KLJUČNA UTRKA U BRAZILU

Hamilton mora pobijediti tamo gdje to još nikad nije uspio!

10.11.2016 u 13:33

Bionic
Reading

Nakon što je trijumfima u SAD-u i Meksiku ostao u igri za titulu svjetskog prvaka, Lewis Hamilton ove nedjelje mora ostvariti ono što mu još nikad nije uspjelo: pobijediti na stazi Interlagos u Sao Paulu...

Borba za titulu prvaka svijeta ulazi u svoju završnicu. Lewis Hamilton na posljednjim je utrkama smanjio prednost vodećeg Nice Rosberga, no Nijemac je drugim mjestima ublažio štetu i drži sve pod kontrolom s 19 bodova prednosti. Dvije su trke do kraja sezone, a ako ovaj vikend izgubi od timskog kolege, Hamilton će se oprostiti od sna o trećem uzastopnom naslovu.

Upravo staza Interlagos je jedna od rijetkih na kojima Lewis nije pobijedio nikada. Istina, osvojio je u Brazilu naslov prvaka 2008. godine, no još čeka na dan kad će prvi proći ciljem. Na posljednja dva izdanja ove utrke završio je drugi iza Nice Rosberga, što mu nesumnjivo mora biti razlog za brigu.

U Sao Paulu utrke Formule 1 održavaju se redovito od 1990. godine, a najuspješniji je bio Michael Schumacher koji je na Interlagosu pobijedio četiri puta. Prije se znalo voziti i u Riju gdje je čak šest puta slavio Alain Prost. Od aktualnih vozača po dvije pobjede na Velikoj nagradi Brazila imaju lokalni junak Felipe Massa, kao i Sebastian Vettel te Nico Rosberg, dok su jednom trijumfirali Jenson Button i Kimi Raikkonen.

Što se same staze tiče, Autodromo Jose Carlos Pace jedna je od onih koje se voze u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, a odlukuje ju nekoliko iznimno zahtjevnih zavoja. Prvi dvostruki možda je i najveći izazov, jer se u njega ulazi s velikom brzinom nakon startno ciljne ravnine i nije ga lako precizno pogoditi.


Nakon još jednog ravnog dijela slijede zavoji 4 i 5 koju su se u prošlosti pokazali kao mjesto na kojima najhrabriji mogu pretjecati, a nakon njih se ulazi u središnji kompleks sporih zavoja u kojima treba ostati strpljiv. Završni zavoj broj 12 jednako je težak kao i prvi, a pogreška ne samo što će upropastiti potencijalni napad na iznimno dugoj startno-ciljnoj ravnini, već i omogućiti laki prolazak vozaču koji vas slijedi.

Dakle, pred vozačima je relativno kratak, ali zahtjevan krug dugačak 4.3 kilometra, a DRS zone nalaze se na startno-ciljnoj ravnini te uoči četvrtog zavoja pa očekujemo pristojan broj pretjecanja, iako ih prošle sezone baš i nije bilo. Pirelli je vozačima ponudio tri najtvrđe komponente guma pa ne očekujemo velik broj ulazaka u boks, najviše dva. Što se vremenske prognoze tiče, postoji mogućnost kiše u nedjelju za vrijeme utrke, ostaje samo pitanje hoće li biti dovoljno snažna da utječe na same rezultate.

Favoriti ostaju Nico Rosberg i Lewis Hamilton, ali u kišnim uvjetima mogli bi imati velikih problema s vozačima Red Bulla, Danielom Ricciardom i Maxom Verstappenom. Ferrari će se pak pokušati uključiti u borbu za pobjedu, no malo je onih koji vjeruju u trijumf Sebastiana Vettela ili Kimija Raikkonena.

Subotnje kvalifikacije na rasporedu su u 17 sati, kao i nedjeljna utrka. Ne propustiti!