VELIKA NAGRADA BRITANIJE

Hoće li se u Silverstoneu ponoviti velika drama?

01.07.2014 u 10:45

Bionic
Reading

Ovaj vikend Formula 1 dolazi u Veliku Britaniju, a na stazi Silverstone svi se nadaju da se neće ponoviti prošlogodišnja utrka, koja je umalo prekinuta...

Staza Silverstone, napušteni aerodrom, domaćin je utrkama Formule 1 od samog početka prvenstva. Sve do 1987. godine izmijenjivala se u kalendaru s Brands Hatchom, a u zadnjih 28 godina jedini je organizator Velike nagrade Britanije. Najuspješniji na britanskoj utrci u povijesti su bili Jim Clark i Alain Prost s po pet pobjeda, dok ih Nigel Mansell ima četiri.

Gledajte Formulu 1!

Sve slobodne treninge, kvalifikacije te sve nedjeljne utrke gledajte na MAXtv-ovom kanalu, MAX GP! Utrke možete gledati i putem MAXtv To Go i Pay-Per-Day usluge te na online servisu match.tportal.hr. MAX Auto Moto paket možete kupiti OVDJE.

Velika nagrada Britanije u prošlosti je znala ponuditi dramatične utrke i kontroverzne situacije, poput 'crne zastave' Michaelu Schumacheru 1994. godine i pobjede Nijemca kroz 'kazneni boks' 1998. godine. Ali prošle sezone bila je najdramatičnija. Pirelli je tada vozačima ponudio gume koje su eksplodirale na čak četiri bolida, uključujući i vodeći Mercedes Lewisa Hamiltona. Direktor utrke umalo ju je prekinuo zbog opasnosti za sigurnost vozača, ali je ipak nekako privedena kraju i Nico Rosberg stigao je do pobjede.

Ove godine ne očekujemo ništa slično i nadajmo se da nas Pirelli neće ružno iznenaditi. Ovosezonske komponente guma prilično su tvrde, konstrukcija im je čvršća i u prvih osam utrka nije bilo takvih eksplozija. Vjerojatno ih neće biti ni u Silverstoneu.

Staza Silverstone dobila je novi izgled 2011. godine. Dužina je oko 5.8km, ima 18 zavoja, a startno-ciljna ravnina na potpuno je drugom mjestu nego što smo u prošlosti navikli. Kao i u staroj verziji, krug počinje za F1 netipičnim brzim prvim zavojem. Treći i četvrti spori zavoji važni su za izlazak na ravni dio na kojem je jedno od boljih mjesta za pretjecanje.


Središnji dio staze zapravo je startno ciljna ravnina od one stare, nakon koje slijede slavni brzi zavoji Maggotts i Backetts pa izlazak na najduži ravni dio 'Hangar straight', a nakon nje atraktivni zavoj Stowe, koji se prolazi s 200km/h i na njemu uvijek vidimo pokoje krasno pretjecanje. Do kraja kruga ostaje nam još jedino završni dvostruki zavoj i izlazak na startno-ciljnu ravninu.

Velika nagrada Britanije, Silverstone

Prvi put u Formuli 1: 1950. godine
Dužina kruga: 5.891km
Broj krugova: 52
Najbrži krug: 1:33.401 (Mark Webber 2013.)

Oprezni Pirelli odlučio se vozačima ponuditi tvrdu i srednjetvrdu komponentu guma. DRS zone nalaze se na dvije najduže ravnine, nakon četvrtog zavoja i na 'Hangar straightu' pa akcije sigurno neće nedostajati. Vremenska pak prognoza kaže isto što i svake godine: kiša je realna mogućnost.

Prošlogodišnji pobjednik Nico Rosberg ovaj put u Silverstone dolazi kao glavni kandidat za titulu prvaka. Ima 29 bodova više od Hamiltona i pokušat će povećati prednost na domaćoj stazi svoje momčadi, koja u blizini ima svoje sjedište. No Lewisa Hamiltona neće biti lako pobijediti pred britanskim navijačima koji očajnički žele njegov povratak na najvišu stepenicu postolja, što se dosad dogodilo samo jednom u Silverstoneu, iako mu odgovara novi izgled staze.

Osim vozača Mercedesa, nakon utrke u Austriji treba ozbiljno računati i na Williams. Felipe Massa i Valtteri Bottas pokušat će iznenaditi na britanskoj stazi, a bit će zanimljivo vidjeti i kako će se snaći test vozačica Susie Wolff, koja će dobiti priliku voziti na prvom slobodnom treningu u petak. Od ostalih, Ferrari po običaju treba čudesnog Alonsa za neki pristojan rezultat, a Red Bull nakon debakla na domaćem Spielbergu sigurno može bolje ovaj vikend.

Raspored treninga, kvalifikacija i utrke klasični je europski. U subotu u 14 sati na rasporedu su kvalifikacije, u nedjelju u isto vrijeme nova uzbudljiva utrka. Ne propustiti!


VN Austrije, rezultati:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 1h27:54.976
2. Lewis Hamilton (Mercedes) +1.1
3. Valtteri Bottas (Williams) +8.6
4. Felipe Massa (Williams) 17.358
5. Fernando Alonso (Ferrari) +18.553
6. Sergio Perez (Force India) 28.546
7. Kevin Magnussen (McLaren) +32.031
8. Daniel Ricciardo (Red Bull) +43.522
9. Nico Hülkenberg (Force India) +44.137
10. Kimi Räikkönen (Ferrari) 47.777

Ukupni poredak vozača:

1. Rosberg 165
2. Hamilton 136
3. Ricciardo 81
4. Alonso 79
5. Vettel 60

Poredak konstruktora:

1. Mercedes 301
2. Red Bull 143
3. Ferrari 98
4. Force India 87
5. Williams 85

Sve sažetke utrka pogledajte ovdje