvatskih predstavnika srebrne medalje su osvojili Darko Kralj i Zoran Talić u bacanju kugle i skoku u dalj, a brončane je Mikela Ristoski u skoku u dalj, Branimir Budetić u bacanju koplja te plivač Mihovil Španja na 100 metara leđno.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić izrazio je zadovoljstvo nastupom hrvatskih sportaša u Londonu te pohvalio domaćine zbog cjelokupne organizacije, ali prije svega zbog velikog broja gledatelja na svim borilištima.

'Atmosfera je bila čudesna, stadion su bili puni, sjajno se navijalo za sve sportaše koji su slavljeni kao junaci. Britanski mediji su također odradili čudesan posao jer su svakodnevno bili prepuni priča o POI', rekao je Kovačić.

Plivač Mihovil Španja istaknuo je da se u Londonu nadmetalo više od 4200 sportaša iz 166 zemalja.

'Ove igre dokaz su da je paraolimpijski sport krenuo naprijed', rekao je i ponovio sa njima zaključuje svoj četvrti paraolimpijski ciklus i cjelokupnu sportsku karijeru. Naš najbolji plivački paraolimpijac ujedno je i izrazio nadu da je otvorio put mladim sportašima te ukazao na probleme s kojima se susreću sportaši s invaliditetom.

Skakačica u dalj Mikela Ristoski istaknula je da joj osvojena medalja puno znači izrazivši nadu da će ih u budućnosti biti još.

Zahvalu cijelokupnom timu i HPO-u izrazili su i Darko Kralj, Zoran Talić i Branimir Budetić, kojima su svoje čestitke na osvojenim medaljama danas uputili veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske David Slinn, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, predsjednicu saborskog odbora za obitelj, mladež i šport Jadranka Kosor i Vesna Škulić, članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Najuspješnija nacija po broju osvojenih odličja u Londonu je Kina sa 95 zlata, 71 srebrom i 65 brončanih medalja, na drugom mjestu je Rusija sa 36 zlatnih, 38 srebrnih i 28 brončanih odličja, dok je Velika Britanija treća sa 34 zlata, 43 srebra i 43 broncom. Od naših susjeda Bosna i Hercegovina i Makedonija su osvojile po jedno zlato, dok Slovenija ima jednu srebro, a paraolimpijci iz Srbije su osvojili dva zlata i tri srebra.

Medalje je ukupno osvojilo 75 zemalja, a Hrvatska je na 58 mjestu po broju osvojenih odličja.