SP U BUDIMPEŠTI

Hrvatske karatašice 'pomele' Mađarice nestvarnom razlikom i uzele broncu

29.10.2023 u 18:08

Bionic
Reading

Hrvatska ženska reprezentacija u borbama u sastavu Lea Vukoja, Sadea Bećirović, Lucija Lesjak i Nikolina Golomboš osvojila je ekipnu brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti.

Hrvatske reprezentativke su odlučno krenule u Laszlo Papp Areni protiv domaćina koji je imao veliku potporu gledatelja. Unatoč tome naše su djevojke pobijedile Mađarsku sa 2:0, uz bodovnu razliku 15:0, što se rijetko susreće u mečevima za odličje.

U prvom dvoboju Lea Vukoja svladala je Aichu Zakiu Boussebaa s 8:0, a posao je na jednako uspješan način dovršila Sadea Bećirović koja je bila bolja od Reke Molnar sa 7:0.

U prvom dijelu natjecanja Hrvatska je najprije pobijedila Hong Kong 2:0, potom s istekom vremena Tursku 2:1. Nakon toga Belgiju 2:0 i Maroko 2:1, također preokretom u završnici, a izgubile su tek u dvoboju s kasnijim prvakinjama, reprezentacijom Španjolske 2:0.

Hrvatska ženska reprezentacija u borbama na taj je način prvi put osvojila ekipnu žensku svjetsku medalju nakon Pariza 2012.

'Izuzetno smo sretne i ponosne za ovako veliki pothvat, i to nakon 11 godina. Sada ova generacija uz europsko ekipno zlato, srebro i broncu u dvije godine ima i svjetsku ekipnu broncu, što je fantastičan pothvat', poručile su hrvatske reprezentativke.

Dio ženskog izborničkog tima činili su Danil Domdjoni i Esad Garibović, a hrvatskoj delegaciji na čelu s predsjednikom HKS-a Davorom Cipekom, ujedno i glavnim tajnikom Europske karate federacije, te pomoćnikom glavnog tajnika Svjetske to je dodatni poticaj za sljedeće veliko natjecanje - EP u Zadru sljedeće godine.

Dodajmo i kako je u subotu Daniela Topić osvojila brončano odličje za nastup u katama u kategoriji K-22 za osobe s intelektualnim poteškoćama.

Na SP u Mađarskoj sudjelovao je 921 natjecatelj iz 103 zemlje. Među 26 zemalja koje se vraćaju s najmanje jednom medaljom je i Hrvatska.