izbornik daje priliku svima

Hrvatska nogometna reprezentacija danas ima prvi test uoči Eura, a Armenija stigla bez najveće zvijezde i najboljeg igrača koji je svojom čudnom izjavom sve zbunio; poznat je i Dalićev sastav

  • V.R.
  • Zadnja izmjena 02.06.2021 10:20
  • Objavljeno 01.06.2021 u 12:20
Bionic
Reading

Ispred hrvatske nogometne reprezentacije prva je pripremna utakmica uoči odlaska na Euro. Prvi protivnik Dalićevim izabranicima biti će Armenija (18 sati, Velika Gorica)

Od hrvatske neovisnosti nogometna reprezentacija još nikada nije igrala protiv Armenije što je svakako zanimljiv podatak.

Mnogi analitičari se pitaju li uoči prve utakmice na Euru protiv Engleske (13. lipnja) to protivnik po mjeri, a s druge strane logično je da se krene protiv slabije momčadi. Drugi protivnik ipak će biti puno ozbiljniji, a to je Belgija.

Kada je nogometne reprezentacije Armenije u pitanju podatak kako su trenutačno na 99. mjestu na Fifinoj ljestvici dovoljno govori. Uz to je momčad u kojoj nema najveće zvijezde Henrikha Mkhitaryana, jer se nije našao na popisu, vrijedna prema Transfermarktu oko 15 milijuna eura što znači da većina hrvatskih zvijezda pojedinačno vrijedi više nego cijela momčad koja dolazi u Veliku Goricu.

Zašto sjajan igrač kao što je Mkhitaryan nije u momčadi ne zna niti on sam iako se spominjao odmor kao glavni razlog. Iako on odmor nije tražio...

'Zaista sam se iznenadio kad sam vidio da nisam pozvan za dvije pripremne utakmice. Iskreno, nije mi jasno zašto, ali reprezentaciji želim sve najbolje', kratko je kazao 32-godišnji Mkhitaryan, najbolji armenski igrač koji je trenutačno član talijanske Rome, a igrao je za velikane kao što su Borussia Dortmund, Manchester United i Arsenal. Naravno, njegova izjava je odjeknula i mnoge je zbunila.

A što se Hrvatske tiče svakako bi bilo puno bolje da igrač kao što je Mhitarjan igra kako bi na težem iskušenju bili obrambeni igrači.

Prema najavama hrvatski izbornik Zlatko Dalić pokušat će posebno testirati napadače jer možda želi vidjeti i kako će zajedno funkcionirati moćni golgeterski trio Andrej Kramarić, Ante Rebić i Bruno Petković. Ili barem da vidi koji tandem se bolje nadopunjuje…

'Dat ćemo šansu svima kojima možemo dati, imat ćemo na raspolaganju šest izmjena, igrati na dva načina. Pokušat ćemo nešto isprobati, ali i sačuvati neke ozljedama načete igrače. Važan nam je rezultat, on je taj koji nosi atmosferu, ambijent i donosi potrebno samopouzdanje', kazao je Dalić uoči utakmice.

Još je dodao:

'Igrat ćemo punom snagom, ali rasporediti minute i isprobati dva sustava igre. Armenija je protivnik po mjeri, u posljednje smo vrijeme igrali s najjačim protivnicima, a ona je ipak klasa ispod.'

Prema nekim informacijama sastav koji će početi utakmicu mogao bi biti: Livaković – Vrsaljko, Ćaleta Car, Vida, Barišić – Modrić, Brozović – Brekalo, Vlašić, Perišić – Petković. No, za očekivati je kako će u drugom poluvremenu u napadu igrati i Andrej Kramarić

No, kako će to izgledati na terenu teško je reći jer je bilo premalo vremena za taktičko uigravanje. Podsjetimo, na početak priprema u Rovinj stiglo je 11 igrača, a tek za vikend su se kompletirali. I uz to treba reći kako su neki igrači imali dugu i napornu sezonu pa je za očekivati kako će neki dobiti poštedu, a nekima će Dalić dozirati minutažu na terenu.

Od prije je poznato kako će nakon utakmice protiv Armenije izbornik Zlatko Dalić svim igračima dati slobodno u srijedu i četvrtak (2. i 3. lipnja), a nakon toga kreću pripreme za puno ozbiljniju utakmicu koja je na rasporedu 6. lipnja kada Hrvatska u Bruxellesu igra protiv moćne Belgije, momčadi prepune zvijezda koja na Euru želi jako daleko. Protivnik po mjeri.

  • +41
Prvi trening hrvatske reprezentacije u Rovinju na pripremama za Euro 2021. Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal