VELIKA IGRA JAPANA

Honda i Japanci 'sredili' Olsenovu bandu

24.06.2010 u 22:35

Bionic
Reading

Japanci su odigrali jednu od svojih najboljih utakmica na Svjetskim prvenstvima; doslovce su razbili Dansku i posve zasluženo će igrati u osmini finala u Južnoafričkoj Republici. Suparnik će im biti Paragvaj

Bila je to japanska večer u Rustenburgu. Pomalo neočekivano Japan je ne nadvisio, nego pregazio Dansku s 3:1 i ostvario pobjedu vrijednu osmine finala Svjetskog prvenstva.

Bila je to utakmica biti ili ne biti za obje ekipe; i Danci i Japanci su uoči međusobnog sraza u posljednjem kolu skupine E imali po tri boda, no nogometaši iz Zemlje izlazećeg sunca imali su bolju gol razliku pa im je 'igrao' i remi za prolaz. No, vrlo brzo je bilo jasno da dečki u plavome neće igrati na nulu, nego će napasti svim snagama i tako onemogućiti suparnika da im stane na put do drugog kruga natjecanja.

Japanci su odigrali vrhunski nogomet, a Danci su u pojedinim trenucima izgledali smiješni. Igrali su na visoke lopte, no nijedna, ali baš nijedna nije 'sjela' na glavu visokog Niclasa Bendtnera. Jednostavnije rečeno, danski su napadi bili jalovi, a japanski nevjerojatno brzi i učinkoviti.

U prvih 45 minuta Honda i Endo zabili su iz slobodnih udaraca i oba pogotka idu na dušu danskom golmanu Sörensenu. Naime, u oba slučaja daljina nije bila manja od 30 metara, a loše postavljeni 'živi zid' ne samo da nije zaustavljao udarcem, nego je i zaklanjao pogled vrataru. U tom dijelu igre Danaca kao da i nije bilo; njihov jedini posao je bio vađenje lopti iz svoje mreže.

U drugom dijelu Japanci su nastavili tamo gdje su stali u prvom poluvremenu. Igrali su poletno, brzo, prijetili iz svih pozicija, a samo je sreća spasila danskog golmana kad je početkom drugog dijela loše intervenirao nakon još jednog japanskog 'slobodnjaka' i kroz rukavice propustio lotu. Srećom po njega, nije završila u mreži nego u stativi.

Tomassonov pogodak u 81. minuti nakon dvojbeno dosuđenog kaznenog udarca, i to iz drugog pokušaja jer mu je Kawashima prvo obranio udarac s bijele točke, nije ništa promijenio. Danska je i dalje bila loša, bez veće inicijative da preokrene rezultat. A trebala im je pobjeda!

Na kraju smo vidjeli potez dana; Honda je petom prevario svog čuvara i umjesto da puca preko danskog golmana u pokretu, on je u djeliću sekunde vidio nalet Okazakija i fenomenalnom asistencijom zapečatio sudbinu Danske. Olsenova banda, kako od milja nazivaju Dance, nije opravdala status favorita; štoviše veliko je razočaranje SP-a.

Danci tako putuju kući, a iz skupine E u drugi krug idu Nizozemci i Japanci. 'Oranje' je i u posljednjem kolu pobijedilo, ovog puta žrtve su bili Kamerunci' i u osmini finala će igrati protiv Slovaka, a Japanci s Paragvajem.

DANSKA - JAPAN 1:3
RUSTENBURG; Stadion Royal Bafokeng, gledatelja 27.967; Sudac Jerome Damon (JAR)

Strijelci: 0:1 Honda (17), 0:2 Endo (30), 1:2 Tomasson (81), 1:3 Okazaki (88)

Danska: Sorensen; Poulsen, Agger, Kroldrup (od 65. Larsen ), Jacobsen, Rommedahl, C. Poulsen, Jorgensen (od 34. J. Poulsen), Kahlenberg (od 63. Eriksen), Tomasson, Bendtner
Japan: Kawashima; Abe, Nakazawa, Tulio, Komano, Nagatomo, Okubo (od 88. Konno 88), Endo (od 90. Inamoto), Hasebe, Matsui (od 74. Okazaki), Honda