Kralj strijelaca Mirko Marić

Hit igrač HT Prve lige nije bio dovoljno dobar Dinamu, a Osijek će sada na njemu zaraditi milijune eura

16.05.2019 u 11:04

Bionic
Reading

Nakon što su nogometaši Osijeka u derbiju 34. kola HT Prve lige pobijedili na Gradskom vrtu Rijeku 2:1 priča dana postao je Mirko Marić, 24-godišnji napadač koji je s dva gola u derbiju izbio na prvo mjesto ljestvice strijelaca. Upoznajte napadača za kojeg interes pokazuju moćni inozemni klubovi, od kojih je zasad najpoznatiji turski Fenerbahče

Zahvaljujući i dobrim igrama Mirka Marića Osijek je dva kola prije kraja HT Prve lige praktički osigurao nastup u Europi sljedeće sezone te je nastavio utrku sa splitskim Hajdukom za treće mjesto na ljestvici. Za momčad koja je tijekom sezone zbog loših rezultata smijenila trenera Zorana Zekića i koju je preuzeo Dino Skender – nije loše. Kriza je iza njih, a sada će najveći problem čelnicima kluba biti kako zadržati glavne igrače, uključujući Marića.

Vjerojatno je malo tko od čelnika kluba, u koji velik novac ulažu poslovni ljudi iz Mađarske, očekivao kako će upravo Mirko Marić biti njihov najtraženiji igrač kada je u ljeto 2017. – stigavši iz mađarskog Videotona - potpisao petogodišnji ugovor s klubom. Tada je najavljivan kao bivši igrač zagrebačkog Dinama, u kojem kao 19-godišnjak nije dobio pravu priliku (potpisao je tada sedmogodišnji ugovor), te je kao nogometaš stasao u Širokom Brijegu, nakon čega je jedno vrijeme igrao i u zagrebačkoj Lokomotivi.

'Osijek je ambiciozan klub, a nadam se da ću svojim igrama pokazati da mi je ovdje mjesto. Dosta dobro znam momčad, igrao sam s dosta njih u Lokomotivi, poznajem i ligu i neće mi trebati puno vremena da se prilagodim. S Osijekom sam sve dogovorio u jednom danu', rekao je u ljeto 2017. nakon potpisa ugovora Marić, dečko iz Gruda rođen u Mostaru 1995. godine.

Dvije godine kasnije postao je hit igrač HT Prve lige za kojeg interes pokazuju moćni inozemni klubovi, a svakako mu u prilog ide i nastup za hrvatsku nogometnu reprezentaciju (kombinirana momčad, op.a.) na Kirin kupu u siječnju 2017., kada je debitirao protiv Čilea. No malo je poznato kako je u posljednji trenutak odlučio promijeniti tzv. sportsko državljanstvo te umjesto za reprezentaciju BiH zaigrati za Hrvatsku.

U svojoj najboljoj sezoni u karijeri 188 cm visoki Hercegovac Marić u 33 nastupa u HT Prvoj ligi za Osijek zabio je 18 golova, uz čak sedam asistencija, što ga čini jednim od najboljih igrača domaćeg elitnog nogometnog natjecanja.

Otprije je poznato to kako su interes za ovog stasitog napadača pokazivali klubovi iz Austrije i Italije, a jedno vrijeme bio je i na radaru moćnog škotskog kluba Glasgow Rangers. No kada je interes pokazao turski velikan Fenerbahče, Marićeva cijena naglo je skočila. Uostalom, na Transfermarktu je Marićeva cijena trenutačno 1,35 milijuna eura, ali je sasvim jasno kako ga čelnici kluba neće dati za manje od dva milijuna eura. Iako u Dinamu ranije nije dobio pravu šansu, ipak je okolnim putem stigao do dresa reprezentacije, a nakon unosnog inozemnog ugovora, koji je sve bliže, uz malo sreće možda dođe na širi popis hrvatskog izbornika Zlatka Dalića.

Najbolji strijelci HT Prve lige

  • M. Marić (Osijek) 18 golova
  • M. Caktaš (Hajduk) 17 golova
  • J. Puljić (Rijeka) 16 golova
  • L. Zwoliński (Gorica) 14 golova
  • +3
HT Prva liga, 34. kolo: Osijek - Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL