MAKSIMALNO 'ORANJE'

I Nizozemci bolji od kamerunskih 'maca'

24.06.2010 u 22:18

Bionic
Reading

Nizozemska je stigla do treće pobjede na Svjetskom prvenstvu. Pred 'oranjem' je pokleknuo i Kamerun (2:1) koji u tri utakmice nije osvojio ni boda

Nizozemci su s novim trijumfom potvrdili prvo mjesto u skupini E i uz Argentinu su jedini koji su stigli do maksimalnog učinka u tri kola. U utakmici koja nikome nije ništa značila, jer je Nizozemska osigurala prolaz, a Kamerun jedini nije imao šanse da se dokopa osmine finala, jer je imao nedostižan zaostatak za Japanom i Danskom, mogao se je vidjeti solidan nogomet.

U prvih 45 minuta bilo je nekoliko izglednih situacija, kod 'oranja' su prijetili Van Persie, Van der Vaart i Kuyt, no od njih trojice jedino je golgeter Arsenala bio precizan. Van Persie je u 36. minuti izbjegao zaleđe, izašao pred Souleymanoua i gurnuo mu loptu kroz noge. Kamerun je bio manje opasan, ali je mogao do pogotka samo da su Chedjou ili Makoun bili koncentriraniji.

Nastavak je otvorio promašenom prilikom Van Persie, a nakon 60. minute uslijedilo je razdoblje bolje igre kamerunskih 'lavova' u kojima su Nguemo i Makoun bili najbliže izjednačenju. Ono što Afrikanci nisu uspjeli napraviti iz akcije jesu s bijele točke. Rukom je loptu u kaznenom prostoru dirao Van der Vaart, a Samuel Eto'o je bio siguran izvođač najstrože kazne.

Kamerun je krenuo po pobjedu, a nizozemski izbornik Van Marwijk odgovorio je uvođenjem Robbena (73. minuta) koji je tako nakon ozljede upisao svoje prve minuta na SP-u.

Taj pote pokazao se kao dobitan, jer je Robben u 83. minuti s preko 20 metara zatresao vratnicu, a odbijenu loptu je Huntelaar pospremio u mrežu. Bio je to i konačan rezultat koji je razveselio brojne navijače 'paklene naranče' koji su ispunili veći dio stadiona u Cape Townu.

U osmini finala Nizozemska igra protiv Slovačke.

KAMERUN – NIZOZEMSKA 1:2

Cape Town, stadion Green Point, gledatelja 60.000, sudac Pozo (Čile)

Strijelci: 0:1 – Van Persie (36), 1:1 - Eto'o (65-11m), 2:1 - Huntelaar (84)

Kamerun: Souleymanou - Geremi, Nkoulou (od 74. Song), Mbia, Assou-Ekoto - Nguemo, Makoun, Chedjou, Bong (od 56. Aboubakar) - Choupo-Moting (od 72. Idrissou), Eto'o

Nizozemska: Stekelenburg - Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Jong - Kuyt (od 66. Elia), Sneijder, Van der Vaart (od 73. Robben)- Van Persie (od 59. Huntelaar)

Pobjednički gol Huntelaara