Rukomet na pijesku

Hrvatska zlatna na Svjetskim igrama; medalja koja je nedostajala, sad je u rukama hrvatskih rukometaša

16.07.2022 u 09:37

Bionic
Reading

Hrvatska muška reprezentacija u rukometu na pijesku osvojila je zlato na Svjetskim igrama u američkom gradu Birminghamu u saveznoj državi Alabami

Hrvatska muška seniorska reprezentacija je u finalu Svjetskih igara pobijedila Katar 2:1(14:17, 20:16, 9:6), te osvojila svoje prvo zlato na Svjetskim igrama, a ukupno 33. medalju rukometa na pijesku u Hrvatskoj.

Svjetske igre u Birminghamu, peto su izdanje na kojem sudjeluje hrvatska muška seniorska reprezentacija rukometa na pijesku. S prethodnih natjecanja seniori imaju tri bronce (Njemačka 2005., Tajvan 2009., Kolumbija 2013.) i jedno srebro (Poljska 2017.), te je u bogatoj kolekciji nedostajalo je zlato. Pobjedom protiv reprezentacije Katra u finalu i taj cilj je ostvaren.

U prvom setu finala uspješniji je bio Katar koji je na odmor otišao s vodstvom 14:17, u drugom setu Hrvatska je bila bolja i s rezultatom 20:16 izborila raspucavanje. Stopostotnom realizacijom u raspucavanju, upisan je konačan rezultat 2:1 u korist Hrvatske.

Dominik Marković proglašen je najboljim golmanom turnira, dok je Lucian Bura još jednom odnio titulu najboljeg desnog krila.

'Dečki su osvojili još jedno zlato ove godine. Dva velika natjecanja koja smo imali, zasluženo smo i osvojili. S čistim mentalnim sklopom pobjednika i to je ono što ovu ekipu najviše krasi. To je ono što ih drži zajedno i divno je voditi takvu ekipu zajedno sa svojim pomoćnicima. Treba istaknuti da su dečki zaslužili sve pohvale. Što se tiče utakmice, nervozno finale, ali tako je to kad se igra za medalju i ja bih rekao da je to bilo očekivano s obzirom na važnost utakmice. Odličan zaključak sezone. Još nas očekuje i druga etapa Beach Handball Global Toura u Španjolskoj. Naš cilj je postignut, a sada težimo prema budućnosti i Olimpijadi. Za kraj bih poručio da su ove medalje jako bitne za nas, jer njih ne bi moglo biti bez rada Hrvatskog rukometnog saveza i svih ljudi koji stoje iza ove medalje. To nije mali broj ljudi, to nije samo deset igrača koji su izašli na teren. To je produkt sustavnog i sinkroniziranog rada svih uključenih i ja sam im jako zahvalan na tome', poručio je izbornik Mladen Paradžik, a kapetan Ivan Jurić je dodao:

''Presretni smo što smo postali prvaci prvi puta u povijesti hrvatske reprezentacije. Prvo zlato na Svjetskim igrama, koje su zapravo najmasovniji događaj nakon Olimpijskih igara, odnosno događaj za one sportove koji teže ulasku u Olimpijsku obitelj. Nakon tri bronce i jednog srebra, napokon je stiglo i zlato. Utakmica je bila jako teška, Katar je bio odličan protivnik. Pročitali su našu igru u prvom setu te su ga onda lakše pobijedili. U drugom setu smo pojačali igru u napadu, uz dobru obranu koja je bila dobra u prvom i drugom dijelu, uspjeli smo pobijediti i otići u raspucavanje. Vraćamo se punog srca i sretni u Hrvatsku.'