Senzacija!

Hrgovićeva mušterija šokirala Joea Joycea i nanijela mu povijesni poraz

16.04.2023 u 08:46

Bionic
Reading

Kineski autsajder Zhilei Zhang šokirao do jučer nepobjedivog Britanca

Kineski boksač Zhilei Zhang (39) priredio je veliko iznenađenje pobjedivši u londonskoj Copper Box Areni Britanca Joea Joycea (37) prekidom u šestoj rundi čime je osvojio WBO-ov pojas privremenog prvaka u teškoj kategoriji.

Bila je to prva borba kineskog boksača nakon što je prošle godine izgubio od Filipa Hrgovića. Podsjetimo, Hrgović je u kolovozu prošle godine u saudijskoj Džebi porazio Kineza jednoglasnom odlukom sudaca.

Naš je boksač slavio iako ga je Kinez srušio u prvoj rundi. Hrgović je uspio sve nadoknaditi i slaviti jednoglasnom odlukom sudaca ostvarivši tako 15. pobjedu u 15. borbi karijere.

I dok Hrgović od tada čeka novu borbu Zhang je dobio priliku boriti se protiv Joycea za privremeni pojas WBO prvaka. I slavio je prekidom u šestoj rundi nanijevši Britancu prvi poraz u karijeri.

"Današnji dan pripada meni i svakom Kinezu. Imam 39 godina, ali sam discipliniran, marljivo treniram. Sljedeći korak vodi prema naslovu," rekao je Zhang nakon meča.

Zanimljivo, bio je to okršaj dvojice bivših osvajača srebrnih olimpijskih odličja.

Joyce je osvojio srebro u Rio de Janeiru u superteškoj kategoriji u kojoj je Hrgović bio brončani. Obojicu je porazio Francuz Tony Yoka. Našeg boksača u polufinalu, a Britanca u finalu. S druge strane Zhang je osvojio srebro u istoj kategoriji na OI u Pekingu 2008. Nastupio je i u Londonu 2012. gdje ga je u četvrtfinalu zaustavio Anthony Joshua.

Joyce je bio apsolutni favorit, no Zhang je zasluženo pobijedio. Pogodio je 78 od 140 udaraca, dok je Joyce od pogodio 60 od 253 udarca. Sudac Howard Foster prekinuo je borbu u šestoj od 12 zakazanih rundi nakon što je liječnik uz ring dvaput pregledao Joyceovo desno oko, koje je bilo gotovo zatvoreno.

"Razočaran sam svojom izvedbom. Nisam se mogao maknuti s puta toj ruci kojom me stalno udarao," kazao je Joyce koji je pretrpio svoj prvi profesionalni poraz u 16. profesionalnoj borbi.