PALA I RUSIJA

Hrvatska nakon drame do treće pobjede

23.01.2010 u 19:51

Bionic
Reading

U trećoj utakmici na Europskom prvenstvu u Austriji, Hrvatska je upisala i treću pobjedu. Nakon Norveške i Ukrajine, pala je i Rusija (30:28). Bio je to još jedan dramatičan okršaj dva stara rivala koji je na kraju otišao na stranu Červarovih izabranika

Hrvatski rukometaši su prekinuli crni niz protiv Rusa u utakmicama na Europskim prvenstvima. Tek u šestom susretu smo ih prvi puta dobili i tako si širom otvorili vrata polufinala. Naime, u drugi krug, gdje nas još čekaju Danska, Austrija i Island, iz skupine A prenijeli smo maksimalna četiri boda.

Prvi pogodak na utakmici postigao je sa sedam metara Čupić, no vidjelo se je da smo krenuli uspavano. Rusi su brzo okrenuli na 1:3, a mi smo sve do sedme minute bili bez gola iz igre. Tek tada su Čupić, Štrlek i Duvnjak proradili i vratili prednost na našu stranu (4:3). Igralo se gol za gol, a naša vrsta je teško prolazila kroz ruski zid na sredini. No, zablistala su krila Štrlek i Čupić koji su počeli izluđivati čuvara mreže Kostigova i nakon 17 minuta po prvi puta smo imali tri razlike (10:7). U tim trenucima mora se spomenuti i učinak Buntića koji je bio stopostotan s vanjskih pozicija (3/3, do poluvremena 4/6). Ipak, Rusi su po običaju nastavili udarcima s devet metara dostizati razliku i u 24. minuti je uslijedilo novo izjednačenje (13:13). Do poluvremena smo održavali prednost od jednog do dva gola, a na odmor se otišlo s minimalnih 17:16. U prvih 30 minuta nerješiva zagonetka za hrvatsku obranu bio je Igropulo koji je imao šut 8/8 (četiri sedmerca), dok su kod Hrvatske nezaustavljiva bila krila Štrlek i Čupić (4 i 5 golova).

Nastavak je započeo s novim golovima Igropula (dva iz sedmerca), a kada mu se priključio Starih, Rusi su poveli 19:18 (37. minuta). Asistencije Čupića i Balića za prve golova Vorija, odnosno Bičanića vratile su Hrvatsku u vodstvo. No, drugi ruski vratar Grams se uskoro razbranio, hrvatski rukometaši nisu iskoristili igrača više u 41. minuti, a sve je to stiglo na naplatu, pa su Rusi po drugi puta u susretu stigli do dva gola viška (21:23, 45. minuta), a uskoro prvi puta i do tri preko Čipurina. Červarovi izabranici su previše pokušavali kroz čvrstu rusku sredinu. Balić je ipak pronašao prolaz, opet su se rastrčala krila i u 50. minuti je bilo 25:25 pa 26:26, a u 52. minuti Štrlek nas odvodi na 27:26. Kratko smo se veselili jer se s novom 'bombom' ukazao Starih. Sjajnim obranama priključio se je i Alilović koji je skinuo kontru suparniku. Na kraju prava drama, nismo iskoristili sedmerac (Čupić), no u 58. minuti smo još jednom ukrali loptu Rusima, Duvnjak je iz kontre zatresao mrežu za 28:27.

S igračem manje preko Karjanova Rusi su opet izjednačili, ali sjajnim udarcem Vukovića opet smo imali pobjedu (29:28) u rukama koju je potvrdio Alilović svojom 12 obranom. Za kraj je Čupić u zadnjoj sekundi sa sedam metara potvrdio veliki trijumf.

'Bila je ljuta borba, uspjeli smo se izvući i na kraju pobijediti. Navikli smo na udarce. Trener je tražio da idemo glavom kroz zid i mi smo to i radili', rekao je Balić autor četiri pogotka, dok je Čupić zabio osam, Štrlek sedam te Buntić pet.

'Ispričavam se gledateljima u Hrvatskoj što smo im još jednom uzeli živce, ali se i zahvaljujem ovih 5000 gledatelja u dvorani koji su nas nosili do pobjede. Imali smo kvalitetu i karakter u završnici, a to nie slučajno jer smo na ovakav način dobili valjda 70 posto utakmica otkad sam ja izbornik', kazao je Lino Červar.

Hrvatska - Rusija 30:28

HRVATSKA: Alilović (12 obrana), Čarapina; Balić 4, Duvnjak 2, Zrnić, Kopljar, Vori 1, Gojun, Vuković 2, Mataija, Bičanić 1, Buntić 5, Štrlek 7, Čupić 8 (5), Musa

RUSIJA: Kostjigov, Grams: Filipov 2, Zotov, Kovaljev 1, Černoivanov, Rastvorcev 1, Kamanjin, Aslanjan, Čipurin 3, Dibirov 1, Predibajlov, Igropulo 12 (7), Starih 7, Ivanov, Kajnarov 1.

ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute, Rusija 12

SEDMERCI: Hrvatska 6 (5), Rusija 8 (7)