TKO JE U PRAVU?

HNS i izbornici zaobilaze igrače koji nisu iz Dinama i Hajduka

27.08.2012 u 14:36

Bionic
Reading

Posljednjih dana sve se glasnije postavlja pitanje zapostavljaju li se igrači koji ne igraju u Dinamu ili Hajduku, odnosno postoje li i u drugim klubovima igrači koji su vrijedni poziva u hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Je li tomu tako i zapostavljaju li izbornici igrače iz drugih hrvatskih klubova?

Na pitanje zaobilaze li hrvatski izbornici igrače koji ne igraju u Dinamu ili Hajduku, pokušali smo odgovoriti na našem web communityju Tribina.hr, a sve odgovore na temu dao je korisnik takee.

Mislim da je jedini i isključivi krivac HNS i izbornici koji se sve više ponašaju kao da imaju nekoga iznad sebe tko im određuje koga će pozvati, a koga ne. Zaista je ružno čuti da izbornik ne može otići barem svake druge subote pogledati nekakav zanimljiv meč HNL-a, jer on je i plaćen za to, a ne da sjedi pred malim ekranima i gleda utakmice Fulhama i Evertona i onda zaključi da mora vratiti Petrića u reprezentaciju. Ne bi on ni to zaključio da se u svim medijima nisu vrtjeli Petrićevi golovi i asistencije, pa je onda izbornik rekao - ajde, zašto ne, ovako ću smanjiti pritisak na sebe. Imali smo u petak vrlo zanimljiv meč Slaven Belupa i Lokomotive, dviju ekipa koje igraju ove sezone zaista odlično, i meč koji je u rangu mnogih Dinamovih i Hajdukovih utakmica, a možda i bolji. Dvije ekipe u borbi za vrh HNL-a, a naš izbornik, predsjednik Saveza ili netko neće da dođe i pogleda te momke koji su to zalaganjem zaslužili. Nameće se, kad to sve vidite, zaista pitanje ima li izbornik glavnu ulogu u sastavu ekipa ili mu netko diktira koga da zove i što da radi

Ne bih se složio s mišljenjem da je loša igra u pitanju, jer barem ove sezone se na to ne možemo potužiti. Osim Zagreba, mislim da su sve ostale ekipe pokazale barem nešto i da su sve bile konkurentne ove sezone te je borba za vrh tablice nikad neizvjesnija uz barem četiri-pet pravih ekipa (Dinamo, Hajduk, Slaven Belupo, Lokomotiva, Split), a tu su još i Rijeka, koja se dosta pojačala iako nije još uigrana; Inter Zaprešić, koji je razbio tu Rijeku i makao se s dna; Istra, koja je dovela Sharbinija starijeg, novca u klubu ima i igra protiv Splita, a jučer je to pokazala Cibalia, koja je mogla i do boda u Maksimiru da nije spornih sudačkih odluka; Osijek, koji u prvih pet kola nema ni poraz i samo je jedan pogodak primio i ostali. Ova liga 12 je zaista odlična i stvarno je ove sezone nogomet na puno većem nivou. Dogodine, kad stigne liga 10 i ispadnu dvije najslabije ekipe, mislim da ćemo imati pravu ligu, zaista srednjeg europskog nivoa, u kojoj se neće znati ni tko će u Europu, a tko u drugu ligu.

takee

Član tribine čiju smo analizu izabrali za ovu temu. Uključite se i vi u raspravu na Tribina.hr.

Što se tiče Radoševića, mislim da je taj momak zaista zaslužio ovaj poziv u reprezentaciju, zbog više razloga, ali prije svega njegova borbenost i želja za napretkom ga je dovela do svega toga. Zna se da naša reprezentacija nema pravog defanzivnog veznog osim Vukojevića i zaista ne vidim u ovom trenutku tko bi mogao odigrati tu poziciju, ako on ne može, osim malog Radoševića. Momak je pokazao (još je mlad, naravno) u nekoliko navrata da igra odlično i može se držati sa svima, a iz kola u kolo to se dokazuje još više dok komentatori neprestano ponavljaju koliko je lopta ukrao i koliko može trčati. Dignuta mu je fizička sprema  i mislim da nakon one dvije utakmice s Interom, osobito one u Milanu, ovaj poziv nije nikakvo iznenađenje. Prisjetimo se samo kako je rušio igru jednog Intera iz Milana na njegovom dosta širem stadionu i koliko je pomagao momčadi, tako da mislim da zaista može poslužiti kao zamjena za Vukojevića. Naravno, ima on još puno vježbati, ali mislim da bi mu ovaj poziv trebao samo pomoći i dati mu do znanja da s ovakvim radom treba nastaviti. Po pitanju toga bi trebao djelovati i Hajduk tako da mu podigne ugovor i produlji ga, da se ne ponavljaju priče kao i kod ostalih - da veliki talenti odlaze za male pare ili nikakve. Vidi se na momku da želi i sve, a ono iza utakmice - kad ne može a da ne zapjeva s publikom poneku pjesmu - diže mu reputaciju kod svih i zato ga svi i vole. Iskustva mu fali, ali nastavi li se raditi s njim, vjerujem da od njega može izaći pravi igrač i dostojna zamjena Vukojeviću, a zašto ne i da nam reprezentacija zaigra s dva zadnja vezna i dva krila jednoga dana?

Što se tiče ostatka države, mislim da se u njoj krije puno velikih potencijala, ali i onih koji su već dovoljno stasali i koji samo čekaju na taj poziv u reprezentaciju. Naravno, velik im je hendikep to što nisu u Hajduku i Dinamu i samim time dobiju znatno manje medijske pažnje (i novinari imaju veliku ulogu u tome jer su lijeni otići 50-ak kilometara i pogledati utakmicu, nego samo čekaju da prenesu vijesti nekoga drugoga).

Što se tiče napada, mislim da nam u ovom trenutku ne treba više nitko, jer izbornik je već pozvao sedam imena i sve ostalo mislim da bi bilo pretjerivanje. Realno gledano, ni u HNL-u se nitko nije previše istakao što se tiče napadačkog dijela, osim Sammira, koji je postigao šest golova, ali kad pogledamo da su od toga četiri bila iz jedanaesteraca, mislim da tu priča prestaje.

Što se tiče vezne linije, istaknuo bih Glavicu iz Slaven Belupa, za kojeg interes pokazuje i Werder Bremen i mislim da ne bi bila pogreška ako bi ga se povuklo u stariji uzrast reprezentacije, iako je on već tu kao mladi reprezentativac, tako da uvijek može uskočiti ako nam zatreba. Protiv Athletic Bilbaa je igrao vrhunski obje utakmice i mislim da su to susreti koji su podigli njegovu vrijednost. Od ostatka igrača, moram priznati da mi se nitko nije previše svidio i da im svima fali još puno do reprezentacije.

U obrambenoj liniji, gdje je i reprezentacija dosta slaba, zaista ne vidim neko pravo rješenje osim možda Kokalovića, također igrača Slaven Belupa, ali realno gledano, ni on nije reprezentativna klasa. Možda treba probati s Milovićem iz Hajduka, koji je po meni za klasu bolji stoper. Od ostatka, tu su Mesarić i Barbarić iz Lokomotive, no ne sviđa mi se to što su obojica dosta skloni greškama. Mislim da je to zaista slaba strana reprezentacije, pogotovo sada kad je i Ćorluka dobio nekakvu ozljedu.

Što se tiče vratara, mislim da je jedan momak zaista zaslužio poziv, a to je Ivan Vargić iz Osijeka. Za sada brani odlično, što pokazuje i to da u pet kola ima samo jedan primljeni pogodak, a brani za ekipu kao što je Osijek. I u prošloj utakmici s Rijekom se vidjelo da je momak stvarno klasa i da mu treba dati priliku, ali teško da će dobiti poziv jer imamo Kelavu i Blaževića u HNL-u, a Subašić je u dresu Monaca zabio gol, asistirao i obranio jedanaesterac. Brani kao u najboljim danima i teško da će ovaj dečko dobiti priliku, ali zaista ga treba imati na oku.'