sada put beograda

Hrvatske odbojkašice doživjele prvi poraz na Euru, ali i doznale tko su im potencijalne suparnice u osmini finala

25.08.2021 u 23:11

Bionic
Reading

Hrvatske odbojkašice poražene su u zadnjem dvoboju C skupine Europskog prvenstva u Zadru od Italije s 0:3 (15:25, 23:25, 14:25).

Hrvatskim odbojkašicama to je prvi poraz na turniru nakon četiri pobjede u nizu, a u osminu finala 29. kolovoza u Beogradu idu kao drugoplasirana selekcija skupine.

Utakmica za prvo mjesto u skupini C, najjača utakmica od svih odigranih do sada. Motivirana Italija, motivirana Hrvatska, s izrazitim liderima, Egonu s jedne i Fabris s druge strane.

Početak susreta bez iznenađenja u postavama, igra poen za poen do 7:7 a onda dvije bombe, dva as servisa Pietrini za 9:7. Egonu je već u prvom setu napravila 8 poena, dominira na mreži i s njom Italija odlazi s 11:9 na 19:9. Taj set je Hrvaticama izmaknuo iz ruku, ostale su tek na 15 poena.

Zato su pritisnule u drugom, prisilile Italiju da u drugom setu napravi 10 neforsiranih pogrešaka što je rezultiralo većim dijelom susreta u egalu. U prvom setu 5 as servisa Italije, u drugom niti jedan, uz puno bolji prijem servisa Hrvatske (79%). No, Talijanke dominiraju u bloku, 5 poena u prva dva seta, Hrvatska tek jedan. I usprkos tome, bilo je šanse da Hrvatska osvoji drugi set, nakon as servisa Dumančić povele su 15:14, a kod 18:17 talijanski izbornik Mazzanti traži time out jer je osjetio da je Hrvatska u naletu. Nakon 22:22 Italija koristi grešku servisa Šamadan koja je baš zbog toga ušla umjesto Butigan, da bi na kraju poentirala Egonu za 25:23.

'Nažalost ovu smo utakmicu izgubile, svima nam je žao i teško, no idemo dalje, u osminu finala u Beograd. Pripremit ćemo se što bolje za to. Svi smo znali prije ove utakmice da je Italija veliki favorit. Mi smo zaista htjele napraviti nešto, uzeti barem jedan set, no nije išlo. Danas smo napravile neke greške, koje će možda s nekim drugim ekipama proći i možda preokrenuti u našu korist, no ovo je ekipa koja svaku našu grešku kažnjava. Bit će bolje drugi put', izjavila je nakon utakmice srednja blokerica Božana Butigan.

Igra Hrvatske pada u trećem setu, Italija vrlo komotno odlazi najprije na 7:3 kada izbornik Santarelli uzima time out, potom i drugi kod 12:4 za Italiju. U međuvremenu je kod rezultata 3:10 Santarelli prvu tehničarku Perić zamijenio s mladom Deak, a probao je i s Kulić umjesto Fabris na poziciji korektorice, no kod 4:14 ih je ponovno vratio u teren. U tom dijelu utakmice zbog ozljede je iz igre izašla odlična talijanska srednja blokerica Fahr, a ušla Danesi. Na kraju je Italija rutinski odradila posao do kraja i dobila treći set s 25:14 za 3:0 u setovima, uz 24 poena Paole Egonu, najbolje u redovima pobjednica, te 13 poena Samante Fabris, najučinkovitije kod Hrvatske.

'Znamo da ako je Italija odlučila povisiti svoj nivo igre, ako mi ne igramo 110 posto ne možemo im se približiti. Već smo na početku turnira rekle da je Italija na nivou više od svih ovih ekipa koje su u skupini i to je danas i pokazala. Možda smo im u nekim trenucima i mogli bolje parirati, neke stvari odraditi jednostavnije ili lakše, ali na kraju drugo mjesto nam je bio prvotni cilj te se spremamo dalje za osminu finala', izjavila je kapetanica Samanta Fabris.

Daniele Santarelli, izbornik hrvatske reprezentacije, nakon utakmice nije ipak bio toliko nezadovoljan:

'Ovo je naša prva izgubljena utakmica. Jako težak meč za nas protiv ekipe koja je danas pokazala fantastičnu igru. Sretan sam zbog njih. Atmosfera je bila čudna budući da su u suparničkom timu moja supruga te moj najbolji prijatelj, trener Talijanske reprezentacije. Nije nam bilo lako. Mi smo morali dati naš maksimum, a nadali smo se da će oni igrati na 50 posto kako bismo ih uspjeli pobijediti. Bio sam sretan u nekim trenucima jer smo igrali dobro, ali moramo shvatiti da je ovaj nivo igre jako težak. Ne smijemo si dopustiti poklonjene poene suparnicama. Ovo je bilo važno iskustvo za nas'.

U osmini finala igrat će protiv trećeplasirane selekcije skupine A, a to mogu biti Rusija, Belgija ili Francuska.