SK U HYERESU

Hrvatski jedriličari pred žetvom medalja

25.04.2012 u 21:39

Bionic
Reading

Hrvatsko jedrenje konkurira za postolja u čak četiri klase u finalnim plovovima regate Svjetskog kupa u francuskom Hyeresu

Najbliže medaljama su Šime Fantela i Igor Marenić u 470, te Tonči Stipanović u Laseru, koji su na šestom mjestu, 10. i 11. u Laseru su Milan Vujasinović i Daniel Mihelić, jedanaesti je u Laser Radialu Tina Mihelić, a istu poziciju zauzimaju Marin i Dan Lovrović u Zvijezdi.

U Laseru se očekivano danas malo rasčistila bodovna situacija, nakon što je vodećih šest kormilara ušlo u prvi dan finala sa samo dva boda razlike. Tonči Stipanović i dalje je u igri za medalje, trenutačno je šesti, na pet bodova do trećeg mjesta. Danas je bio 13. i sedmi.

'Razlike u bodovima su i dalje minimalne, nitko se nije posebno odvojio. Sutra treba stisnuti zube, iskoristiti ta zadnja dva plova maksimalno prije plova za odličja. Lani sam bio drugi u Hyeresu, bilo bi dobro ponovno se popeti na postolje', kazao je Stipanović

Najbolji dan od hrvatskih laseraša imao je Daniel Mihelić, koji je ciljem zlatne finalne skupine prošao peti i treći. Nakon osam jedrenja je 11.Jednu stepenicu iznad Daniela, na desetom mjestu se nalazi Milan Vujasinović. Ukratko, Hrvatska bi u petak u Laseru u finalnom plovu za odličja mogla imati čak tri kormilara, što bi bio zaista fantastičan uspjeh. Ivan Taritaš je 21. Vodstvo je preuzeo Australac Tom Slingsby.

Na šestom mjestu u klasi 470 su Šime Fantela i Igor Marenić, sedam bodova do trećeg mjesta.

'Dan je bio težak, bili smo 14. i 12. Dobro smo jedrili, međutim imali smo i malo nesreće s vjetrom. U prvom plovu smo vodili kad je vjetar drastično promijenio smjer, izgubili smo puno i toga nam je žao. U drugom plovu smo malo lošije startali i izvlačili smo se do cilja', kazao je Fantela.

Tina Mihelić danas je došla na svoje, pobijedila je prvi plov za Laser Radial, a u drugom je bila šesta. Regatni odbor ponovno je vrlo dugo na moru držao djevojke.

'Zbog greški regatnog odbora opet smo danas prekidali plovove i ponavljali. Bilo je manje vjetra nego prošlih dana, što meni odgovora. Prvo i šesto je stvarno dobro, jer ipak je finale. Imala sam dobru brzinu, naročito niz vjetar, bila sam puno brža od ostalih. Nadam se da ćemo sutra jedriti, da neće biti prejako, to je izazov, nadam se najboljem', rekla je Tina.

U klasi Zvijezda Marin Lovrović i Dan Lovrović također su nadomak plova za odličja, na 11. mjestu. Nažalost, Mate Arapov i Siniša Mikuličić morali su danas odustati od natjecanja, kormilar Arapov još jučer je osjetio bol u leđima, koja ga je danas vratila s mora. S obzirom da nisu jedrili tri današnja plova Arapov i Mikuličić su pali u poretku na 18. mjesto.

Enia Ninčević i Romana Župan su 20. u ženskom 470, Luka Mratović se nalazi na 22. mjestu među daskašima, dok su Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u 26.