samo za tportal

Hrvatski napadač oduševljava u Slovačkoj: Zabio sam sa 16 i pol godina prvi prvoligaški gol, ali koliko god sam bio sretan, taj mi je gol možda i odmogao

20.09.2020 u 13:30

Bionic
Reading

U subotu smo se divili hrvatskim napadačima Andreju Kramariću i Marku Livaji koji su zabijali za Hoffenheim i AEK, no među strijelce se upisao i ne toliko razvikani Dino Špehar, koji igra u vrhunskoj formi i zasad je s učinkom od četiri gola u šest prvenstvenih utakmica na drugom mjestu strijelaca slovačke lige

Dino Špehar, 26-godišnji napadač slovačkog Sereda, te bivši igrač Osijeka, Dinama, Lokomotive, Istre i Splita, koji je gene naslijedio od tate Roberta, bivšeg legendarnog napadača Osijeka, dočekao je sezonu u kojoj naplaćuje sav svoj trud i rad.

Naime, Dino Špehar još kao 16 i pol godišnji dječak zaigrao je za seniorsku momčad Osijeka, a što je posebno impresivno već u prvoj utakmici zabio je gol.

'Sjećam se te utakmice, bila je u studenome 2010. godine, kada smo u Gradskom vrtu dočekali Slaven Belupo. Ušao sam u 76. minuti a u 83. sam zabio za 1:1. Naravno, bio sam presretan, ali možda mi je taj gol i odmogao, jer onda se u svakoj utakmici puno očekivalo od mene, a za što vjerojatno kao dijete ipak nisam bio spreman', prisjetio se dana svojih početaka Dino Špehar.

Odigrao je Špehar još pet utakmica i u sljedećoj sezoni za Osijek, no kao velikog talenta u svoje ga je redove doveo Dinamo.

'Kao igrač Dinama proveo sam sljedeće tri i pol sezone. Nešto sitno sam igrao za seniorsku momčad, dok sam većinu vremena proveo kod trenera Igora Cvitanovića u juniorskoj. I bio sam presretan, prezadovoljan. Te sam godine igrao s Mateom Kovačićem, Tiborom Halilovićem, Prengom, Pavičićem, osvojili smo kup. Nakon izlaska iz juniora, otišao sam na posudbu u Lokomotivu, gdje je trener bio Tomislav Ivković, ali već na drugom treningu stradali su mi prednji križni ligamenti, nakon čega je došlo do zastoja u karijeri. Trebalo mi je šest mjeseci da se vratim, pa sam otišao na posudbu u Istru, kod Igora Pamića'.

  • +6
Osijek - Basel, 2. pretkolo Europske lige, 2020/21. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Nakon isteka te posudbe, Špehar je raskinuo ugovor s Dinamom i preselio u Split, pa potom i u Rumunjsku.

'Tamo sam potpisao na tri godine s Clujom, ali išao sam na posudbe u Concordi i Dunareu, ali kako je došlo do promjena u klubu, od čelnika do trenera, tako sam i ja ostao bez angažmana. Otišao sam potom u Albaniju, ali nakon pola sezone stigao je poziv iz Slovačke, kojeg sam i prihvatio. I nisam uopće požalio'.

Naravno da niste, jer eto jako vas je dobro krenulo.

'Da, trener mi je Peter Lerant, koji je nekad igrao i za Rijeku. Imamo mladu, vrlo dobro posloženu momčad, a i mene je krenulo. Osim četiri gola u prvenstvu, zabio sam jednog i u Kupu, tako da imam pet golova u sedam utakmica. Zbilja sam zadovoljan, jer sada na naplatu stižu sav uloženi i trud i muke'.

A kakva je slovačka liga? Tko je glavni, Žilina, DAC Dunajska Streda, Slovan Bratislava?

'DAC i Slovan su najbogatiji, oni su dominantni. No, evo mi smo odmah iza njih, s time da u utorak igramo zaostalu utakmicu, pa se možda pomaknemo na drugo mjesto. Liga me je iznenadila, jako. Jer stadioni su novi, uređeni. Puno se ulaže u nogomet. I znam da me puno hrvatskih igrača pita kakvi su uvjeti, što znači da je liga na dobrom glasu'.

Naravno, kao bivšeg mladog reprezentativca moramo vas pitati maštate li još uvijek o nastupima za hrvatsku reprezentaciju?

'A tko od nas ne mašta? Posebno ako ste bili dio mlađih kategorija. No, svjestan sam da je jako teško doći do reprezentacije jer konkurencija je žestoka. Međutim, ja jedino mogu truditi se i dalje, pa ako me netko nekad prepozna, možda mi se ispuni i taj san'.

Sanjaju i u Osijeku? Iako je ulazak u sezonu bio skroman, čini se da pušu novi vjetrovi?

'S ovakvim ulaganjima u klub, stadion i momčad, ali i dolaskom novog odličnog trenera Nenada Bjelice, jako me veseli da se Osijek, klub iz mog rodnog grada diže. Gledao sam utakmicu protiv Basela i žao mi je što je tako ispalo. Istina, u prvom dijelu igrači kao da su bili impresionirani protivnikom, ali u drugom poluvremenu vidjelo se da imaju znanje, karakter i da se mogu nositi i s takvim klubovima. Želim im puno sreće u nastavku sezone', završio je Dino Špehar i počeo se koncentrirati na sljedeći dvoboj, a koji bi ga mogao gurnuti na vrh liste strijelaca slovačkog prvenstva.