T-COM PRVA HNL - 31. KOLO

Hajduk prekinuo niz poraza, preokret Rijeke

17.05.2009 u 17:12

Bionic
Reading

Hajduk je na Poljudu uspio svladati Šibenik sa 2:0, te tako ostati u utrci za naslov prvaka. Rijeka je preokrenula vodstvo Osijeka, baš kao i Cibalia Varteksa. Inter se protiv Zadra izvukao u zadnjoj minuti, a jedini ogled bez pogodaka odigrali su Zagreb i Croatia


HAJDUK - ŠIBENIK 2:0

1:0 Pandža (25')
2:0 Kalinić (45')

Nakon dva prvenstvena poraza, zbog kojih je ispao iz utrke za naslov prvaka, Hajduk je napokon stigao do pobjede. Žrtva Hajduka bio je anemični Šibenik kojem je, nakon ispadanja iz utrke za Kupom UEFA, ponestalo motiva. Doduše, ni Splićani nisu izgorjeli od želje za pobjedom, ali igračka kvaliteta ipak je došla do izražaja.

Već prve minute pokazale su razliku u snazi, a do prve prigode domaćini su stigli već u trećoj minuti. Tada ni Gabrić ni Kalinić nisu bili precizni. Splićani su nastavili u istom ritmu, stvorili još nekoliko prigoda, ali do 25. minute rezultat se nije mijenjao. Tada je, nakon akcije Ibričića i Gabrića, u skoku najviši bio Boris Pandža i glavom zabio za 1:0. Hajduk se potom razmahao i pravo je čudo što su domaćini sve promašili. U tim neuspješnim pokušajima prednjačio je Gabrić, a ni Kalinić nije bio puno bolji.

Ipak, igrač kojeg Splićani planiraju transferirati za velik novac u sudačkoj nadoknadi prvog dijela prekinuo je svoj golgeterski post. Odlično ga je proigrao Gabrić, a Kalinić je nogom pogodio lijevi kut Blaževićeva gola.

U nastavku je tempo, što uvjetovano vrućinom, a što rezultatskom izvjesnošću, ipak splasnuo, pa se oko dvije tisuće gledatelja uglavnom dosađivalo. A kako i ne bi kad gosti iz Šibenika prema Subašiću nisu nijednom uputili udarac.

OSIJEK - RIJEKA 1:2
1:0 Knežević (11')
1:1 Ah. Sharbini (36')
1:2 Ah. Sharbini (82')

U odličnoj utakmici u Gradskom vrtu gosti su zahvaljujući dvama pogocima Ahmada Sharbinija stigli do potpunog preokreta i tri boda koji ih vode na treće mjesto prvoligaške tablice. Odličnu utakmicu najavio je Primorac koji je uputio odličan slobodnjak, s nekih 30 metara, samo par centimetara iznad grede. Uzvratio mu je Budicin u šestoj minuti, a u sljedećoj minuti nova je prigoda pred Manceom. Za domaćine su prijetili Knežević i Primorac, ali blok gostiju nije dopustio prolaz lopti.

Bolju igru domaćini su naplatili u 11. minuti, kada je Knežević prekrasnim udarcem, iskosa s desne strane, pogodio vratnicu i svladao gostujućeg vratara. Imali su domaćini još dvije prigode, ali Miličevićev udarac u 19. minuti zaustavila je vratnica, dok je u 22. minuti Primorac promašio gol tek za nekoliko centimetara.

U 36. minuti Rijeka je izvela odličnu akciju po desnoj strani, kombinirali su Novaković i Križman, a lopta je stigla do Ahmada Sharbinija, kojem nije bilo teško pogoditi za izjednačenje.

U drugom poluvremenu bilo je jednako zanimljivo, a domaćini su idelane prigode imali, preko Primorca, u 68.  i 75. minuti. No, kod prvog pokušaja dobro je intervenirao Cerić, a potom Mance.

Dok su Riječani u tom periodu uglavnom 'statirali', Domagoj Vida napravio je veliku grešku koju je Ahmad Sharbini pretvorio u vodstvo, odnosno pobjedu gostiju. Pokušali su domaćini stići do izjednačenja, a na ruku im je išlo i to što je Cerić dobio crveni karton, međutim, rezultat se do kraja ipak nije mijenjao.

CIBALIA - VARTEKS 2:1
0:1 Ivančić (17')
1:1 Šimunac (45'+2)
2:1 Kujundžija (58')

Dvoboj u Vinkovcima nije imao posebnu važnost jer klubovi više ne drhte za ostanak među prvoligašima, ali ne mogu ni izboriti plasman u Europu. Ipak, okupljeni su vidjeli zanimljiv nogomet, u kojem su na kraju slavili domaćini. Istina, do pobjede su stigli nakon dosta muke jer Varteks je imao vodstvo od 17. minute. Mumlek je izveo 'slobodnjak' koji je u pogodak pretvorio Ivančić. Potom je u dvije matne situacije bio i Mujanović, ali Burcsa je uspio spasiti svoju momčad blamaže. Poticaj za domaćine stigao je u sudačkoj nadoknadi prvog dijela, kada je Šimunac pogodio za izjednačenje. U nastavku je domaćin uspio u potpunosti preokrenuti i svoju igru, a što je još važnije - i rezultat.

INTER - ZADAR 2:2
1:0 Bosec (29')
1:1 Župan (55')
1:2 Šaranović (77')
2:2 Gulić (90')

Zaprešićki dvoboj momčadi s dna tablice ponudio je zanimljiv nogomet, u kojem je bilo i prigoda i pogodaka i preokreta. Domaćini su stigli u vodstvo u 29. minuti, kada je odlično proigravanje junior Tomislav Bosec poslao u Vukovićevu mrežu. Domaćini su ubrzo nakon toga, preko Doda imali još dvije prigode, a pridružio mu se i Grgurović.

U drugom dijelu Zadar je zaigrao bolje, a u izjednačenju im je pomogao i domaći vratar, mladi Delač, kojeg smo zapamtili i po puno boljim reakcijama. Naime, Župan je u 55. minuti izveo slobodnjak i preko živog zida pogodio bliži kut Delačeva gola. Gosti su u 77. minuti stigli do vodstva, a strijelac za 1:2 bio je Šaranović. Ipak, Inter se uspio spasiti u zadnjoj minuti kada je Bernard Gulić, iz slobodnjaka sa 25 metara, pogodio za konačnih 2:2.

ZAGREB - CROATIA SESVETE 0:0

U Kranjčevićevoj, na stadionu na kojem obje momčadi igraju svoje domaćinske utakmice, malobrojni gledatelji nisu baš mogli uživati u nogometu. Tek četiri prigode za domaćine (Vugrinec, Krstanović i Mujdža), dvije za goste (Pilipović, Šušak) i jedna sporna situacija, koju je sudac Gerek izvukao na rub šesnaesterca premalo su za uživanje.