izbornik pod pritiskom

Hrvatski košarkaši ne smiju izgubiti od Mađarske ako žele na Svjetsko prvenstvo

29.11.2018 u 12:20

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija, unatoč dva poraza na posljednjem okupljanju, još nije izgubila matematičke šanse da ode na Svjetsko prvenstvo. Stoga je pobjeda u Osijeku u kvalifikacijama protiv neugodne Mađarske imperativ (18.00). Novi poraz bio bi velik udarac za hrvatsku košarku…

Hrvatska košarkaška reprezentacija trenutačno se nalazi na omjeru pobjeda i poraza 3-5 što je svakako ispod očekivanja od ove selekcije za koju su na četiri utakmice igrali NBA igrači predvođeni Bojanom Bogdanovićem i Dariem Šarićem. No, usprkos čak pet poraza nije još sve izgubljeno. Poljska na trećem mjestu ima samo pobjedu više, no Hrvatska mora još gostovati kod Litve i Mađarske.

U zadnjem prozoru nije pomoglo ni to što se okupilo gotovo sve najbolje što Hrvatska ima. Tako je za reprezentaciju debitirao i Ante Žižić koji se pridružio NBA igračima, Bogdanoviću, Šariću i Zubcu. Epilog su bili porazi od Litve i Poljske.

Novi poraz značio bi kraj za većinu reprezentativaca jer Hrvatska će osim Svjetskog prvenstva u Kini 2019. sigurno propustiti i Olimpijske igre 2020.

Izbornik Dražen Anzulović će bez svih njih morati u nastavak kvalifikacija, a na raspolaganju nije ni Kruno Simon koji igra Euroligu.

I ostatak ekipe je prilično renoviran u odnosu na prijašnje susrete, Anzulović nije zvao Stipčevića, Šakića, a neće biti ni Krušlina koji se tek nedavno vratio na parket zbog ozljede. Krušlin je bio jedan od najkonstantnijih igrača u kvalifikacijama s preko 11 poena u više od 28 minuta igre.

Nove snage bi trebali biti playmakeri Kajažić i Junaković koji igraju bitne role u Splitu i Šibeniku, tu je i Luka Božić koji je odličan za Zadar, a lideri bi trebali biti Hrvoje Perić i Miro Bilan koji je ponovno unutra. Puno se očekuje od Zubčića koji briljira u ABA ligi u dresu Igokeae (21.9 p), piše portal Dvoznak.com.

Anzulović je nakon devet godina u reprezentaciju vratio Marina Rozića kojem je dodijelio kapetansku traku, a debije čekaju Čakarun, Vuković i Žganec.

Teško je izvlačiti zaključke iz dosadašnjih nastupa Hrvatske pošto se u tijeku kvalifikacija promijenio i izbornik, a igrački se kadar stalno rotirao. Na domaćem je parketu Hrvatska bez NBA igrača izgubila od Rumunjske, uvjerljivo svladana od Italije (64:80), a jedva dobila Nizozemsku.

'Promijenili smo malo roster u odnosu na prošle utakmice jer ne možemo računati na euroligaške i NBA igrače i stoga ovoj reprezentaciji treba podrška jer moramo odigrati utakmicu na najvišem nivou. Nadam se da ćemo, uz sav respekt prema protivniku, uz pomoć publike i ovaj put dobiti utakmicu. Siguran sam, ako ćemo imati obranu na najvišem nivou, da će nam iz te obrane i napad dobiti sigurnost i kvalitetu', kazao je izbornik Dražen Anzulović.

Mađarska je s pobjedu ispred Hrvatske i današnjim bi trijumfom svojim protivnicima gotovo sigurno zatvorili vrata SP-a, a sebe jako dobro pozicionirali pred nastavak.

U prošlom su prozoru snagu dokazali uvjerljivim slavljem u gostima kod favorizirane Nizozemske (74:59), a čvrstu su obranu igrali i u drugom susretu kad su pružili odličan otpor Italiji (63:69).

Čvrsta obrana nije novost za Mađarsku u kvalifikacijama, Poljskoj su u dva susreta dozvolili 70 i 57 poena, a Litvi su u jednom od poraza dopustili 73. Osim Italije, jak su otpor u prvoj skupini pružili Litvi u gostima (75-80), a imaju i pobjedu nad Poljskom.

Lideri ekipe su svi ponovno na raspolaganju, a prvenstveno se to odnosi na Vojvodu (16.3 p) koji je bio odličan u rujnu s 21 poenom Nizozemcima te 18 Talijanima. Njemu će asistirati igrač Minska Darrin Govens te Zoltan Perl (12 p u kvalifik.) koji igra za Estudiantes. Nakon što je propustio rujanski prozor zbog ozljede, u momčad se vratio Rosco Allen koji je prošle sezone bio u Canariasu, a sad je u Japanu.

'Hrvatska je snažan protivnik, ali nećemo biti bez šansi u Osijeku', poručio je izbornik Mađarske Stojan Ivković koji jako dobro poznaje hrvatsku košarku jer je rođen u Dubrovniku od kuda mu je majka i često boravio u tom gradu na odmoru.

  • +22
Hrvatska - Litva, kvalifikacije za košarkaško SP 2019. Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX