ŠTETA

Hrvatski gimnastičar Filip Ude napravio dvije velike pogreške u finalu svjetskog prvenstva

05.11.2022 u 17:11

Bionic
Reading

Hrvatski gimnastičar Filip Ude zauzeo je posljednje, osmo mjesto u finalu konja s hvataljkama na Svjetskom prvenstvu u Liverpoolu

Ude je u finalu napravio dvije velike pogreške, tijekom vježbe nije dobro izveo 'ruska kola', da bi potom i pao prilikom saskoka pa je za svoju izvedbu dobio ocjenu 12.500.

Zlato je sa 15.300 osvojio odlični Irac Rhys McClenaghan, do srebra je sa 14.866 stigao Jordanac Ahmad Abu Al Soud, a do bronce Armenac Harutjun Merdinjan sa 14.733.

Ude nije bio razočaran.

'Preživio sam. Išao sam riskirati. S onom vježbom iz kvalifikacija stvarno nisam imao šanse. Ovu vježbu sam zadnji put natjecao prije godinu dana i na žalost zbog tog Gymnova konja koji mi stvarno ne odgovara, nisam uspio natrenirati ovu vježbu koju sam danas išao. Prvi put sam sada dignuo ruku i probao sam je. Rekao sam 'idem riskirati, nema veze, bio peti ili osmi, svejedno mi je', izjavio je Ude.

Naš je predstavnik je riskirao s elementom 'tri ruska kola između hvataljki' koja su mu znatno pojačavala startnu ocjenu.

"Dobro sam ga napravio i u vježbi, ali užasno puno energije mi je to uzelo. Ma, poslije 'ruskih kola' kao da mi je netko oduzeo svu energiju. Vukao sam ne znam ni sam kako do kraja. Na saskoku sam mislio da ću kao Nizozemac De Munck pasti na konja, ali ispucao sam saskok u krivu stranu. Moglo je biti bolje, ali mogao sam maksimum s tom vježbom biti peti jer sam raširio noge", iskren je bio Čakovčanin koji je u karijeri već osvojio svjetsko srebro 2014., bio je peti 2010. i sedmi prošle godine na konju s hvataljkama. 

Ono što je sve najviše oduševilo je što je doista riskirao i što se borio do kraja. Nakon pogreške na saskoku, popeo se ponovno na konja i ponovio ga.

'Iskreno ne znam, nemam pojma zašto sam uopće išao raditi saskok još jednom, jer sam onda i pogriješio. Toliko sam bio izmučen... Ne znam, htio sam pokušati napraviti E saskok bar da završim sa stilom, ali ruke nisu bile moje. Svejedno, ja sam zadovoljan. Sretan sam što sam uopće ušao u finale s obzirom kakve sam probleme imao na treningu s tim konjem. Nemam se što žaliti. Da, ocjena je takva kakva jest, ali meni je ovo finale kao da sam osvojio medalju s obzirom što sam sve prolazio. U top osam sam na svijetu, s toliko godina... Evo Armenac je sa 38 osvojio broncu. Imam još nekoliko godina sigurno, ali druge godine moram pojačati vježbu. Ovaj put sam riskirao, nije se isplatilo, ali doći će i moje vrijeme', zaključio je Ude.

REZULTATI:

  • 1. Rhys McClenaghan (Irs) 15.300
  • 2. Ahmad Abu Al Soud (Jor) 14.866
  • 3. Harutjun Merdinjan (Arm) 14.733
  • 4. Nariman Kurbanov (Kaz) 14.533
  • 5. Stephen Nedoroscik (SAD) 14.400
  • 6. Loran de Munck (Niz) 13.533
  • 7. Ryosuke Doi (Jap) 12.933
  • 8. FILIP UDE (HRV) 12.500