AUSTRALIJA

Hrvati potječu iz Australije

18.05.2010 u 09:12

Bionic
Reading

Galeković, Špiranović, Čulina, Jedinak, Bozanić, Vidošić, Bresciano... Ne, to nije hrvatska svećenička repka. Na popisu igrača koji su u zadnjih pola godine pozivani pod nacionalni stjeg Australije, skoro smo 11-oricu složili od momaka 'naših korijena'

Etnocentrici bi mogli posegnuti za enciklopedijom da provjere je li drevna zemlja Aboridžina bila britanska ili možda neka hrvatska (jugoslavenska) kolonija, dok zagovornici teorije o genetskoj predodređenosti hrvatske nacije za sport u australskom širem spisku imaju krunski dokaz, uz neslužbenu informaciju da je Maradonina baba porijeklom Dalmatinka.

Na australskom popisu nalaze se još i makedonska djeca Sterjovski i Kantarovski, a kad uzmemo u obzir da su se nedavno od te selekcije na drugom kraju planeta oprostili Viduka, Skoko, Popović, Čović, Kalac... Možda su Didulica, Šimunić i Šerić ipak trebali ostati 'down under', pripremati nogometni puč i pripojenje Australije matici. Kakva bi to turistička velesila bila...

No, kako već bude s kolonizatorima – 'naša bivša kolonija' je opet na SP-u (gdje su se prošli put u direktnom okršaju revanširali upravo Hrvatskoj, koja im je bila uzela neke važne gotove igrače). Mnogi će, međutim, naglasiti da je glavni australski 'igrač' tada ipak bio izbornik Guus Hiddink; njegovim odlaskom akcije su drastično pale, unatoč vrlo respektabilnim imenima koja brane nogometnu čast najmanjeg svjetskog kontinenta.

Osovinu suvremenih 'aussiesa' čine superiskusni veterani Premier lige Mark Schwarzer (Middlesbrough), Tim Cahill (Everton) i Harry Kewell (nakon 13 otočkih godina 2008. prešao u turski Galatasaray). Pouzdani obrambeni trokut Schwarzer-Grella-Chulina prdonijeo je da Australija protutnji kroz završnicu azijskih kvalifikacija bez poraza, i to sa samo jednim primljenim pogotkom u osam tekmi (2:1 doma protiv Japana).

PROGNOZA: Stara garda oprašta se u JAR-u. Prošli put su preko Hrvatske ušli u 16. 'Učinit ćemo sve da učinimo korak više', rekao je Hiddinkov nasljednik i sunarodnjak Pim Verbeek. No sumnjamo da će iznenaditi Njemačku, a protiv Gane i Srbije prognoziramo im, sve skupa, najviše jedan bod.