ČETVRTO IZDANJE

Hrvatska osvojila tri medalje na World Boccia Challenger Zagreb 2024

14.04.2024 u 14:01

Bionic
Reading

Hrvatska reprezentacija osvojila je tri medalje na World Boccia Challenger Zagreb 2024. koji je održan u dvorani II zagrebačkog Doma sportova.

Na četvrtom izdanju zagrebačkog turnira nastupilo je stotinjak igrača iz 20 država sa četiri kontinenta. Osim najboljih hrvatskih igrača boccie, u Zagrebu su nastupili ui natjecatelji iz Amerike, Australije i Azije.

Najveći uspjeh ostvarila je Dora Bašić koja je u BC1 kategoriji osvojila prvo mjesto porazivši u finalu Španjolku Amagoiju Arrietu sa 3-2. Bio je to okršaj aktualne svjetske doprvakinje s jedne i aktualne europske prvakinje s druge strane. Na koncu je slavila članica PBK ‘Dan’ iz Slavonskog Broda uzvrativši Španjolki za poraz na Europskom prvenstvu na kojem je Dora osvojila četvrto mjesto.

Bašić je na putu do zlata ostvarila sve tri pobjede u skupini, a potom je bila uspješna i u polufinalu, te finalu ostvarivši drugo slavlje na zagrebačkom turniru nakon što je bila najbolja i 2022. dok je prošle godine bila treća.

"Ovo je moja treća medalja na ovom turniru, pri čemu druga zlatna. Isplatio se naporan rad i trening," kazala je Bašić koja bi hrvatske boje trebala braniti i na Paraolimpijskim igrama u Parizu. Samo se još čeka službena potvrda.

"Raduje me nastup u Parizu, već je velika stvar i plasman na paraolimpijske igre," dodala je.

U pojedinačnoj konkurenciji medalju je osvojio je Davor Komar. U BC4 bio je drugi, baš kao i prošle godine. Komar je u skupini upisao tri pobjede, slavio je u četvrtfinalu i polufinalu, a njegov pobjednički niz u finalu je zaustavio Britanac Stephen McGuire pobjedom 9-2. U istoj kategoriji Miroslav Matić nije prošao skupinu s jednom pobjedom i dva poraza.

Komar je bio drugi i s Anamarijom Arambašić u kategoriji BC4 parova. U finalu su izgubili od Britanaca Sophie Newnham i Stephna McGuirea sa 2-6.

"Nije ugodno igrati dva finala i oba izgubiti, ali i srebro je lijep rezultat. Nije realno stalno očekivati zlata. Glavni cilj sezone ja Pariz, sve smo tome podredili," kazao je jedini hrvatski igrač boccie koji je do sada nastupio na paraolimpijskim igrama.

"Moj cilj je bio nastupiti na paraolimpijskim igrana, što sam uspio u Tokiju. Sada u Pariz idem opušeniji i nadam se borbi za medalju," dodao je aktualni europski prvak i član BKOSIŽ ‘Istrijana’ iz Pule.

U Parizu će nastupiti i Arambašić koja je članica BK OSI DDZ ‘Željko Klepač’ - URIHO iz Zagreba.

"Još mi je nestvarno da ću nastupiti u Parizu. Ove godine sve je podređeno Parizu i ovi turniri dobro će mi doći kako bi se što bolje pripremila za POI," kazala je Arambašić koja je osvojila četvrto mjesto u pojedinačnoj kategoriji BC4. Arambašić je bila prva nositeljica, a nakon što je prošla skupinu izgubila je polufinale od Slovakinje Kristine Vozarove, a potom i borbu za broncu od Ukrajinke Natalije Konenko.

U BC2 Nataša Županić iz BKCDP Varaždin je zauzela posljednje mjesto u skupini s tri poraza. Skupinu nije prošla niti Dora Lovrić iz BK ‘Sv. Duje’ iz Splita izgubivši oba meča u skupini.

Martin Frković, član BK OSI DDZ ‘Željko Klepač’ - URIHO iz Zagreba s dva poraza nije prošao skupinu u BC1. U BC2 kategoriji hrvatske boje branili su Luka Wagner iz Viškova, koji je član BK OSI DDZ ‘Željko Klepač’ – URIHO iz Zagreba, te Marko Turković iz BK ‘Marijan Dobrinčić’ iz Velike Gorice.

Wagner je u skupini bio drugi s dvije pobjede i porazom, a u četvrtfinalu je ispao od Slovaka Roberta Mezika sa 1-8. Turković je upisao dva poraza i nije prošao skupinu.

Debitant u reprezentaciji Toni Tomić iz BKOSI Knin je u BC3 upisao dva poraza u skupini i nije prošao dalje.

U kategoriji BC1/BC2 timova Dora Bašić, Marko Turković, Luka Wagner nisu prošli skupinu, a u skupini su zapeli i Toni Tomić i Dora Lovrić u kategoriji BC3 mješovito.