BEL - HRV 1:1

Hrvatska s(p)retno do velikog boda u Belgiji

11.09.2012 u 22:35

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija s teškog gostovanja u Bruxellesu kod Belgije vraća se s velikim bodom. Pogotkom Perišića u šestoj minuti poveli su naši, no bolja Belgija uspjela je izjednačiti u završnici prvog poluvremena. U nastavku su domaćini bili bolji, ali da je Vida bio precizniji naši su mogli i pobijediti

Hrvatska je u utakmicu ušla sa stanovitim novitetima, a svakako najupečatljiviji je nastup Josipa Radoševića, koji je tako postao i najmlađi debitant u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. No, dok je Štimac to najavljivao zbog skromnijeg Rakitićevog doprinosa u dvoboju s Makedonijom, šokantno je bilo Ćorlukino odusutvo, jer na stopera Lokomotiva računalo se od prve sekunde.

Na svu sreću, njegova zamjena, Gordon Schildenfeld bio je na visini zadatka te je u nekoliko navrata spašavao Pletikosu većih briga.

I baš kao što je Štimac 'šokirao' Radoševićem, Ivan Perišić šokirao je domaće navijače. Već u prvoj pravoj akciji naših, koju je poveo Modrić i nastavio Mandžukić, bivši igrač Club Bruggea našao se na pravom mjestu i pogodio mrežu Thibauta Courtoisa.


Nakon tog gola, koji nas je podsjetio na sjajno hrvatsko izdanje u Turskoj prošle jeseni, naši su imali još dvije dobre prigode, ali domaća se obrana ipak uspjela konsolidirati.

Potom je uslijedio period dobre igre Belgijanaca, ali Benteke se u par navrata posve spetljao, pa su i Pletikosa i Šimunić i Schildenfeld izalzili kao pobjednici iz duela.

Nažalost, u samoj završnici prvog poluvremena, kada se već očekivao odlazak u svlačionice, Guillaume Gillet dočekao je jedan odbijanac nakon kornera na volej i sa 20-ak metara 'probušio' je Pletikosu.

U drugom poluvremenu Belgija je bila kudikamo bolja, s puno više lopte u svom posjedu, ali i čestim dolascima pred Pletikosin gol. Witsel je bio taj koji je stvarao 'nered' po našoj obrani, ali Šimunić je bio na visini zadatka i gotovo svi ubačaji završavali su na njegovoj glavi. U 51. minuti Pletikosa je u jednoj gužvi već bio savladan, ali je udarac Bentekea prema praznim vratima sa zemlje blokirao Šimunić. Četiri minute kasnije, Belgijanci su imali kontru četiri na dva, ali nije bilo točnog zadnjeg dodavanja.

Uključite se i vi u raspravu o utakmici Belgija - Hrvatska registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!


Kada se je umorio Witsel, pokušavao je Hazard, ali ni Chelseajev veznjak nije mogao ući dublje od 16-erca, a zadnju prigodu za domaćine u drugom dijelu imao je Mirallas, no njegov je udarac otišao kraj gola.

I kada se očekivao kraj utakmice, naši su mogli do pobjede, ali Vida ovog puta nije imao sreće kao protiv Ludogoreca jer (i) njegov udarac glavom završio je u gol-autu.

Prema prikazanom, Hrvatska s ovim bodom iz Belgije može biti izuzetno zadovoljna jer, ruku na srce, nije briljirala, ali je 'otkinula' dva važna boda možda i najvećim konkurentima u skupini.

SP kvalifikacije Europa, Skupina A, 2. kolo
Belgija 1 1 Hrvatska
Strijelci
0:1 I. Perisic (6') 1:1 G. Gillet (45')
Sastavi
T. Courtois
T. Vermaelen
V. Kompany
J. Vertonghen
G. Gillet
S. Defour (67' M. Fellaini)
A. Witsel
D. Mertens (81' K. Mirallas)
E. Hazard
M. Dembele (72' K. De Bruyne )
C. Benteke
S. Pletikosa
J. Šimunić
G. Schildenfeld
I. Strinić
D. Vida
D. Srna
L. Modrić
I. Perisic
J. Radosevic (78' O. Vukojević)
N. Jelavić (59' I. Olic)
M. Mandžukić (88' N. Kalinić)
Žuti kartoni
M. Dembele 65'
G. Gillet 67'
D. Srna 10'
G. Schildenfeld 48'