NAŠI PONIZILI NORVEŽANE

Hrvatska na Igrama u Riju! Stevanović najbolji među odličnima

10.04.2016 u 22:16

Bionic
Reading

Hrvatski rukoemtaši pobjedom 27:21 nad Norveškom osigurali su nastup na Olimpijskim igrama u Riju. Junak pobjede bio je vratar Ivan Stevanović sa 17 obrana, dok mu se u igri na terenu priključio Domagoj Duvnjak sa šest pogodaka

Hrvatska rukometna reprezentacija izborila je plasman na Olimpijske igre u Rio de Janeiru nakon što je u odlučujućem susretu kvalifikacijskog turnira u Herningu deklasirala Norvešku 27:21 (14:7).

Hrvatski rukometaši su u ključnom dvoboju za plasman na OI odigrali bez greške i niti jednog trenutka njihova pobjeda nije bila upitna. Odabranici Željka Babića su briljantno otvorili utakmicu. Poveli su 5-0, imali 8-1, te 11-3. Norvežani su prvi gol na utakmici zabili u osmoj minuti, drugi u 13. minuti, a u prvih 20 minuta postigli su samo tri gola. Briljirao je Ivan Stevanović koji je u prvom poluvremenu sakupio 12 obrana. Hrvatska je u prvom poluvremenu imala devet golova prednosti, a na odmor se otišlo rezultatom 14-7. U nastavku susreta hrvatska vrsta je mirno zaključila priču izborivši pete olimpijske igre nakon proglašenja hrvatske neovisnosti.

Stevanović je u drugom poluvremenu dodao još pet obrana, za ukupno 17, a svoj obol je dao i Ivan Pešić s tri obrane. Hrvatski vratari su tako turnir u Herningu zaključili sa 48 obrana što je prosjek od 16 susreta po susretu. Najefikasniji u hrvatskim redovima bio je Domagoj Duvnjak sa šest golova, dok su Luka Šebetić Ivan Čupić i Denis Buntić dodali po četiri gola. Kod Norvežana najefikasniji su bili Magnus Jondal sa šest i Kristian Bjornesen s pet golova.

Hrvatska je kvalifikacijski turnir u Herningu zaključila s dvije pobjede (Norveška, Bahrain) i porazom od Danske izborivši Rijo gdje će loviti treće zlato nakon Atlante (1996) i Atene (2000). Na posljednjim OI u Londonu 'kauboji' su bili treći, dok su u Pekingu (2008) su bili četvrti. Jedine OI na kojima nisu nastupili bile su one u Sydneyju 2000. godine.

HRVATSKA - NORVEŠKA 27:21 (14:7)

HRVATSKA: Stevanović, Pešić; Marić 1, Duvnjak 6, Kopljar, Gojun, Horvat 2, Buntić 4, Štrlek 2, Čupić 4 (2), Pavlović, Kozina 1, Mamić 2, Cindrić, Šebetić 4, Slišković 1
NORVEŠKA: Erevik, Espen; Sagosen 3, Kristensen, Myrhol 1, Hykkerud, Overby, Mamelund, Rambo, Jondal 6 (4), Bjornsen 5, Andre, Gullerud 3, O'Sullivan 1, Reinkind 2, Hansen

IGRAČ MANJE: Hrvatska 8 minuta, Norveška 10 minuta.
SEDMERCI: Hrvatska 2/5, Norveška 4/5

Nakon odigranih kvalifikacijskih turnira u Danskoj, Švedskoj i Poljskoj poznato je svih 12 reprezentacija koje će nastupiti na rukometnom turniru na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Posljednjih šest ekipa koje su izborile vizu za OI su Danska, Hrvatska, Slovenija, Švedska, Poljska i Tunis.

Plasman u Rio de Janeiro ranije su izborili svjetski prvaci Francuzi, europski prvaci Nijemci, Egipat kao prvak Afrike, Katar kao pobjednik azijskih kvalifikacija, te Argentina koja je slavila na Panameričkim igrama.

Od ranije je poznato i 12 reprezentacija koje će sudjelovati na ženskom turniru. Plasman na OI izborile su Španjolska, Norveška, Rusija, Švedska, Crna Gora, Rumunjska, Francuska, Nizozemska, Južna Koreja, Argentina, Angola i Brazil.

Ždrijeb skupina bit će 29. travnja.

RUKOMETAŠI

Brazil - domaćin
Francuska - svjetski prvak
Njemačka - europski prvak
Egipat - prvak Afrike
Katar - pobjednik azijskih kvalifikacija
Argentina - pobjednik Panameričkih igara
Poljska, Tunis, Hrvatska, Danska, Švedska, Slovenija - europske kvalifikacije

RUKOMETAŠICE

Brazil - domaćin
Norveška - svjetske prvakinje
Španjolska - europske prvakinje
Angola - pobjednice afričkih kvalifikacija
Južna Koreja - pobjednice azijskih kvalifikacija
Argentina - pobjednice Panameričkih igara
Švedska, Rusija, Crna Gora, Rumunjska, Francuska, Nizozemska