SPEKTAKL U NEDJELJU

Hoće li Vettel zagorčati život Mercedesu i u Kini?

08.04.2015 u 17:51

Bionic
Reading

Nakon impresivne pobjede u Maleziji, Sebastian Vettel i njegov Ferrari pokušat će i ove nedjelje u Kini iznenaditi favorizirane vozače Mercedesa…

Utrka Formule 1 u Šangaju se vozi od 2004. godine, a ostaje u sjećanju kao ona na kojoj je Mercedes ostvario svoju prvu pobjedu u modernoj povijesti, 2012. godine. Bila je to također i prva pobjeda Nice Rosberga, čiji je timski kolega Lewis Hamilton najuspješniji čovjek na ovoj stazi, s tri pobjede dosad. Trijumfom su se okitili i drugi veliki vozači posljednjeg desetljeća: Alonso, Vettel, Button, Raikkonen, Schumacher te u prvom izdanju Barrichello.

Kineska F1 utrka vozi se na stazi dugačkoj 5.4km koja ima 16 zavoja i ne pretjerano originalni naziv 'Shanghai International Circuit'. U svojim počecima vožena je u jesen, u samoj završnici prvenstva, da bi je posljednjih godina prebacili u raniji travanjski termin.

Staza u Šangaju ima nekoliko atraktivnih izazova, a najveći su upravo prva dva zavoja, originalna tvorevina dizajnera Hermanna Tilkea. Riječ je o izuzetno dugačkom dvostrukom desnom zavoju, nakon kojeg slijedi oštri lijevi u koji treba ući s oko 85km/h i nije ga lako pogoditi.
Slijedi ravni dio pa oštri desni zavoj broj 6, a nakon njega prilično ritmični središnji dio staze. Veliki izazov je i lijevi zavoj broj 11, na kojem vozači rade najviše pogrešaka, s obzirom da se traži jako kasno kočenje te idealna putanja i priprema za sljedeći beskrajno dugi desni zavoj.


Na kraju još imamo jedan od najdužih ravnih dijelova uopće u F1 kalendaru, pa iznimno spori zavoj 14, koji se prolazi brzinom 70km/h, a nakon njega još posljednji lijevi relativno brzi zavoj te zatim startno-ciljna ravnina.

Kao i prošlih godina, imamo dvije DRS zone, na startno-ciljnoj ravnini te uoči zavoja broj 14 pa s pretjecanjem vozači sigurno neće imati problema. Pirelli vozačima nudi mekanu i srednju komponentu guma koje bi trebale biti izdržljivije nego na prošloj stazi u Maleziji. Što se vremenske prognoze tiče, kiša je malo vjerojatna.

Favoriti ostaju vozači Mercedesa, posebno Lewis Hamilton, ali moramo paziti na Ferrarija i Sebastiana Vettela, jer napravili su velik korak prema naprijed. Williams će vrebati iz drugog plana, dok će biti zanimljivo vidjeti jesu li došli k sebi Red Bull i McLaren ili će se nastaviti boriti za mrvice.

Subotnje kvalifikacije voze se od 9 ujutro po hrvatskom vremenu, a utrka u nedjelju s početkom u 8.


Rezultati VN Malezije:

1. Sebastian Vettel (Njem/Ferrari) 1:41:05.793
2. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) +08.569
3. Nico Rosberg (Njem/Mercedes) +12.310
4. Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari) +53.822
5. Valtteri Bottas (Fin/Williams-Mercedes) +1:10.409
6. Felipe Massa (Bra/Williams-Mercedes) +1:13.586
7. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso-Renault) +1:39.085
8. Carlos Sainz Jr (Špa/Toro Rosso-Renault) 1 krug
9. Danil Kvjat (Rus/RedBull-Renault) 1 krug
10. Daniel Ricciardo (Aus/RedBull-Renault) 1 krug

Ukupni poredak vozača:

1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 43
2. Sebastian Vettel (Njem/Ferrari) 40
3. Nico Rosberg (Njem/Mercedes) 33
4. Felipe Massa (Bra/Williams) 20
5. Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari) 12

Ukupni poredak konstruktora:

1. Mercedes 76
2. Ferrari 52
3. Williams-Mercedes 30
4. Sauber-Ferrari 14
5. Toro Rosso-Renault 12

Sve sažetke F1 utrka pogledajte ovdje