ulog je svjetska titula

Meč karijere za Alena Babića, a on poručuje: Napravili su sve da Hrvata ne bude

07.04.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Alen Babić (11-0, 10 KO) nastupit će 22. travnja (četvrti mjesec) u poljskom Rzeszowu, te će se boriti protiv Lukasza Rozanskog za WBC-ovu titulu svjetskog prvaka u 'bridger' kategoriji (-102 kg)

Hrvatska još od 2007. godine nije imala svjetskog boksačkog prvaka u muškoj konkurenciji, a tada je WBA pojas svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji osvojio Stipe Drviš. Nakon Drviša, svjetskom titulom može se pohvaliti još samo Ivana Habazin koja je IBO pojas osvajala u dvije različite težinske kategorije (velter i srednja).

No, kad je WBC-ov (World Boxing Council) pojas u pitanju, Hrvatska nije imala nositelja tog pojasa od 1978. godine i legendarnog Mate Parlova. Parlov je prije 45 godina porazio Miguela Angela Cuella nokautom u devetoj rundi i osvojio je WBC-ov pojas u poluteškoj kategoriji. Uspio je Parlov jednom i obraniti taj pojas, a izgubio ga je krajem 1978. godine u meču protiv Marvina Johnsona. Babić u svoj meč za titulu ulazi s velikom motivacijom za postati prvim hrvatskim nositeljem WBC-ove svjetske titule još od Parlova, piše Fight Site.

'Spreman sam! Upisati se u boksačku povijest i biti prvi Hrvat nakon velikog Mate Parlova koji će podići WBC pojas svjetskog prvaka. Već i ptice na grani znaju da je boks moj život, ali malo njih zna koju sam žrtvu podnosio boksu kojeg sam uvijek shvaćao kao nešto iznad moje sigurnosti i života. Još sam jako skroman i ustuknem pred boksom iz poštovanja. Baš zato sam ovu priliku koja je ogromna privilegija shvatio najozbiljnije i trenirao sukladno prilici. Toliko sam naučio o treningu u ova dva mjeseca, da se mogu samo posramiti jer tek sad vidim koliko nisam znao', napisao je Savage te je dodao:

'Bio sam dovoljno hrabar otići najboljima i najvećima na sparinge, upiti svu boksačku mudrost svakog trenera kojeg sam sreo, upoznati najbolje i najgore strane boksa i kad podvučem crtu - volim taj sport kao prvog dana! Kako sam se zaljubio u taj brutalni sport, tako je i danas. Ništa mi ne može stati na put, nije bilo šanse da ja ne uspijem. Hvala svima na ogromnoj podršci koju osjećam svaki dan, Poljaci su napravili sve da nas gore ne bude ali neke jednostavno ne mogu zadržati pa će se Hrvatske zastave vijoriti u Poljskoj! Oni će predstavljati svakog tko je imao želju doći. Još malo, i pišemo povijest!'

Babiću neće biti lako u Poljskoj, na gostujućem terenu. Lukasz Rozanski (14-0, 13 KO) neporažen je u svojoj dosadašnjoj profesionalnoj karijeri. Posljednji nastup upisao je još u petom mjesecu 2021. godine, nokautiravši Artura Szpilku u prvoj rundi.

Imat će Rozanski ogromnu podršku fanatične domaće publike, a Poljaci su se potrudili da hrvatskim navijačima bude maksimalno otežano doći do ulaznica i za pretpostaviti je da će jako malo naših navijača biti na tribinama. Svjestan je i Babić da će na gostujućem, neprijateljskom terenu morati pružiti svoje najbolje izdanje u karijeri, ali teška vremena stvaraju jake muškarce i ne sumnjamo da će Savage pokazati sve što zna i može, bez obzira na gostujući teren.