BRAVO

Hrvatske tenisačice briljiraju u Tokiju i Quebecu

18.09.2015 u 10:15

Bionic
Reading

Ajla Tomljanović je stigla do svog drugog polufinala na WTA turnirima u 2015. godini nakon što je u petak u četvrtfinalu Japan Opena u Tokiju svladala 3. nositeljicu Amerikanku Madison Brengele s 1-6, 6-3, 6-4.

Tako je turnir u Tokiju prije polufinala ostao bez sve četiri najbolje rangirane igračice u ždrijebu. Hrvatica s boravištem u Brisbaneu treći je put zaredom, a drugi put ove godine, uspjela pobijediti 25-godišnju Amerikanku te se po prvi put nakon proboja do finala turnira u Pattayi u veljači, izboriti za mjesto u polufinalu na WTA turniru.

Tomljanović (WTA - 61.) je loše počela meč i tek nakon što je Brengele (WTA - 42.) već vodila 4-0 osvojila prvi gem. Nije uspjela spasiti prvi set, ali uslijedio je preokret u kojem je 22-godišnjakinja rođena u Zagrebu dvaput slomila servis Brengele u drugom setu te povela 5-1 u trećem. No, u sljedeća tri gema Tomljanović je osvojila svega četiri poena. Kad je drugi put servirala za pobjedu došla je do 40-15, propustila prve dvije meč-lopte te morala spasiti i break-loptu suparnice. Konačno, nakon 113 minuta borbe Ajla je iskoristila treću meč-loptu i izborila mjesto u polufinalu.

Tamo će joj se suprotstaviti još jedna 25-godišnjakinja, Belgijka Yanina Wickmayer (WTA - 86.) koja je u četvrtfinalu također preokretom i u tri seta stigla do pobjede nad Ukrajinkom Katerinom Bondarenko. Tomljanović i Wickmayer će to biti prvi međusobni dvoboj.

Braniteljica naslova na WTA turniru u Quebec Cityju Mirjana Lučić-Baroni probila se do četvrtfinala pobijedivši u 2. kolu Austrijanku Tamiru Paszek (WTA-254.) sa 6-3, 6-3.

Hrvatska tenisačica je u ždrijebu postavljena za 2. nositeljicu kao tada 48. na WTA ljestvici, no gubitkom bodova s prošlogodišnjeg turnira, pala je za čak 56 mjesta te je sada na 104. mjestu. Stoga joj je dobar rezultat u Kanadi, na turniru nagradnog fonda 250.000 dolara, vrlo važan.

Za pobjedu protiv Paszek dovoljan joj je bio jedan break u prvom setu te još tri u drugomu kojem je Austrijanka nakratko zaprijetila breakom za 3-3. No, Lučić-Baroni je nizom od tri gema, u kojima je još dvaput slomila servis Paszek, privela meč kraju.

Za prolaz u polufinale druga nositeljica će igrati protiv Amerikanke Samanthe Crawford (WTA - 217.) koja je u 2. kolu bila bolja od 7. nositeljice Ruskinje Jevgenije Rodine.