Zvijezda u rusiji

Hrvat Mario Hezonja dobio je veliko priznanje; što se povratka u NBA ligu tiče svoje je jasno rekao i mnoge iznenadio

12.05.2022 u 14:42

Bionic
Reading

Kada je u ljeto Mario Hezonja odlučio nakon vrlo dobrih igara za Panathinaikos prihvatiti ponudu ruskog Uniksa iz Kazanja, glavni razlog bio je bivši hrvatski izbornik Velimir Perasović koji mu je dao potpunu slobodnu u igri

Iako su tijekom sezone sva tri ruska kluba izbačena iz Eurolige, zbog sankcija Europske unije, mnogi košarkaški analitičari složit će se kako je upravo Uniks iz Kazanja bio najugodnije iznenađenje.

'Perasović i ja surađivali smo još u hrvatskoj reprezentaciji. On je sjajan trener, uvijek me zvao u svoje momčadi. Tako me zvao i u Uniks i to je jedan od glavnih razloga što sam ovdje', nedavno je rekao Hezonja.

A 27-godišnji hrvatski košarkaš Mario Hezonja brzo se nametnuo kao glavni igrač i vukao je svoju momčad prema četvrtfinalu Eurolige, a kada su i službeno izbačeni iz najjačeg europskog klupskog natjecanja posvetili su se VTB United ligi ili ruskom proširenom prvenstvu.

Tako je Hezonja dobio i veliko priznanje jer je proglašen najkorisnijim igračem VTB lige (MVP), natjecanja koje su ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu napustili poljski i estonski klubovi.

Hezonja je u VTB ligi ostvario prosjek od 18.5 koševa, 7.0 skokova, 2.9 asistencija i 2.2 ukradene lopte, a svojih zakucavanjima i atraktivnim potezima postao je ljubimac navijača.

Posebno se istaknuo na All-Star utakmici VTB lige na kojoj je dobio nagradu za najboljeg igrača (MVP), a pobijedio je i u natjecanju u zakucavanjima. Malo je nedostajalo da pobjedi i u šutiranju trica, ali je na koncu izgubio u finalu i završio je kao drugi.

Stoga ne čudi interes euroligaških klubova za Hezonjom kojeg bi, kako se nedavno doznalo, u svojim redovima volio vidjeti Real Madrid. U svakom slučaju Hezonja je nedavno jasno rekao 'kako nema želju za povratkom u NBA ligu' pa je stoga jasno kako će sigurno igrati u Europi.

'Ima puno stvari koje mi se tamo ne sviđaju. Ako govorimo o povratku u NBA ligu, sve se može dogoditi, ali tamo se neću vraćati. Nisam na parketu dobio respekt koji sam zaslužio, a osim toga NBA je više show nego igra', poručio je Hezonja koji je bio peti izbor NBA drafta 2015. godine i mnogi su u njemu vidjeli 'bijelu verziju Kobea Bryanta', kazao je Hezonja koji je svojim razmišljanjem mnoge iznenadio.

No, na koncu nije dobio priliku kakvu je očekivao i nakon promjene nekoliko klubova vratio se u Europu.

Ponuda njemu i menadžeru sigurno neće nedostajati…

Dodajmo kako je Hezonji nagrada najkorisnijeg igrača VTB lige uručena uoči utakmice polufinala doigravanja protiv Zenita u kojoj je Uniks poražen 68:67 (Zenit vodi u seriji 2-1).

Dodajmo kako je u toj utakmici Hezonja ubacio 14 koševa uz osam skokova i tri asistencije. U drugom polufinalu moskovski CSKA vodi 2-1 protiv Lokomotiv Kubana.