KATASTROFA MCLARENA

Hamilton izdržao i slavio na netipičnoj utrci u Kanadi!

07.06.2015 u 21:34

  • +4

Formula 1, Velika nagrada Kanade

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Chris Wattie

Bionic
Reading

Lewis Hamilton ostvario je svoju 37. pobjedu u karijeri na utrci u Montrealu koja je bila netipično mirna, bez velikih incidenata i izlazaka sigurnosnog automobila...

Utrke u Kanadi prethodnih su godina obilovale sudarima i tehničkim problemima vodećih te dramatičnim završnicama, no ove godine sve je prošlo po ukusu Mercedesa. Lewis Hamilton ostvario je svoju četvrtu pobjedu na ovoj zahtjevnoj stazi, jednoj od svojih omiljenih te tako na pravi način odgovorio Nici Rosbergu nakon onog što se događalo u Monte Carlu.

Britanski 30-godišnjak vodio je od prvog do posljednjeg kruga. Rosberg mu se u nekoliko navrata uspio približiti na manje od sekunde zaostatka, ali bolje od toga nije mogao.

Mercedes je tako stigao do četvrte dvostruke pobjede ove sezone, a po prvi put se na pobjedničko postolje popeo jedan vozač koji nije ni među 'srebrnim strijelama' ni član Ferrarija. Valtteri Bottas u Williamsu iskoristio je neoprezno okretanje na stazi Kimija Raikkonena sredinom utrke i završio treći, ispred sunarodnjaka.

Iza Kimija završio je Sebastian Vettel koji je startao s 18. mjesta. Puno je morao pretjecati bivši svjetski prvak, imao je bliski susret s Hülkenbergom te na kraju završio na najvišoj mogućoj poziciji.

Iza njega završio je Felipe Massa u drugom Wiliamsu koji je također startao s dna. Pastor Maldonado konačno je osvojio bodove sedmim mjestom za Lotus, a bodove su još ulovili Hülkenberg, Kvjat i Romain Grosjean. Francuz je trebao biti puno bolje plasiran, ali je udario Stevensa kojeg je pretjecao za cijeli krug, pritom probušivši gumu, a dobio je i kaznu od pet sekundi.

Što se ostalih tiče, McLaren Honda potpuno se osramotila. Alonso i Button bili su spori kao traktori, svi su ih pretjacali s lakoćom na ravnim dijelovima, da bi na kraju obojica odustali.

U ukupnom poretku Hamilton sada ima 17 bodova više od Rosbega, a Vettel sve više zaostaje.

Sljedeća utrka vozi se za dva tjedna u Spielbergu.


VN Kanade, rezultati (7/19):

1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 1:31:53.145
2. Nico Rosberg (Njem/Mercedes) +2.285
3. Valtteri Bottas (Fin/Williams-Mercedes) 40.666
4. Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari) 45.625
5. Sebastian Vettel (Njem/Ferrari) 49.903
6. Felipe Massa (Bra/Williams-Mercedes) 56.381

Ukupni poredak vozača:

1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 151
2. Nico Rosberg (Njem/Mercedes) 134
3. Sebastian Vettel (Njem/Ferrari) 108
4. Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari) 72
5. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 57
6. Felipe Massa (Bra/Williams) 47

Poredak konstruktora:

1. Mercedes 285
2. Ferrari 180
3. Williams-Mercedes 104
4. RedBull-Renault 54
5. Lotus-Mercedes 23