POSJET ZAGREBU

Hrvat čeka rasplet 'grčke krize' i poslao poruku Kovaču

02.03.2015 u 11:52

Bionic
Reading

Nakon nereda u najvećem derbiju grčkog prvenstva, između Panathinaikosa i Olympiakosa, nova vlada odlučila je poduzeti određene korake i uvesti red. Prvenstvo je privremeno prekinuto, a u srijedu bi se trebalo znati - hoće li se uopće nastaviti. Naravno, kao profesionalcu, Gordonu Schildenfeldu ta odluka je teško pala, ali zato je iskoristio dva slobodna dana i u Zagrebu posjetio suprugu i djecu

Zbog vala nasilja na nogometnim terenima i divljanja navijača na posljednjem derbiju između Panathinaikosa i Olympiakosa, nova grčka vlada odlučila je suspendirati održavanje prve i druge grčke nogometne lige.

Očekivano se uplela i politika pa je tako vladajuća stranka Siriza nakon pobjede na izborima upozorila prvoligaše da neće dobiti licencu za nastup ako ne uvedu sigurnosne kamere na stadionima i personalizirani sustav. Prema informacijama kojima raspolaže i hrvatski reprezentativac Gordon Schildenfeld, odluku o (ne)nastavku prvenstva vlada bi trebala 'amenovati' u srijedu.

'Tako je, srijeda je naš 'dan d'. Svi se nadamo da će se situacija normalizirati te da ćemo već za vikend normalno nastaviti igrati', rekao je za tportal.hr 29-godišnji Gordon Schildenfeld, koji je od kluba dobio dva slobodna dana pa nedjelju i ponedjeljak proveo u Zagrebu s obitelji.

'Kad god imam priliku skoknem do Zagreba, jer starija kći krenula je u školu pa bi joj bilo jako teško prilagođavati novoj sredini. Također, kada se ukaže prilika, supruga i djeca dođu do Atene, pa zasad na taj način funkcioniramo. Vidjet ćemo, ako sve bude OK i ako produžim ugovor, a što mi se nudi, onda bi i obitelj stigla k meni', ispričao je Schildenfeld

Inače, u ta dva 'slobodna dana' Šifo redovito trenira, a oko sebe ima uigranu ekipu trenera, na čelu s prof. Marinom Dadićem, koja brine o njegovoj tjelesnoj spremi.

Naravno, prije svega je važno da se prvenstvo nastavi...

'Ovo je već treći put da nam se prvenstvo prekida, a to nam nikako ne paše. Tek uhvatimo ritam, a onda nekakav prekid. Nadam se da će sve biti OK, ali i kad krene prvenstvo, već za tri tjedna novi je prekid, zbog reprezentativnih obveza.'

Iako ste Olympiakosa pobijedili u najvećem derbiju s 2:1, uz pobjednički gol Mladena Petrića, bodovni zaostatak za pirejskom momčadi iznosi velikih šest bodova?

'Pobijedili smo, ali su nam potom, zbog tih nereda, oduzeli tri boda. I sada, devet kola prije kraja, taj zaostatak je umjesto tri, velikih šest bodova. No osjećamo se kao moralni pobjednici.'

Velika je stvar pobijediti u takvim derbijima, ali dojam je da bez obzira na pobjede, u takvim okršajima ne možete dostići - Olympiakos?

'Mi kao sportaši želimo pobjedu na terenu i zato se - ponavljam - osjećamo kao moralni pobjednici. A sav naš trud kad-tad će nam se isplatiti i vratiti. Što se Olympiakosa tiče, njihov predsjednik Marinakis je apsolutni gospodar grčkog nogometa, alfa i omega, i onda je jasno da nije bitno biti bolji samo na nogometnom terenu.'

Na vašoj igri to se ne osjeti, jer ono što prezentirate na visokoj je razini, a u nekim ste utakmicama bili i najbolji pojedinac dvoboja. To je dobra (pre)poruka i izborniku Niki Kovaču, koji će uskoro slati pozive za dvoboj protiv Norveške 28. ožujka?

'Na meni je da dobro igram, da se trudim i da budem zdrav. I mislim da mi to zasad uspijeva. Što se tiče mojih igara, mislim da su na razini, a vidim da ih i u klubu vrednuju. Također, grčki novinari su u tim nekim utakmicama, poput upravo tog posljednjeg derbija, honorirali to izborom za najboljeg igrača. Tim izvedbama pridonosi i moje iskustvo, kojeg sada imam već dovoljno, pa znam kada treba pojačati, kada i gdje odigrati na rutinu. Sretan sam, zadovoljan i vjerujem u najboljem izdanju. Ostalo više nije na meni', zaključio je Schildenfeld kojeg je s posljednjih reprezentativnih ogleda, protiv Argentine i Italije, izbacio lom prsta.

No sada je, dakle, sa Šifom sve OK, spreman je i voljan uskočiti na stopersku poziciju (lijeva mu je draža, ali u PAO-u prema potrebi igra i na desnoj strani) samo ako ga izbornik Kovač pozove. A s obzirom na promjenjivu formu Dejana Lovrena, sigurni smo da za igrača Panathinaikosa mjesta i potrebe ima.