JEDAN, DVA, TRI, ČETIRI...

Hrvatska ima najuspješnijeg nogometaša; ovo je uspjelo samo našem reprezentativcu

Bionic
Reading

Vezni igrač Chelsea Mateo Kovačić postao je tek drugi hrvatski nogometaš koji je osvojio Ligu prvaka i Europsku ligu, a prije njega to je uspjelo i Ivanu Rakitiću

Kovačić je prošle sezone slavio u Ligi prvaka s Real Madridom, dok je ove sezone osvojio Europsku ligu u dresu Chelsea. Rakitić je imao drugačiji put. Prvo je sa Sevillom osvojio Europsku ligu, a potom i Ligu prvaka u redovima Barcelone.

Kovačić je osvojio i četvrti europski trofej u nizu, čime se ne može pohvaliti nitko od aktualnih vrhunskih nogometaša. Zadnje zadnje tri sezone osvajao je europski naslov s Real Madridom, a večeras i Europsku ligu s londonskim sastavom.

Vezni igrač Chelsea postao je i deveti hrvatski nogometaš koji je slavio u Kupu UEFA ili Europskoj ligi.

Dosad su u najmasovnijem europskom kupu slavili Mladen Ramljak, Luka Peruzović, Mario Stanić, Ivica Olić, Ivica Križanac, Darijo Srna, Ivan Rakitić i Šime Vrsaljko.

Prvi hrvatski osvajač Kupa UEFA bio je Mladen Ramljak koji je 1974. s nizozemskim Feyenoordom u finalu pobijedio Tottenham. U prvom susretu u Londonu bilo je 2:2, a u uzvratu je nizozemski sastav na svom De Kuipu pobijedio 2:0.

Luka Peruzović 1983. u dresu Anderlechta u finalu je pobijedio Benficu. Belgijanci su u Bruxellesu slavili 1:0, a u Lisabonu je bilo 1:1.

Treći hrvatski nogometaš koji je osvojio Kup UEFA bio je Mario Stanić 1999. s Parmom. Talijani su na moskovskom Lužnikiju pobijedili Marseille 3:0, a Stanić nije nastupio u finalu.

Uslijedio je trijumf Ivice Olića i moskovskog CSKA 2005. godine pobjedom protiv Sportinga 3:1, a Olić je igrao do 67. minute.

  • +11
Hrvatski nogometaš Mateo Kovačić Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tri godine kasnije Olićev uspjeh ponovio je Ivica Križanac sa Zenitom iz St. Petersburga. U finalu igranom na Old Traffordu Zenit je pobijedio Rangers 2:0, a Križanac je odigrao cijeli susret.

Prvi Hrvat koji je kao kapetan podignuo trofej namijenjen pobjedniku Europske lige bio je Darijo Srna 2009. s ukrajinskim Šahtarom. U finalu igranom u Istanbulu Šahtar je nakon produžetaka pobijedio Werder Bremen 2-1, Srna je odradio svih 120 minuta i bio je proglašen igračem susreta.

Naslov pobjednika Europske lige ima i Ivan Rakitić, i to u dresu Seville. Andalužani su 2014. u finalu u Torinu nakon izvođenja kaznenih udaraca pobijedili Benficu 4:2. Rakitić je odigrao cijeli susret.

Posljednji hrvatski nogometaš koji je slavio u Europskoj ligi bio je Šime Vrsaljko prošle godine u dresu Atletico Madrida. Španjolski sastav je u finalu u Lyonu pobijedio Marseille sa 3:0, a Šime je igrao prvo poluvrijeme.

Hrvati osvajači Kupa UEFA/Europske lige

1. Mladen Ramljak (Feyenoord) 1974.;  2. Luka Peruzović (Anderlecht) 1983.; 3. Mario Stanić (Parma) 1999.;  4. Ivica Olić (CSKA Moskva) 2005.;  5. Ivica Križanac (Zenit St.Petersburg) 2008.;  6. Darijo Srna (Šahtar Donetsk) 2009.;  7. Ivan Rakitić (Sevilla) 2014.; 8. Šime Vrsaljko (Atletico Madrid) 2018.; 9. Marteo Kovačić (Chelsea) 2019.