ht prva liga

Hajduk gostuje u Puli; 'bili' ipak više razmišljaju o derbiju s Dinamom, možda je ovo prilika za Istru

30.03.2019 u 11:29

Bionic
Reading

Posljednju utakmicu 26. kola Hrvatski Telekom Prve lige večeras igraju Istra i Hajduk (Arenasport, 19 sati). Hajduk bi se pobjedom izjednačio s Osijekom na trećem mjestu, a Istra je u očajničkoj borbi za ostanak u ligi. No, momčad Igora Cvitanovića u lošem je nizu, u posljednjih šest kola osvojila je tek jedan bod i zabila samo jedan jedini gol...

Istra ove sezone mijenja trenere, no ne uspijeva promijeniti negativan rezultatski trend. Cvitanović je četvrti trener koji ove sezone vodi Istru, ali njegov dolazak nije uspio donijeti prijeko potreban pozitivan šok u svlačionici. Istra je u posljednjih šest kola osvojila tek jedan bod, a u tom je periodu momčad iz Pule postigla tek jedan gol. Povela je Istra nakon pola sata igre golom Ndija na važnom gostovanju u Zaprešiću, no domaćin je kapitalizirao svoju bolju igru tijekom cijele utakmice i zasluženo je preokrenuo rezultat u svoju korist. Istra sada zauzima pretposljednju poziciju na prvenstvenoj tablici i za Interom zaostaje velikih sedam bodova, a za Cvitanovića je dobro tek to što je fenjeraš Rudeš udaljen velikih deset bodova pa ne mora strahovati od direktnog ispadanja iz prvoligaškog društva.

Cvitanović mora tražiti bodove spasa protiv Hajduka.

'Mi smo u situaciji gdje jako zaostajemo i za Slaven Belupom i za Interom, a cilj nam je pokušati uhvatiti barem jednog od ta dva protivnika. Nadam se da ćemo konačno izgledati kao ekipa, te da će ekipa doći do rezultata. Nadam se da ćemo već od ove utakmice krenuti u pozitivnu seriju', kaže Igor Cvitanović, a prenosi Dvoznak.com.

Zbog suspenzije Cvitanović protiv Hajduka neće moći koristiti ofenzivnog veznjaka Ndija koji je u klub stigao tijekom zime. Odlična je vijest za Cvitanovića da je najbolji ofenzivac Mierez spreman za igru, no u konkurenciji za nastup kod Istre i dalje nema Bosančića, Rufatija i Lončara.

  • +6
Inter Zaprešić - Istra 1961; HT Prva liga, 25. kolo, 15.3.2019. Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Hajduk je očajno započeo sezonu, no nakon Kopića i Vulića splitski je klub očito pogodio dovođenjem trenera Oreščanina pod čijim je vodstvom momčad zaigrala bolje, te je krenula upisivati odlične rezultate. U posljednjih je deset prvenstvenih utakmica Hajduk upisao tek jedan poraz i to minimalan na gostovanju kod nedodirljivog Dinama, a sedam pobjeda u tom periodu omogućila je Oreščaninu i njegovim igračima da ponovno krenu razmišljati o plasmanu u europska natjecanja. Jučerašnji remi Gorice i Osijeka, te poraz Lokomotive od Rijeke, idealni su rezultati za Hajduk pred utakmicom s Istrom. Pobjedom protiv davljenika Hajduk bi se izjednačio s Osijekom na trećem mjestu prvenstvene tablice i u sjajnom bi ozračju dočekao nadolazeći derbi s Dinamom koji se igra sljedeće srijede na Poljudu.

Oreščanin ne očekuje lagan posao u Puli.

'Ovo je važna utakmica jer taj ciklus od četiri utakmice želimo završiti pozitivno, ali bit će zahtjevno u Puli. Znam da zvuči kao floskula, no zaista tako mislim. Istra ima dobar napadački potencijal i po kvaliteti ne zaslužuje mjesto na kojem se sada nalazi. Imali su i unutarnje probleme, te promjene trenera. Cvitanović je donio napadački, goropadniji gard, barem u Puli. Protiv Gorice su igrali vrlo dobro, no Gorica je spretno i sretno pobijedila. Istra se bori za ostanak, a znamo kakve su to psihologije. Tek poslije nas slijede im utakmice s rivalima za ostanak, zato protiv nas nemaju što izgubiti. Utakmica bi mogla biti dobra za gledatelje, obostrano napadački nastrojena', misli trener 'bilih'.

  • +6
Hajduk – Rudeš, 25. kolo 2018./19. Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Prilikom najave susreta Oreščanin je rekao kako su se Hajdukovi reprezentativci zdravi vratili s prošlotjednih obaveza. U Puli će Hajduku nedostajati suspendirani Svatok i Teklić, te ozlijeđeni Vučur i Tudor. Rekonvalescent Barry nalazi se u konkurenciji za nastup, no upitno je hoće li zaigrati od prve minute u veznoj liniji Hajduka protiv Istre.

Problem za 'bile' mogao bi biti psiha jer svi samo razmišljaju o derbiju s Dinamom (srijeda, 3. travnja), no Istra ima 'kompleks Hajduka' jer je bez pobjede u međusobnim susretima već 13 utakmica. Hajduk je u Puli posljednji put izgubio još u srpnju 2015. godine, a od tada na Aldo Drosini ima pet pobjeda u nizu.

Hrvatska 1. liga

Dinamo Zagreb-Inter Zaprešić16:30
Istra 1961-Hajduk19:00
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb25204164
2.Rijeka26148450
3.Osijek26127743
4.Lokomotiva26118741
5.Hajduk251010540
6.Gorica26116939
7.Slaven Belupo26413925
8.Inter Zaprešić25731524
9.Istra 196125451617
10.Rudeš2614217

Sljedeće utakmice

2.4.Gorica-Lokomotiva
2.4.Rijeka-Slaven Belupo
3.4.Inter Zaprešić-Osijek
3.4.Hajduk-Dinamo Zagreb
4.4.Rudeš-Istra 1961