OKRŠAJ U AUSTRIJI

Hamilton u domu 'bikova' opet u lovu na Rosberga!

29.06.2016 u 14:17

Bionic
Reading

Nakon trijumfa Nice Rosberga i slabe utrke Lewisa Hamiltona u Azerbajdžanu, ove nedjelje na austrijskom Red Bull Ringu nastavlja se dvoboj vozača Mercedesa za naslov svjetskog prvaka...

Nastavlja se gusti raspored utrka Formule 1. Unutat osam tjedana vozači odrađuju čak šest utrka, a treća u tom nizu vozi se ovaj vikend u austrijskom Spielbergu, stazi koja se prije dvije godine uspjela vratiti u kalendar elitnog automobilističkog natjecanja.

Austrijska utrka je posebna. Riječ je o domaćoj stazi 'crvenih bikova', koja je prije par godina preimenovana u Red Bull Ring. Na Spielbergu su u prošlosti viđeni sjajni dueli između Schumachera i Hakkinena, a upravo su Nijemac i Finac najuspješniji ovdje, s po dvije pobjede. Pridružio im se i Nico Rosberg u posljednje dvije godine pa je jasno da se radi o još jednoj stazi koja odgovara vodećem vozaču ukupnog poretka.

Utrke su se u Spielbergu vozile od 1970. do 1987. godine pa od 1997. do 2003. godine, a onda je izbačen iz kalendara. Zanimljivo, u 11 godina koliko ove staze nije bilo u Formuli 1, od 2003. do 2014. godine, nije gotovo nimalo promijenjena ni modificirana te definitivno odudara od ostalih u kalendaru. Naime, dugačka je 4.3km, ali ima samo devet zavoja i vrlo je brza. Pretjecanja su bila moguća čak i u doba kad na drugim stazama nisu pa ih u doba DRS-a sigurno neće nedostajati.


Što se kritičnih točki tiče, to će definitivno biti prvi i drugi zavoj (Castrol i Remus). Oba se svode na jaka kočenja nakon dugih ravnih dijelova i ovdje vrlo lako dolazi do sudara. Slijedi i treći ravni dio pa novo oštro kočenje, a onda središnji kratki kompleks pa završna dva zavoja, od kojih je zadnji izuzetno važan, jer nije ga lako dobro pogoditi, a potreban je dobar izlaz na startno-ciljnu ravninu radi pretjecanja ili obrane pozicije.

FIA se odlučila na dvije DRS zone, na startno-ciljnoj ravnini te uoči trećeg zavoja. Na najdužem ravnom dijelu uoči zavoja Remus nema DRS-a, ali pretjecanja ni ovdje neće izostati. Pirelli je vozačima ponudio svoje najmekše gume, uključujući i one ljubičaste ultramekane i bit će zanimljivo vidjeti koje će najbolje funkcionirati u nedjelju. Vremenski uvjeti mogli bi biti važan faktor, jer prognoza kaže da postoji mogućnost kiše i na kvalifikacijama i na utrci.

Favoriti ostaju isti kao i uvijek. Lewis Hamilton pokušat će uzvratiti Nici Rosbergu koji je povećao svoju prednost u Azerbajdžanu, no Nijemac voli Spielberg i neće ga biti lako pobijediti. Kao i obično, iz drugog plana vrebat će Sebastian Vettel, a nakon loše utrke u Bakuu Red Bull se nada na domaćoj utrci boljem rezultatu. Treba paziti i na Williams koji je uvijek bio dobar na Red Bull Ringu, kao i na probuđenog Sergija Pereza u Force Indiji.

Subotnje kvalifikacije kao i nedjeljna utrka na rasporedu su u standardnom terminu, s početkom u 14 sati. Ne propustiti!