infarktna pobjeda

Hrvatska u novoj povijesnoj drami na penale slomila Ruse i ušla u polufinale Svjetskog prvenstva!

07.07.2018 u 22:50

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacije na dramatičan način ove subote u Sočiju pobijedila je boljim izvođenjem penala Rusiju i ušla u polufinale Svjetskog prvenstva!

Dalićeva Hrvatska ponovila je uspjeh legendarne generacije iz 1998. godine! Nakon teško izborene pobjede protiv Danske u osmini finala, svladali su hrvatski nogometaši u jednako teškom dvoboju ove subote u Sočiju i domaće Ruse te tako ušli u polufinale SP-a i nastavili svoju bajku koja će trajati sve do sljedećeg vikenda.

  • +38
SP u nogometu, četvrtfinale: Rusija - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatski navijači proživljavali su ponovo 120 infarktnih minuta, a onda i dramu penala. Već u početnim trenucima susreta Rusi su pokazali da neće igrati bunker kao protiv Španjolske i da su se došli nadigravati. Kreirali su nekoliko opasnih akcija no nisu na pravi način zaprijetili Subašiću, dok je s druge strane Ante Rebić u dva navrata tukao prema ruskom golu, ali nije uspio svladati Akinfejeva.

Iako je lopta više bila u hrvatskim nogama, Rusi su bolje stajali na terenu u prvom dijelu, a onda je stigla i nagrada u 31. minuti, kada se Čerišev sjurio prema golu i fantastičnim udarcem pogodio Subašićeve rašlje, na oduševljenje domaćih navijača.

Srećom, Hrvatska je uzvratila samo osam minuta kasnije. Strinić se izborio za jednu loptu, Perišić proigrao Mandžukića koji se sjurio po lijevoj strani, a Andrej Kramarić iz prvog našeg udarca u okvir ruskog gola savladao Akinfejeva. S tim se rezultatom otišlo na odmor.

Naši su puno bolje otvorili dugi dio i zagospodarili terenom, a od 60. minute trebali i voditi. Tada je Akinfejev izgubio jednu loptu koja je završila u nogama Ivana Perišića, no umjesto u praznu mrežu, on je pogodio u vratnicu.

Par minuta kasnije Dalić je izvadio Perišića iz igre, a uveo Brozovića i nastavljen je pritisak na gol, igralo se na ruskoj polovici, no u 72. minuti nakon ubačaja Fernandesa mogao je Jerohin glavom šokirati Hrvatsku, no pucao je preko gola. Tri minute kasnije Modrić je bio u sjajnoj poziciji na desetak metara, ali ruski blok zaustavio je udarac.

U završnici regularnog vremena više nije bilo velikih prilika, ali kad se Subašić uhvatio za zadnju ložu, činilo se da je Hrvatska u nevolji, jer Dalić je ispucao sve zamjene. Ipak, golman Monaca je izdržao i nastavio susret, a naši su morali u produžetak kao i protiv Danske.

U produžetku se ozlijedio Vrsaljko, Mandžukić više nije mogao trčati, a kad se činilo da su naši na konopcima, Modrić je ubacio iz kornera, a Vida pogodio glavom u 101. minuti za potpuni preokret Hrvatske.

Ipak, nije to bio kraj drame, jer Fernandes je u 115. minuti glavom pogodio nakon ubacivanja Džagoeva, iz prekida koji je skrivio Josip Pivarić igranjem rukom.

Opet su morali odlučivati penali. Subašić je obranio Smolovu, Akinfejev Kovačiću, ali Fernandes je zatim promašio cijeli gol. Modrić je zatim zabio od stative, siguran je bio i Vida, a posao je ponovo dovršio Ivan Rakitić za novu povijesnu pobjedu.

Hrvatska je među četiri najbolje reprezentacije svijeta i u srijedu će u Moskvi protiv Engleske pokušati izboriti mjesto u finalu!

SP u nogometu 2018., četvrtfinale:

Rusija – Hrvatska 2:2 (Čerišev 31, Fernandes 115 / Kramarić 38, Vida 101), penali 3:4