PRIJEDLOG ODBORA

Hrvanje ispada iz olimpijskog programa?

12.02.2013 u 20:10

Bionic
Reading

Hrvanje bi moglo ispasti s popisa olimpijskih sportova počevši od Igara 2020. godine, preporučio je Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC)

Hrvanje je na popisu olimpijskih sportova od prvih modernih Olimpijskih igara 1896. godine, a sada bi se trebalo priključiti popisu sedam drugih kandidata koji se bore za jedno mjesto u programu.

Ovakva odluka dobit će službeni karakter potvrdi li ju IOC na zasjedanju u rujnu u Buenos Airesu.

'Ovo nije konačna odluka, ovo je samo preporuka', komentirao je glasnogovornik IOC-a Mark Adams

'Šokirani smo takvom odlukom. Poduzet ćemo sve neophodne mjere kako bi uvjerili članove MOO-a da sačuvaju olimpijski status hrvanju', poručio je predsjednik FILA-e Raphael Martinetti

Ogorčeni su i čelnici Njemačkog hrvačkog saveza.

'Brisanjem hrvanja s popisa olimpijskih sportova umire dio olimpijske ideje', smatra čelnik njemačkog saveza Jannis Zamanduridis.

IOC je objavio kako je 25 od 26 sportova izabrano kao jezgra programa 2020. godine, a oni uključuju ragbi i golf, koji će imati premijerno pojavljivanje 2016. godine.

Hrvanje će se sada priključiti bejzbolu i softballu, borilačkim sportovima karateu i wushuu, wakeboardingu, sportovima na koturaljakama, skvošu i sportskom penjanju u borbi za jedno preostalo mjesto.