EP u odbojci

Hrvatski odbojkaši tek su u trećem setu uspjeli pružiti pravi otpor olimpijskim pobjednicima, ali to je bilo premalo

05.09.2021 u 19:49

Bionic
Reading

Samo 24 sata nakon velike, grandiozne i iscrpljujuće pobjede Hrvatske protiv Latvije, u pet setova i nakon tri sata igre, naša se reprezentacija susrela s favoritima skupine, olimpijskim prvacima Francuzima. Susret u kojem Hrvatska nije imala što izgubiti, susret koji su mogli odigrati bez grča i presije, jer Francuska je bila veliki favorit u ovom susretu. Na kraju je završilo s 3:0 (25:15, 25:16, 26:24) za Francusku nakon 77 minuta igre.

Hrvatski izbornik Emanuele Zanini malo je kombinirao sa sastavom, odmarajući svoje igrače za važne susrete što slijede, pa je umjesto kapetana i prvog organizatora igre Zhukouskog na teren od prvog seta poslao Bakonjija, a umjesto standardnog primača-pucača Sedlačeka uveo Zeljkovića.

Kasnije je tijekom utakmice i umjesto primača-pucača Šestana ušao mladi Hanžić, tako da jedino u ovom susretu nije igrao Sedlaček, jer je tijekom susreta ulazio i Zhukouski, a Raič odmijenio Andrića u trećem setu.

Prvi set pokazao je koliko su Francuzi moćni, u tom periodu igre nisu Hrvatima ponudili niti jednu pogrešku, uz po 2 as servisa i bloka, te 15 poena u napadu. S druge strane, Hrvatska bez poena na servisu, sa 2 bloka i 13 poena u napadu. Od 15 osvojenih poena 7 je napravio naš najbolji igrač, korektor Leo Andrić. Slična situacija i u drugom setu, u kojem su Hrvati imali čak 9 neforsiranih pogrešaka, bez poena u bloku i na servisu. Ali, igra na terenu izgleda puno bolje od brojaka, Hrvatska igra dopadljivo, bez respekta, iako se trenutna razlika u kvaliteti ne da sakriti.

'Iza nas je velika utakmica u kojoj je čast bila igrati, protiv tako velike momčadi. Prva dva seta su lagano osvojili, no u trećem smo se držali u egalu do kraja. Na kraju je presudilo njihovo iskustvo. Želja nam je na pravom nivou odigrati slijedeći susret protiv Estonije koji nam je iznimno važan', rekao je nakon susreta mladi Tino Hanžić koji je susret završio s pet poena.

Leo Andrić sa 16 poena bio je najučinkovitiji igrač susreta. Hrvatska je u napadu imala 40 poena, Francuska 42, 2 bloka (8) i bez as servisa (4), uz solidnih 53 posto prijema servisa (Francuska 63 posto).

'Ovo nam je bio sjajan test, protiv olimpijskih prvaka. Dosta smo dobro odigrali s kombioniranom postavom i sada s dosta samopouzdanja ulazimo u susrete koji nas čekaju, i o kojima nam ovisi planirani prolazak u drugi krug', dodao je na kraju Ivan Zeljković, koji je imao 4 poena.

Sljedeći susret u Tallinnu Hrvatska će igrati protiv Estonije u utorak, 7. rujna u 20 sati te Slovačke u srijedu, 8. rujna u 17 sati.