remi u bakuu

Hrvatska dobro krenula pa neobjašnjivo pala u Azerbajdžanu i ostala bez pobjede

09.09.2019 u 19:52

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je ovog ponedjeljaka 1:1 protiv Azerbajžana u Bakuu te tako malo pokvarila dobar dojam iz Slovačke, a i zakomplicirala situaciju u svojoj kvalifikacijskoj skupini...

Prije samo tri dana jedna od najboljih utakmica pod Zlatkom Dalićem, a ovog ponedjeljka posrtaj protiv momčadi koja je imala nula osvojenih bodova na ljestvici. Hrvatska nažalost nije uspjela pobijediti u Bakuu i približiti se osiguranju plasmana na Euro, a iako situacija na ljestvici nakon ovog rezultata nije dramatična, trebat će značajno bolja igra u posljednja tri kola protiv jačih suparnika od Jurčevićevog Azerbajdžana kako bi se naši našli na velikoj europskoj nogometnoj smotri.

  • +20
Azerbajdžan - Hrvatska, kvalifikacije za Euro 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Nije slutilo na takav scenarij niti nakon početnog sučevog zvižduka. Bio je to dvoboj kojeg je Hrvatska započela izuzetno dobro pa su se naši ljubitelji nogometa ponadali da bi se mogla ponoviti rapsodija iz Trnave. No, Azerbajdžan je na svom golu imao Balajeva koji je već u 6. minuti sjajno zaustavio dalekometni udarac Modrića koji je postao izuzetno opasan nakon što je odbijen od bloka promijenio smjer.

Pet minuta kasnije naša reprezentacija ipak je povela. Rukom je u kaznenom prostoru igrao Krivostjuk, a Luka Modrić bio je siguran s bijele točke.

Pomalo je nevjerojatno da Hrvatska u tom razdoblju nije zabila i drugi pogodak, no Balajev je briljirao i u dva navrata zaustavio naše nogometaše koji su izlazili ispred njega, a onda je u 24. minuti lakoćom ukrotio i udarac Nikole Vlašića koji je išao pod gredu.

Kad smo pomislili da ova utakmica ne može završiti drukčije nego uvjerljivom pobjedom Dalićeve družine, Azerbajdžan se probudio i uzvratio munjevitom kontrom koju je Šejdajev završio prizemnim udarcem, no Livaković je uspio sačuvati svoju mrežu.

Bio je to tek početak nevolja, jer zatim je domaćin dvaput zatresao mrežu, ali Nazarov u sudačkoj nadoknadi prvog dijela, kao i Emreli u 67. minuti bili su u očitom zaleđu.

Hrvatska je neobjašnjivo pala u drugom poluvremenu, a Dalić nije ništa mijenjao. Gol je visio u zraku, a onda se u 72. minuti Halilzade prošetao našom obranom, projurio pokraj Lovrena i silovito poentirao pokraj Livakovića.

Do kraja susreta naši nisu uspjeli pritisnuti na način na koji smo očekivali, već su čak u par situacija morali strepiti pred Livakovićevim golom. Osvojen je tek bod u Bakuu, prvi za Nikolu Jurčevića i njegovu reprezentaciju.

Za Hrvatsku je ovo bio korak unazad, ali u listopadu protiv Mađarske i Walesa sve može popraviti te osigurati svoje mjesto na Euru. Za to će ipak trebati značajno bolja igra...

Kvalifikacije za Euro, skupina E:

Azerbajdžan – Hrvatska 1:1 (Halilzade 72 / Modrić 11)

EP kvalifikacije

Skupina E

Azerbajdžan-Hrvatska1:1
Mađarska-Slovačka1:2
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Hrvatska531110
2.Mađarska53019
3.Slovačka53029
4.Wales42026
5.Azerbajdžan50151

Sljedeće utakmice

10.10.Slovačka-Wales
10.10.Hrvatska-Mađarska
13.10.Mađarska-Azerbajdžan